Студенти - на опашка за квартири. 600 - на улицата през 2018 г.

Август бил най-активния месец за търсене на общежития
8 сеп 2019 07:30, Петя Славова
85
Студенти - на опашка за квартири. 600 - на улицата през 2018 г.
Снимка: архив, Булфото

Студенти чакат за общежития в столицата, каза председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова за БНР.

Месец остава до старта на академичната година за студентите, затова и август бе най-активният месец за търсене на квартири, подаване на документи за общежития и за намиране гарсониера в районите, които около ВУЗ-овете. Миналата година около 1000 студенти се редиха на опашките за Софийски университет "Св. Климент Охридски", а близо 600 останаха на улицата.

Очакванията са и тази година някои от учащите да останат без място, в което да живеят, заради недостиг на стаи. "В момента текат кампаниите за записване и вече се знае, че ще има недостиг на стаи в СУ и УНСС", коментира Вангелова. По нейни думи Националната спортна академия също ще има проблеми заради ремонт на един от най-лошите си блокове, за който е теглила нисколихвен кредит. Медицинският университет в София продължава ремонт на едно от общежитията си. В останалите части на страната ремонтите са "козметични" и неотложни,
които по-скоро закърпват положението и не биха могли да се нарекат "сериозни".

Още по темата

До момента няма точни данни колко ще останат извън списъците, но интересът към общежитията е голям. Причина за това са високите наеми за квартири в столицата, както и поскъпващите консумативи. "Голяма част от студентите се насочват към общежития, но трябва голям късмет, за да попаднеш в ремонтиран блок или изобщо да получиш стая", каза още председателят. Наемът на стая, независимо от нейния вид, е около 80 лв. В СУ сумата е под 100 лв. и включва вода, парно. Други университети обаче са с различен наем в зависимост от типа стая или блок, но това са университети, които сами си стопанисват общежитията и могат да направят такова разделение.

 Наемът за месец на квартира в София е 500 лв., което според брокери е твърде висока сума за студентите и техните семейства. Тази година за пръв път от 2008 г. насам се отпуснаха 29 млн. лв. за ремонти на общежитията в страната. По думите на Вангелова сумата е била гласувана на първо четене, но на второ – не и реално пари не са били отпуснати. Затова и всеки университет гледа някак да се справи, както е правил през последни 8-9 години. "Тоест със собствени средства, които в повечето случаи са много оскъдни, включвайки медицинските университети, където парите са малко повече, а общежитията изглеждат много добре", каза Вангелова. По нейни думи правителството трябва да се убеди, че това е наболял проблем и в бюджета за догодина трябва не само да се предвидят, но и отпуснат средства за ремонти на университетите.

До 2 седмици ще се събере комисия, която да обсъди какво ще прави с недостига на стаи. За момента идеята е там, където студентите са повече от наличната база, да бъдат изпратени във ВУЗ-ове със свободни стаи. „Традиционно се знае кои университети имат недостиг и те си говорят помежду си, знае се къде има свободни места, които обаче не се запълват заради лошите условия“, коментира Вангелова, която направи прогноза, че репортажи за мухъл, падащи мазилки и счупени легла ще видим и тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бивш студентЗащото всички са от село, не им се копа нивата и не им се стиска вимето. Ще си останеш студент завинаги- не се пиши бивш студент
73
0
 
2
 
! Отговори
Бивш студент преди 4 години
По голям майтап не бях чел от много време 😄 как така има все по малко млади хора който искат да останат в България да учат висше, и изведнъж при по-нисък брой на абитуриенти от по минали години, изведнъж нямало достатъчно място за всички... Ей тея новинарски сайтове и техните измислени историики, но трябва да се изкарват пари от реитинг и реклама.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До уууКак така било забранено на турците да учат по времето на соца?!През този период и те, и останалите малцинства влизаха в университета с привилегии.Не помниш ли, че преди години изобличиха Ахмед Доган, че на кандидатстудентските изпити изкарал двойки, но въпреки всичко станал студент. Кой българин можеше да получи такъв бонус, освен ако не е дете на активен борец?Дори имаше периоди, през които на преподавателите беше забранено да късат на изпит студентите от малцинствата.
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Рентиер 20Църву...ко, подкарал си я с лъжите като наша *** - не че не лъжеш като разпран за..ник, не че не си измисляш и новини, но така си измисляш небивалиците като пРезиденто, например. Човек с възможности, първо - не се *** по форумите, и второ - не дава квартира на сельовци-студенти, които ще му потрошат панелката за месец, а на по-сериозни наематели.Акъл не ти е нужен - трябва ти само двустайната панелка, в която нямаш място за квартиранти, акъла ти е предостатъчно за амеба.
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Спонсор 4Не се Спонсор, а *** - и много се лъжеш, ако мислиш, че ще се намери чак такава ***, че да ти се върже на простащитната - никой дори не забелязва ниски и дебели комплексари.
69
6
 
