Сигнал: Автобус пропуска спирки на пътниците, допустимо ли е?

Причината - мъж не стоял прав пред вратата в готовност да слезе
86

Преди месец Костадин Владимиров пътува в автобус по линия 184 в София. Когато идва неговата спирка обаче вратите не се отварят. Причината - според водача на автобуса – защото пътникът не стоял прав пред вратата в готовност да слезе.

Костадин е подал жалба към Центъра за градска мобилност. Репортерът на Bulgaria ON AIR Даяна Георгиева ги потърси за отговор. Имат ли право шофьорите да пропускат спирки по собствено желание и преценка?

Костадин Владимиров всеки ден пътува до работа с градски транспорт. На 14 септември обаче денят му започва малко по-различно от обичайното.

"Пътувах в автобус по линия 184. Когато наближи спирката, на която трябваше да сляза, той я подмина. Отидох при шофьора, попитах го каква е причината, а той ми отговори, че не бил длъжен да го прави, ако пътникът не бил изправен до вратата", споделя мъжът.

Малко по-късно, на метри от спирката, шофьорът спира, за да слезе пътникът.

Водачът заявил на Костадин, че много често гражданите не заставали в готовност до вратите, когато автобусът наближи дадена спирка, за да използват възможността да поискат след това да им спре по-близо до дадено място.

А от Центъра за градска мобилност пък обясниха, че автобусът е длъжен да спира на всяка спирка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
1
 
! Отговори
Случва се многочесто преди 4 години
няма кой да назначат на тяхнот място! Няма кой! Това се знае от шофьорите, и те ползват практиката да не спират като развлечение един вид! Това е! И мениджърите са ОК с това, защото нямат избор. Или шофьорите си правят каквото искат, или трябва да се закрие линията. В такова положение сме!!!!!
33
2
 
3
 
! Отговори
Случва се многочесто преди 4 години
Сред шофьорите в градския транспорт има големи ***. В частност, има едни *** старци, особено по линия на автобус 306, които не спират на спирки, дори при положение, че на спирката има десетки граждани, които се готвят да се качат! Нищо не може да се направи, звънял съм много пъти в Карат-С, фирмата на която София е отдала тези линии. Мениджър оттам ми звънна и каза, че не може да се направи нищо. И да им се скарат, след няколко дена пак почват да го практикуват. Ако ги уволнят, буквално
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е без билет, слиза на първата спирка след контролата, ако е с билет, си иска парите за билета.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с какви глупости се заниамват някой хора... как да се спасим вече от подобни "спаси София"
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нито от градска мобилност нито шофьор са се оправдали с ненатиснат бутон. Както казах явно правилата тук не са нито като в Швеция, нито като в Амстердам, но вие продължавате да ни набивате как било по света. Ясно казват от градска мобилност, че е длъжен да спира на всяка спирка. като сте се заяли с бутоните по света, тези тук дали и работят.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука гледам, само запада се дава за пример, как било в Швеция, Холандия, пък после изтока се възхвалява - Русия, Китай, другаря Ким и т.н., Куба, вече се обърках.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
зарко попа - не във всички рейсове има подобни бутони! все още са в движение старите рейсове от миналия век
27
8
 
5
 
! Отговори
Зарко Попа преди 4 години
Средностатистическият българин е плах свит човек, въпреки, че се опитва да прикрие това с бабаитлък. В автобусите има бутони за сигнализиране, че желаеш да слезеш. Описаният по-горе индивид не ги натиска бутоните по две сравнително еднакви причини- "Да бе, да натисна, и да ми се скарат" и ""Да бе, да натисна, да счупа нещо, и да го плащам после" / в прословутия едно време троен размер навярно:)
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До И аз бях в Амстердамвдига се иначе си чакай.
25
4
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 4 години
Е у нас няма до всяка седалка, но има достатъчно бутони. Но има и много "професори". Ама ние сме си всички професори.
24
2
 
6
 
! Отговори
Реципрочност преди 4 години
Шофьорът за наказание 10 минути прав в ъгъла и готово.
23
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по закона за движение по пътищата те са длъжни да спират независимо празен ли е автобуса, има ли хора на спирката или не. Доколко това е нужно няма да коментирам, но ако са длъжни да спазват разписанието си, което означава да спират на определени интервали на спирките, на всяка и то. Никой не го прави затова и щях да набия един шофьор веднъж, само че като бърза човек и няма мн време да си губи с такив атъпаци
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Селските" автобуси на Карат-С го правят редовно това, но те са с политически гръб, така че могат да си го позволят.
21
2
 
3
 
! Отговори
И аз бях в Амстердам преди 4 години
До къдравелкоспретенцииПълни глупости никой не вдига ръка в Амстердам автобусите си спират. В Малта обаче е така.
20
4
 
10
 
! Отговори
Митьо преди 4 години
Костадин сигурно и билетче не си е купил. Най ревът Тея дет нищо не плащат бг. принцип
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
зимата като е сам в автобуса, шофьора да му отваря на всяка спирка да видим тогава какво ще измисли.Не съм пътувал от години с автобус, но знам правилото -> ако искаш да се качиш или да слезеш да си подготвен за това.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шофиът е длъжен да спира на всяка спирка както Симо е реда зашто има и болни стари хора те немогат веднага по време на автобуса когато е в движение да станат и да идат на вратата на автобуса да чакат да се отвори може да е и опасно за въздрасни хора да паднат губят равновесие този шофиор не спазва правилата на реда што за безобразие
17
5
 
3
 
! Отговори
M. преди 4 години
Малоумно е като почнеш от 2 спирки разстояние да се наместваш, че ще слизаш. Предимно червеният електорат го прави, но като че е модел, все едно си във влака. Бе чакай, споко, ще слезеш. Не е ли по-лесно да си мръднеш от мястото когато дойде спирката, вместо да се клатушкаш в посока вратата 2 спирки по-рано? И без това времето за слизане/качване е повече от достатъчно, ама баба ти все бърза да умре по-рано.
16
2
 
19
 
! Отговори
Медуза с ланец преди 4 години
В Швеция до всяка седалка има бутон. Натискаш го и автобуса спира на следващата спирка. Не го натискаш - не спира. В Стокхолмският архипелаг, където не живеят много хора е безмислено автобусите да спират на всяка спирка. Затова са и бутоните.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от градска мобилност са отговорили, че трябва да спира на всяка спирка, какво го разсъждавате къде как било по света. Да ги въведат и тук тези правила и тогава. Иначе наистина безсмислено да няма никой в автобуса и никой на спирката и да спреш. Но достатъчно е, че има пътници в автобуса и трябва да спре. Не е голяма драмата, но всеки се прави на интересен с каквото може.