Карате стара трошка? Данъкът на замърсяващите коли в София скача

Ще скочи и налогът, който плащаме при покупка на имоти
Обновена: 27 ное 2019 13:37 | 27 ное 2019 13:34, Красимир Ангелов
392
Карате стара трошка? Данъкът на замърсяващите коли в София скача
Снимка: БТА

Столична община увеличава данъка на автомобили с най-ниските екологични стандарти от 2020 г. Заедно с това ще скочи и налогът, който гражданите плащат при покупка на имущество.

Промените трябва да влязат в сила от 2020 г. и ще станат факт с промяна в Наредбата за местните данъци и такси, която ще бъде внесена за разглеждане в Столичния общински съвет, обявиха на пресконференция в Столичната община кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Във връзка с подобряването на качеството на въздуха кметът Фандъкова внася предложение за увеличение на данъка на автомобилите с най-ниските екологични стандарти и с най-голяма мощност. Това по думите й са двата компонента в данъка за автомобили, които по закон общините имат право да променят, за да реализират своите политики.

Още по темата
"Справедливият принцип е най-замърсяващите коли да плащат повече, което в момента не е така", подчерта кметът.

Според представените данни за колите с най-малка мощност увеличението е от 3 до 10 лв., като то е за автомобилите с по-ниски екостандарти. За автомобилите до 100 конски сили увеличението е между 7 и 40 лв., като 40 лв. ще е за колите с екостандарти 0,1,2. За автомобилите със стандарти 3 и 4 увеличението е със средно 17 лв.

От тази промяна Столичната община очаква да събере около 18 млн.лв. през 2020 г.

По думите на Фандъкова тези средства трябва да бъдат насочени към подобряване на градския транспорт и възстановяване на паркове и градини в кварталите.

За осигуряване на повече средства в кварталите и ремонт на квартални улици и тротоари пък, кметът на София предлага промяна в данъка за възмездно придобиване на имущество.

Това са средствата, които общината придобива от сделките с имоти или с автомобили, поясни Фандъкова. Според нея е справедливо тези средства да бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата в кварталите.

Предложението на общината е данъкът от 2,5 процента, както е в момента да бъде повишен на 3 процента. Фандъкова представи данни, според които в София годишно се правят близо 115 000 сделки с имоти и автомобили, като над половината от тях са с декларирана стойност под 2 000 лв., което означава 50 лв. данък.

Очакваните допълнителни приходи от този данък са около 20 млн.лв., с които ще бъдат гарантирани повече средства за ремонт на улиците и тротоарите в кварталите, отчете столичният кмет.

Фандъкова ще предложи половината от тези средства да бъдат предоставени директно на районните кметове за изпълнение на техните програми за ремонт на улици и тротоари.

Останалата половина от средствата ще бъдат в програмата на общината за тези ремонти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
5
 
3
 
! Отговори
Гост преди 4 години
До Анонимен 284Ами изкарай си пари! Аз ли да ти давам?!
269
0
 
6
 
! Отговори
До 276 преди 4 години
Как напротив, като пишеш същото? През 2019 махнаха ограничението от до 100 к.с. за ползване на отстъпка за евростандарт. Втората съществена промяна е, че намалиха доста коефициента за новите коли и го увеличиха за най-старите коли. Преди 2019 за седемгодишна кола от 123 к.с. плащах 180 лева данък, но през 2019 има намаление заради евростандарта, ако го има. Сега понеже е над 100 к.с. вдигат данъка, а понеже не е по евро 6, пак го вдигат - общо го вдигат с около 50-60% спрямо 2019.
268
7
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov преди 4 години
Предупреждавам отново че тежките увреждания на биосферата причинени от дигитално холограмна видео терористична техника и автомобилни скенери и холограми формират огромни обеми увредена биосфера наd градове села и магистрали. Увредените обеми с е пълнят с остро токсични газове. Биосферата преди над 18 години успяваше да ги пречисти бързо сега НЕ МОЖЕ>В Англия автомобилите нямат тежко терористични холограмни оръжия на предни стъкла. Тук биосферата се само въстановява ежедневно
267
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъчкова ви го нафандъчи хубаво ..
266
7
 