4
 
! Отговори
До ветеринар преди 4 години
Моят син влезе в Глазгоу Университет с диплома 5,95.Общежитие първата година 450 паунда за 1 човек/нямаше кой да ни каже как стоят нещата/.От втората с още двама е на квартира по 180 на месец ,отделно сметките около 50.Излиза по евтино от София,да не говорим за качеството на обучението и переспективите за работа.
68
0
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 60 Не виждаш добре. *** на очен лекар , че като гледаш , не вярваш на ушите се.
67
1
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Рентиер 20 Браво. А комунистите заревали за Цецо.
66
0
 
5
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До Дискриминация 31 При соца беше така. Не можеш да спиш на хотел ,ако си от същото населено място.
65
3
 
8
 
! Отговори
Ветеринар преди 4 години
До Анонимен Ама какъв страхотен секс ставаше... Малиийй! Те това му харесвах на социализма. Цялата *** на София идваше там да еб...т ей така , за удоволствието.Ех , спомени , спомени...Билетчето 6 ст. ,Тройка кебапчета с гарнитура и бира левче. Шкембе чорба 8 ст.Ама и изпитите бяха изпити.Четяхме здраво.Не като сега.Пари не сме давали , ама налепихме тапетите на преподавателя по паразитология за тройка.
64
3
 
8
 
! Отговори
До Ууу 52 преди 4 години
Не пиши глупости!След 9-и септември има период, през който можеш да подадеш молба да те приемат във ВУЗ само ако от местната ОФ-организация са ти дали бележка за благонадеждност. Всяка завистлива повлекана, станала член на ръководството на низова ОФ-орг. е можела да съсипе бъдещето на някой младеж.После дали вратичка - ако идеш на доброволна бригада, може и да те запишат студент. И все пак не всички са получавали този шанс.А по-късно, повечето места - за хора, приети по параграф с предимство
63
2
 
9
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Анонимен 16 И после си умрял от лекар, влязъл медицина с две тройки.Оправданието: Мама ме накара.
62
2
 
7
 
! Отговори
До Дискриминация(32) преди 4 години
Ти каза голяма истина.Мога да ти кажа, че още през соца имаше брожения на тази тема - на комсомолски събрания се дискутираше ожесточено и се подчертаваше, че това е един от стимулите за висок успех. Но го_вед_цата, влезли да следват по параграф, с тройки, веднага се разквичаваха "Че що? И с тройка да завършиш, пак си висшист!"Обаче тенденцията беше да бъде правен колкото е възможно по-труден животът на всеки млад човек от голям град, който не е с пролетарски произход и не е дете на АБПФК
61
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 60Не се излагай.Още през 1970-1975 г. наемът за една стая в апартамент с парно, но и с хазяи, беше 60 лв. При заплата на висшист 105 лв. Освен квартира, студентът се нуждае и от храна, и от учебници и от какво ли още не. Един учебник струваше от 2.00 до 5.00 лв.Още през 1978-1979 г. наем за такава стая беше 90 лв, ако кварталът е хубав. Имаше и наглеци, които искаха 180 лв за стая, в която са набутали 3 легла и ти казват, ами намери още двама съквартиранти да си делите наема.
60
11
 
7
 
! Отговори
Ганчо преди 4 години
Места има но децата дошли от провинцията искат за 70лв да живеят в Хилтън , но забравя, че от там където идват все още има нужници на вънка.
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Студентите намаляват, а стаите в общежитията намаляват още по-бързо. Защо ли?
58
2
 
5
 
! Отговори
man преди 4 години
абе форумци, още ли вярвате в мутри и това, че те са ви виновни? смях..
57
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родителите на тези студенти да не бяха рипали скачали и вирили двата пръста. Сега нямаше да се чудят как да платят 500 лв. квартира. Не им харесваше Социализма. Нямаха банани и тоалетна хартия. Е сега имат тоалетна хартия ама имали какво да бършат с нея. За да ползват тоалетна хартия трябва да има нещо за ядене. А като гледам цените в магазините на Мутрите яденето не стига за ползване на тоалетна хартия.
56
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В соца имаше дискриминация. Така като водопроводчик. При мен дойде човек много по възрастен в соц. Бригадата Оказаде завършил висше в Мйнхен. Но БКП никога не му разриши да работи това което е учил. От него научих много неща за историята на България. И за живота преди 1944г.
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дедо учи във Виена право. Никога БКП не му дадоха право да практикува в България Остава на обикновена работа.