Карате стара трошка? Данъкът на замърсяващите коли в София скача

Ще скочи и налогът, който плащаме при покупка на имоти
Обновена: 27 ное 2019 13:37 | 27 ное 2019 13:34, Красимир Ангелов
392
Карате стара трошка? Данъкът на замърсяващите коли в София скача
Снимка: БТА

Столична община увеличава данъка на автомобили с най-ниските екологични стандарти от 2020 г. Заедно с това ще скочи и налогът, който гражданите плащат при покупка на имущество.

Промените трябва да влязат в сила от 2020 г. и ще станат факт с промяна в Наредбата за местните данъци и такси, която ще бъде внесена за разглеждане в Столичния общински съвет, обявиха на пресконференция в Столичната община кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Във връзка с подобряването на качеството на въздуха кметът Фандъкова внася предложение за увеличение на данъка на автомобилите с най-ниските екологични стандарти и с най-голяма мощност. Това по думите й са двата компонента в данъка за автомобили, които по закон общините имат право да променят, за да реализират своите политики.

Още по темата
"Справедливият принцип е най-замърсяващите коли да плащат повече, което в момента не е така", подчерта кметът.

Според представените данни за колите с най-малка мощност увеличението е от 3 до 10 лв., като то е за автомобилите с по-ниски екостандарти. За автомобилите до 100 конски сили увеличението е между 7 и 40 лв., като 40 лв. ще е за колите с екостандарти 0,1,2. За автомобилите със стандарти 3 и 4 увеличението е със средно 17 лв.

От тази промяна Столичната община очаква да събере около 18 млн.лв. през 2020 г.

По думите на Фандъкова тези средства трябва да бъдат насочени към подобряване на градския транспорт и възстановяване на паркове и градини в кварталите.

За осигуряване на повече средства в кварталите и ремонт на квартални улици и тротоари пък, кметът на София предлага промяна в данъка за възмездно придобиване на имущество.

Това са средствата, които общината придобива от сделките с имоти или с автомобили, поясни Фандъкова. Според нея е справедливо тези средства да бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата в кварталите.

Предложението на общината е данъкът от 2,5 процента, както е в момента да бъде повишен на 3 процента. Фандъкова представи данни, според които в София годишно се правят близо 115 000 сделки с имоти и автомобили, като над половината от тях са с декларирана стойност под 2 000 лв., което означава 50 лв. данък.

Очакваните допълнителни приходи от този данък са около 20 млн.лв., с които ще бъдат гарантирани повече средства за ремонт на улиците и тротоарите в кварталите, отчете столичният кмет.

Фандъкова ще предложи половината от тези средства да бъдат предоставени директно на районните кметове за изпълнение на техните програми за ремонт на улици и тротоари.

Останалата половина от средствата ще бъдат в програмата на общината за тези ремонти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До фактитеОф то вас все някой ви краде бе аман.
249
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време беше.
248
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До чиновник МИНИМАЛНАТА.В Ромъния вече е 874BGN
247
3
 
12
 
! Отговори
До фактите преди 4 години
Не мрънкай! Проблемът е, че от този данък нищо положително за нас не следва. Просто мафията ще краде повече чрез данъците ни. Не говори добре за теб щом не си го разбрал.
246
0
 
10
 
! Отговори
за 1 спирка преди 4 години
А въпреки решението на съда, билетчето си остава кръгло лев и шеесе ...
245
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе вие нормални ли сте как 3 % Данък придобиване, това е максималния данък и се ползва в малките общини, където нямат приходи.
244
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доколкото успях да видя предложението за данъка, през 2020 година данъка ще скочи с между 30% и 120%. Ако през 2019 си платил 100 лева данък, през 2020 ще платиш между 130 и 220 лева.
243
10
 
6
 
! Отговори
Фактите преди 4 години
Ало мрънкачите, ако не можете да дадете нема и 20 лв на месец данък къде сте тръгнали коли да карате бе? То повече давате за билетчета да търкате ама седмично ...
242
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България 46,5% от домакинствата притежават автомобил, но според онези 80%, всеки има по няколко автомобила.
241
9
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До Стара ТРОШКАДържавата няма как да ти вдигне заплатата в частната фирма. По този въпрос трябва да говориш с чорбаджията си.
240
6
 
7
 
! Отговори
Оптимист преди 4 години
до 251 SHEFA:Няма проблем - вадя и плащам. Все пак тази държава се издържа основно от данъци, нищо по-нормално няма от това да си ги плаща човек. Пък и аз бачкам здраво и правя пачка, не съм като комунделите да се скатават цял ден и да търсят къде що има далаверка и промоция :)
239
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Принципно Данък МПС е данък собственост, а не екологичен данък. По-скъпа кола, по-голям данък. Само дето в България приказвайки за екологичност за 2019 г. се вдигнаха до два пъти данъците за по-евтините коли и значително паднаха данъците за скъпите коли. Сега лъжата се повтаря. С новите данъци през 2020 година данъка за евтините коли скача двойно, а спрямо 2018 година, скача 3-4 пъти. За скъпите коли няма повишение или е незначително и данъка за 2020 г. остава в пъти по-малък от данъка през 2018
238
8
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Ще се вдигнат данъците с 2-3 лв. Голяма работа. Всички са с по 2-3 коли и реват, че били бедни. Беден е само този, който няма НИТО ЕДНА кола.
237
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А доходите кога А кога бе ей
236
8
 
3
 
! Отговори
Оптимист преди 4 години
Хайде, москвичите и ладите към депата за рециклиране, барбар с комунделите вътре :))
235
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като скочи данъка, бедните хора няма да спрат да си карат трошките. Само дето ще плащат повече в бездънни мутренски джобове и шанса да спестят за по-нова кола така пада драстично. *** то отде мозък в мутренските тикви за такова разсъждение, то идеята е да одрусат народа с колкото могат повече пара. Жалки, алчни, ненаситни бандити.
234
0
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
През 2019 данък МПС за по-старите коли скочи почти двойно, а с новите данъци на ГЕРБ за 2020 година, увеличението става тройно и четворно. През 2019 данъка за скъпите коли на мафията падна значително и сега на практика си остава същият.
233
1
 
15
 
! Отговори
kkk преди 4 години
Ако с тези данъци целта е хората да си купуват по-нови коли,не мога да го разбера!!!Вместо парите на българите да се въртят в родната икономика,хората да си направят ремонт на жилището,на почивка да отидат,да излязат на ресторантче,тях ги карат да набиват един куп пари в западните икономики!Това с околната среда е параван!Много по-голям замърсител са печките на твърдо гориво,но никой не смее да тръгне срещу тях!Зимата като отворя прозореца малко да се проветри,вкъщи става газова камера!
232
2
 
13
 
! Отговори
Стара ТРОШКА преди 4 години
А вместо ДАНЪКА, защо не скочат ЗАПЛАТИТЕ?
231
1
 
10
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Така става като град проектиран за под 1 милион души стане пренаселен. :)