Заради кожите: Хора ще стоят цяла седмица в клетки пред НС

Протестират против фермите за ценни кожи у нас
6 ное 2019 10:44,
65

Доброволци ще прекарат една седмица в клетка в градинката до сградата на парламента в столицата. Целта е да напомнят за страданието на животните във фермите за ценни кожи.

Доброволците ще се сменят в клетката денонощно, така че в нея винаги да има по един човек. Пърформънсът се организира от Сдружение КАЖИ и Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи.

"Чрез тази протестна демонстрация искаме да напомним, че именно през месец ноември ще бъдат убити стотици хиляди животни у нас. Те се използват само и единствено за кожени палта и модни аксесоари. Тяхното месо не се използва за храна", отбеляза пред Bulgaria ON AIRорганизаторът на инициативата Петя Алтимирска.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Очаква се в парламента да бъде насрочено заседание на Комисията по земеделието и храните за разглеждане и гласуване на внесения в началото на месец септември законопроект за забрана добива на ценни кожи в страната. При разглеждане в първата комисия (по взаимодействие с неправителствените организации), законопроектът беше подкрепен почти единодушно от всички депутати.

По данни на БАБХ в България функционират две ферми за ценни кожи. И двете са за американски норки. Общият им обявен капацитет е близо 130 хиляди.

Около 70% от тези животни ще бъдат убити за кожите им в рамките на месец ноември. Близо 99% от норките се отглеждат във ферма до старозагорското село Маджерито.

"На фона на увеличаващия се брой забрани в Европа, у нас се увеличава броят убивани животни за кожи всяка година", посочи още Петя Алтимирска.

Организаторите посочват, че част от хората в клетката до парламента ще са известни артисти, музиканти и художници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам да напомня на доброволците, че животните във фермите не се сменят денонощно в клетката. Нека и те останат заключени за тези 7 дни. Инче са абсолютни позьори.
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е проблемът в търговията с кожи, а е проблем, че норките, които се развъждат, не са местни, и много лесно могат да се превърнат в инвазивен вид и да заемат нишите на нашенски диви животни.
5
10
 
23
 
! Отговори
42 преди 4 години
Аман от такива абстрактни хуманисти у нас. Като са толкова загрижени за природата, защо не идат да живеят в колиба в гората или на друго диво място и да пасат по цял ден. Не да се ползват от благата на цивилизацията, която неизбежно руши природата и да се правят на природозащитници. Тези ми приличат на други абстрактни хуманисти, който били против да плеснат децата си, нищо, че може да подпалят къщата, да ходят безразборно, където им скимне или да вършат безобразия. Аман от тая либерална ***.
4
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма за какво друго да се протестира,та опряхме до фермите.Сбъркан народ.
3
9
 
20
 
! Отговори
аа преди 4 години
абе от 4-ти километър в отпуска ли са
2
9
 
23
 
! Отговори
Киро Християнина преди 4 години
Ми да стоят , бе! Никой не им пречи! Ще стоят... ще стоят... ПА ще им мине ! :) ;) :) .......
1
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ахахахахахахахахахахахаха