Фандъкова: Да си припомним историята като урок за настоящето!

Най-важната работа за България, трябва да я вършим без колебания, посочи кметът
6 сеп 2019 13:35,
43
Фандъкова: Да си припомним историята като урок за настоящето!

Съединението е чисто българско завоевание, без външни подбудители, крепители и защитници. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в словото си по повод 134 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Честването се състоя пред мавзолея-костница на княз Александър Батенберг в столицата.

"6 септември 1885 г. е дата, която ни казва, че най-важната работа за България, трябва да я вършим без колебания, без отлагане и самите ние", каза Фандъкова.

Още по темата

Днес, когато сме свикнали лесно да се делим, да вървим сами, нека си припомним историята като урок за настоящето, посочи в словото си кметът, пише БТА. По думите й съдбата на отечеството е в собствените ни ръце, в дружните усилия, във вярата ни, че сме един народ, обединен от каузата за общото добруване.

"Съединението е едно истинско българско чудо, защото едва ли някой по света е предполагал с каква решителност българският народ ще действа за защита на своята държава и национален идеал, след дългите векове на гнет", посочи Фандъкова.

Съединението е символ на несломимия стремеж на българина да живее достойно в своя държава, обединен от своите сънародници, приет за равен и достоен с другите европейски народи, допълни столичният кмет.

Фандъкова каза още, че вечно трябва да бъдем признателни на княз Александър Първи, на Захари Стоянов, Иван Андонов, военноначалниците Данаил Николаев, Рачо Петров, Атанас Узунов, Анастас Бендерев, на държавниците Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Георги Странски, на дипломата Иван Гешов. Всички те и мнозина други, вложиха целите свои дарби, усилия и мъжество, за да се случи Съединението. Да не забравяме и огромната роля на героичната българска армия, която в последната българо-сръбска война защити държавата и българските идеали и постави света пред свършен факт, посочи още в словото си кметът на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
позорници преди 4 години
припомнете си я вие!
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си припомним историята откъде си дошла и се махай вече че ни писна от тебе.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито Съединение братя.Какво Съединение те гони бе.Никога българите не сме били по РАЗДЕЛЕНИ както сега.Това беше целта на управляващете за последните 30 години.По лесно се управлява един народ когато сме разделени и бедни.
39
1
 
6
 
! Отговори
Поет като Пишурката преди 4 години
Фандъчка ви даде тротинетки - да карате покрай санираните панелки,Фандъчка ви даде метрото - да се прибирате бързо в гетото,акули и дупки - тя всичко ви даде - и частиците прахови даже!
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво съединение ***.Освен да крадете дтуго не знаете.Съсипахте всичко.
37
3
 
0
 
! Отговори
Ибн Ебн ал Абдал преди 4 години
Ние ,арабите в България ,ще гласуваме за Ибн Ебн Ал Тиквунь!!!!
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами проблемите, натрупани с деситилетия???
35
4
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Съединението е като Деноминацията на трите нули. Акт без съдържание. В Източна Румелия не е имало нито един турски войник или полицай. Фактически това е била Българска територия. Но България губи международната поддръжка да присъедини Македония.
34
1
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Я ! Куклата на конци можела да говори !
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно так. Да си я припомним (най-скорошната) и когато избираме следващия си кмдт. Смешно е, но Фандъкова е в позицията да разсмива всеки път, когато проговори. Не бих се кандидатирал на нейно място, но унижението очевидно не я притеснява
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова за пореден път излъга че е спряла строежа на небостъргача ЗЛАТЕН ВЕК на АРТЕКС. Нищо подобно.Преди това пък излъга че ще махне перките на Графа. Нищо подобно - стоят си.Само в горната част при площад Гарибалди има 5-6 колчета.А парите със сигурност са усвоени. Още няколко милиончета.
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова редовно я засичам на СПА в хотела на Валентин Златев в Правец.Съмнявам се да плаща.
30
10
 
3
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Единствено на тази дата русофилите мълчат, както и Матушката им, и има защо!Честито Съединение братя!
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая всеки ден с нова перука, всяка от които по около 900-1000 лв.Интересно откъде толкова пари. И да се пълни редовно с ботокс.
28
4
 
13
 
! Отговори
ООООХ... преди 4 години
КОГА ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ ЩЕ ИЗЛИЗАТЕ С ЛИСТЧЕТА И ЩЕ ЧЕТЕТЕ ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР ОТ ПРЕЗИДЕНТА ГОВОРИ ЕДИН ЧАС И НИКОГА НЕ ЧЕТЕ ТОВА Е ДА СИ УМЕН - КМЕТИЦЕ КАКВА УЧИТЕЛКА СИ ДЕСЕТ ИЗРЕЧЕНИЯ НЕ МОЖА ДА КАЖЕШ ЗАЩО ТРЯБВАШЕ ДА ГИ ЧЕТЕШ СЪЩАТА Е И КАРАЯНЧЕВА ТЯ ПО РЯДКО СЕ ЯВЯВА НО НЕ ЧЕТЕ САМО КОГАТО ИСКА ДА ОПЛЮЕ ПРЕЗИДЕНТА И НИНОВА - ЖАЛКО ЗА ПРАЗНИКА
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ama. Preponi si kakavzaru besche kato doide v sofia a sega bkp bolko milionerka te napravi aide prepodavai ruski ne stavasch sa kmet
26
4
 
4
 
! Отговори
Спас Гърневски преди 4 години
Единствената законна столица на България е Филибето !!! Не може толкова ?лементарни хора като жителите на София да са столичани !
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОЗДРАВИ ОТ АРТЕКС.....ДРУГАРКО
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КМЕТИЦАТА НА ОЛИГАРХИЯТА !
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гуд бай, селянко, която унищожи София и я превърна в ко чина.