Фандъкова: Да си припомним историята като урок за настоящето!

Най-важната работа за България, трябва да я вършим без колебания, посочи кметът
6 сеп 2019 13:35,
43
Фандъкова: Да си припомним историята като урок за настоящето!

Съединението е чисто българско завоевание, без външни подбудители, крепители и защитници. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в словото си по повод 134 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Честването се състоя пред мавзолея-костница на княз Александър Батенберг в столицата.

"6 септември 1885 г. е дата, която ни казва, че най-важната работа за България, трябва да я вършим без колебания, без отлагане и самите ние", каза Фандъкова.

Още по темата

Днес, когато сме свикнали лесно да се делим, да вървим сами, нека си припомним историята като урок за настоящето, посочи в словото си кметът, пише БТА. По думите й съдбата на отечеството е в собствените ни ръце, в дружните усилия, във вярата ни, че сме един народ, обединен от каузата за общото добруване.

"Съединението е едно истинско българско чудо, защото едва ли някой по света е предполагал с каква решителност българският народ ще действа за защита на своята държава и национален идеал, след дългите векове на гнет", посочи Фандъкова.

Съединението е символ на несломимия стремеж на българина да живее достойно в своя държава, обединен от своите сънародници, приет за равен и достоен с другите европейски народи, допълни столичният кмет.

Фандъкова каза още, че вечно трябва да бъдем признателни на княз Александър Първи, на Захари Стоянов, Иван Андонов, военноначалниците Данаил Николаев, Рачо Петров, Атанас Узунов, Анастас Бендерев, на държавниците Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Георги Странски, на дипломата Иван Гешов. Всички те и мнозина други, вложиха целите свои дарби, усилия и мъжество, за да се случи Съединението. Да не забравяме и огромната роля на героичната българска армия, която в последната българо-сръбска война защити държавата и българските идеали и постави света пред свършен факт, посочи още в словото си кметът на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
18
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Пак ли тази безкрайно омръзнала ни физиономия на какво се надява някой да и повярва отново ли може само , ако е луд или е болен гербер.
21
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Разликата между днес и леви 134 години беле, че и.д вече области искаха Съединение. Питай колко македонци искат, да с е обединят с България, особено днес, когато са по пътя към ЕС. Не са много.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво научихте? Имаше времена, когато българите си по помагахме и се обичахме, като сънародници. Днес всеки гледа да те преметне, а ако се излъжеш и не направил лошо на някого, казват, че си много глупав. Бяхме тръгнали на прав път, да изтрием андрешковските черти от нас, но уви, национални катастрофи, войни, комунизъм, днешната демокрация ... Всичконотиде по дяволите ...
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партията на Фандъкова няма нужда да си припомня историята, все пак ГЕРБ са новите БКП. Някога БКП печелеха избори с 99%, то и сега е така, само че през патериците на ГЕРБ - всички останали в Парламента. Ако някой е опозиция, прави се всичко възможно да не влезе в Парламента. И успяват да държат различните настрани. Честит празни на всички - българското съединение!
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Толкова е и твоята "висота".Щом ти е интересно да четеш изказвания на комуниски и комувисоките...Ясен си.
17
0
 
10
 
! Отговори
Край преди 4 години
До 15 аааа не дават.Хората с пари имат сайтове/телевизии/вестници те са решили кметицата да е Манолова или Фандъкова. 2месеца няма да спрат да ни ги навират под носа.Ама имало други кандидати - ми да си има.
16
0
 
7
 
! Отговори
Красимира Василева преди 4 години
До АнонименИ на мен.Умишлено го правят,като ,че ли няма други кандидати ,много по интелигентни
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте ни бутали фандъчката и манолова по 10 пъти на ден в новините.Има и други какндидат-кметове, които са по-стойностни като личности. Повдига ми се като видя някоя от двете патици, престанете
14
0
 
1
 
! Отговори
Васал преди 4 години
До АнонименЗа Северна Македония решават господарите, каквото те решат, това ще направят васалите.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евроатлантическите партньори от тогавашното НАТО и ЕС са разделили България на 5-6 части. Студената война през 19 век между Русия и Великобритания, Австро-Унгария, Османската империя става гореща през Кримската война. Днес Русия може да се защитава и Великобритания не може да и отнеме Крим.
12
1
 
11
 
! Отговори
Фандъкова да преди 4 години
Си вземе неплатен отпуск,докато е в предизборна кампания.Достатъчно открадна,за да издържи един месец без да краде.И днес е национален празник,a не общински.Тя Като каква се изживява?
11
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Манолова днес не е празник,подписи събира,те червените почиват на девети септември!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Урок по руски език - Русия направи Съединението с Крим. Урок за настоящето - може би иска да каже, че трябва Съединение със Северна Македония?
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обичам го този сайт. Само тук може да прочетеш колко са *** и необразовани другарите комунисти или социалисти.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе личи си че Фандъкова е на висота! Перуката днес обикаля парковете, подписи да събира навръх празника!
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помнете за какво са се борили дедите ви - за правда и за свобода, а не за герберската тирания!
6
5
 
11
 
! Отговори
1 преди 4 години
Историята показа, че не ставаш за това място. Конкретно за това.
5
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова и подопечните и крадат колкото да вържат вдата края пак ще гласувам за нея.
4
16
 
8
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Давай Фънди, с теб сме. Пенсионерите са с Мая, но няма проблем, малко са. А и вече всички ще гласуваме
3
17
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Прав е... - настоящият и бъдещ кмет на нашата столица