Карате стара трошка? Данъкът на замърсяващите коли в София скача

Ще скочи и налогът, който плащаме при покупка на имоти
Обновена: 27 ное 2019 13:37 | 27 ное 2019 13:34, Красимир Ангелов
392
Карате стара трошка? Данъкът на замърсяващите коли в София скача
Снимка: БТА

Столична община увеличава данъка на автомобили с най-ниските екологични стандарти от 2020 г. Заедно с това ще скочи и налогът, който гражданите плащат при покупка на имущество.

Промените трябва да влязат в сила от 2020 г. и ще станат факт с промяна в Наредбата за местните данъци и такси, която ще бъде внесена за разглеждане в Столичния общински съвет, обявиха на пресконференция в Столичната община кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Във връзка с подобряването на качеството на въздуха кметът Фандъкова внася предложение за увеличение на данъка на автомобилите с най-ниските екологични стандарти и с най-голяма мощност. Това по думите й са двата компонента в данъка за автомобили, които по закон общините имат право да променят, за да реализират своите политики.

Още по темата
"Справедливият принцип е най-замърсяващите коли да плащат повече, което в момента не е така", подчерта кметът.

Според представените данни за колите с най-малка мощност увеличението е от 3 до 10 лв., като то е за автомобилите с по-ниски екостандарти. За автомобилите до 100 конски сили увеличението е между 7 и 40 лв., като 40 лв. ще е за колите с екостандарти 0,1,2. За автомобилите със стандарти 3 и 4 увеличението е със средно 17 лв.

От тази промяна Столичната община очаква да събере около 18 млн.лв. през 2020 г.

По думите на Фандъкова тези средства трябва да бъдат насочени към подобряване на градския транспорт и възстановяване на паркове и градини в кварталите.

За осигуряване на повече средства в кварталите и ремонт на квартални улици и тротоари пък, кметът на София предлага промяна в данъка за възмездно придобиване на имущество.

Това са средствата, които общината придобива от сделките с имоти или с автомобили, поясни Фандъкова. Според нея е справедливо тези средства да бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата в кварталите.

Предложението на общината е данъкът от 2,5 процента, както е в момента да бъде повишен на 3 процента. Фандъкова представи данни, според които в София годишно се правят близо 115 000 сделки с имоти и автомобили, като над половината от тях са с декларирана стойност под 2 000 лв., което означава 50 лв. данък.

Очакваните допълнителни приходи от този данък са около 20 млн.лв., с които ще бъдат гарантирани повече средства за ремонт на улиците и тротоарите в кварталите, отчете столичният кмет.

Фандъкова ще предложи половината от тези средства да бъдат предоставени директно на районните кметове за изпълнение на техните програми за ремонт на улици и тротоари.

Останалата половина от средствата ще бъдат в програмата на общината за тези ремонти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
честито на гласувалите за гробаритеследизборени подараци валят като новотгодишничестито на овцете за стриганетя не е виновна - виновните ще бъдат остриганичакаме да посрещнат стригането с песни и танции радостни възгласи - победа
289
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баба юрданка иска да си събере мангизите дето ги дава на гласувачите и по 200 лева за глас. Тука в маалата до толкова плащаше и пак едва достигна 48 %. А колко бюлетини хвърлиха преди да отидат до броячите нема да ви казвам че ше припаднете. Така се печелят избори а не като Кюстендилката.
288
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбирам да плащаме малко по високи данъци но инфраструктурата да се прави качествено не ремонт на ремонта на ремонта на ремонта на ремонта на ремонта и дупка до дупка до дупка и като духне вятр ивдига ги вдига финните прахови частици ги дишаме си пълним дробовете.Увеличаваме данъците и асфалтираме дупките без да чистим листата абе качественна работа българска .работа да има да има
287
9
 
5
 
! Отговори
Така си е... преди 4 години
До Както рече ПопандовЯ идете гастербайтери във Виена и си купете кола. Не ви стигат парите, а? Нали взимате хубави заплатки там? Ааа, и разходите са хубави, викате...Ами вече в София не се живее от коли. Време е за ограничаване на достъпа до широкия център с платени винетки, време е за синя и зелена зона по 4-5 лв.Имате градски транспорт като слънце, че и тротинетки! А и СЗО препоръчва поне 3 км. на ден - пешачката.Но си останаха комплеските от комунизма - колата е статут! Чака се 20 г.
286
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 301Еее, чак пък 3000+ лв в кол-център
285
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скъпи ***!Защо се опитвате да внушите на хората, че вашите другари и партизани са по-малко крадливи от Данчето и ГЕРБаджиите?
284
1
 