5
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Да добавя и че всички които си карат колите в София, ама са тарикати и са с регистрация извън София заради по - нисък данък, трябва да има дневна такса!
265
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до ГостДай пари за нова или се качвай да те бесят на площада!КЪВ СИ ТИ БЕ?!!!!МРИ!!!
264
11
 
9
 
! Отговори
Гост преди 4 години
За старите пушещи и смърдящи коли, не с 40 лв, а с 400 трябва да се вдигне данъка!
263
4
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 4 години
НАй новото след тестове вчера проведени в Англия от мен с велосипед и влак показаха че даже бели лед скенери инсталирaни на велосипеди увреждат тежко трудно лечимо всички облъчени от велосипедния скенер. Уврежданията са видими в областа на челото Жертвите на трайното увреждане могат да се само лекуват с кисело мляко и или ХУМА>Намазва се главата и тялото. В Англия може да ползвате ALDI Yogurt fat free.Експерти могат да ползват инфрачервени камери за доказване на трайни увреждания..от скенерите
262
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Монтирам газ-генератор и на дърва!!!!!То повечето от вас май и не знаят какво е това...
261
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вдигат се данъка според мощност, според евростандарт и според възрастта на колата. Като сумираш трите части и данъка за 2020 година ти скочил 2-3 пъти. Според мощносттаОстава същият данък за колите под 100 к.с., но на практика такива нови коли не се продават от десетина години. Има само няколко изключения. За останалите данъка се вдига с над 10-20% само по този показател.
260
3
 
2
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 4 години
Страшни увреждания причиняват новите автомобили с бели виsоко вредни радиоактивни скенери инсталирани вместо доказано безвредни жълти фарове.Един нов автомобил с лед,ксенон,халоген или лазерни скенери уврежда по тежко биосферата вкл в Sофия отколкото хиляда Белази .Уврежданията са НЕЛЕЧИМИ.Единствените ЕКОЛОГИЧНО чисти автомобили са тези с авто газови уредби и с традиционни жълти фарове.. В България заради холограмни оръжия на предни стъкла уврежданията на биосферата са жестоки.
259
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от 277Забравих!ЩЕ МАХНА ВСИЧКО ОТ ГЪРНЕТАТА И ЩЕ ЗАМЪРСЯВАМ НАРОЧНО И АКТИВНО!!!
258
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мойта е стара от 2001 година.Сложих и газ и ходих да се редя цял ден в КАТ-София да ми го впишат в талона.Вдигнат ли ми данъка,МАХАМ ГАЗОВАТА И ПОЧВАМ НА БЕНЗИН!!!!!!!!!!
257
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 254Напротив! За новите данъка намалява! За Евро 6+ платих 125 лв за 150 кс! Преди време данъка за нов автомобил беше около 500 лв за 110 кс
256
3
 
6
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Това го правят да ограбват още повече хората и да си купуват по-нови коли, с повече електроники контролирани от електромагнитен пулс да предизвикват катастрофи.Вие не виждате ли че коли няма, холивудски плазмени визуални макети на хора и коли с фалшиви звуци!
255
9
 
1
 
! Отговори
ноби преди 4 години
ейй, оревахте света, че на някой щял да му стане данъка от 20 на 30 лева. моя е 360 и кво . да ми стане 500 ,щото на някой 30 му били много
254
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самото построяване на някаква сграда е отрупано с данъци, и при препродажба нови данъци. Абсурд е това.
253
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли някой аргументирано, но кратко да посочи идеята за данък върху недвижим имот при покупката му. От къде на къде държавата ще се присламчва към средствата на гражданите. Разбойничество е това.
252
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не коментира,че при покупка на апартамент със средна цена от 100 000 евро в София, трябва да се платят около 6000лв данък.А гаранция, че с тези пари ще се оправят улиците около блока няма никаква!
251
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 259Не знам ние имаме три :)