19
 
! Отговори
хе преди 4 години
Тия от държавната мафия са луди.Никога няма да дам за кола повече от пет хиляди лева.Излишно набутване за парче ламарина.Ама била нов модел и куп екстри,не ми дреме.Волан,фарове и мигачи да има една кола и мога да я карам доста време.
283
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реално погледнато само провинциалистите лаят по новите данъци. Защо? Провинциалистът идва да бачка в София за 1500лв. и твърди как в София средната заплата е 1000лв. и никой не взима повече (нищо, че в първия кол-център плащат 3000+). Същата тази провинциална утaйкa кара някаква разпадаща се бракма- предимно немски марки на 10+ години. В Европа същият този ще кара колело и няма да може да си помисли да има кола. Защото там утaйките с ниски заплати си знаят мястото и социалния статус.
282
1
 
2
 
! Отговори
До 298 преди 4 години
Скъпи е събирателно понятие за нови и мощни. И по двата показателя през 2019 г. има намаление на данъка.
281
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре ще е да въведат нов данък *** за всички, които под път и над път използват *** и производните му като обида към българския народ. Нихилизмът трябва да се наказва.
280
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 276Емии, написал си че за скъпите, но би трябвало да пишеш нови, няма увеличение или е незначително. Защото данъка не е за скъпи, няма такова понятие. Пък аз установих че е намален. Останалото е така, както си го описал
279
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, чудя се докога ще гледам бpaкми тип BMW E60 530d (не ме разбирайте погрешно- самият аз имам BMW, но на 1 година) и подобни прибрани от сметището разпадащи се превозни средства (това не са коли), управлявани от сервитьорчето от Люлин 6, което гордо се перчи пред 20-годишните студиенткьи от Шумин. Такива хора в Европа пари за коли нямат. Те се движат с колела и транспорт. Прекалено евтино е човек да има кола у нас. Това трябва да спре моментално. Нека вдигнат данъка с 800% поне.
278
14
 
8
 
! Отговори
Както рече Попандов преди 4 години
"Качило се секо на кола и писка"Няма как всеки новодошъл (парвеню) в София от село да кара 30 годишна трошка. А може. Защо може?1. Нисък данък МПС2. Ниска цена на застраховка гражданска отговорност3. Има гаражни сервизи, да си я закърпи с тел и тиксо и части от автоморги4. Не му дреме да се вре, да кара като камикадзе, да удря отпред и отзад другите коли. Дреме му - взел я е за 500 лв.5. Още не я регистрирал на свое име - законът ОЩЕ не може да го накара. Колата е привилегия, не право.
277
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доколкото успях да видя новите цени, за моята седемгодишна кола с Евро 5 от 140 к.с., ще платя 40% повече. Вместо 120 лева, ще платя 168 лева.
276
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КМЕТИЦАТА ИСКА ДА СИ ИЗБИЕ ПОХАРЧЕНИТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ ПАРИ
275
10
 
5
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
Аз предлагам да го свалят данъка. Колкото по дими отзад таралясника, толкова по-нисък данък. Само тази логика разбира ***.
274
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като направиха промените за 2019 година, пропуснаха, че за новите и мощни коли има доста голямо понижение на данъка и сега започват да им връщат предишното ниво на данъка. Покрай тях вдигат с 10-20% данъка и на останалите автомобили. Следизборно разбира се. Следващият път отидете и гласувайте и не оставяйте онези платени избиратели на ГЕРБ да избират управляващите.
273
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ФАНДЪКОВА НЕ ПУСКА ФАНДЪК НАПРОТИВ ПРАВИ ГОЛЯМ ГЯВОЛЪК ИЗБЕРЕТЕ МЕ ОТНОВО И ЩЕ ВИ ЩАВЯ ДО ГОЛО
272
1
 
8
 
! Отговори
драйвер преди 4 години
обложи, стрижи, дери и глоби мат'рялавчера в Пловдив, днес в София, после и в други градове
271
0
 
5
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Разливайте вода по улиците да завали истински дъжд , както и солена вода да махнете визуалните макети! Замърсяването идва не от колите , тиккквата лааййнар!