Решено: Колата ти не е еко, данъкът скача от 7 до 40 лв.

По-скъпо ще плащат софиянци и за сделките при нотариуси
161
Решено: Колата ти не е еко, данъкът скача от 7 до 40 лв.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По предложение на кметът Йорданка Фандъкова СОС прие увеличение на данъците върху автомобилите с по-нисък екологичен стандарт, както и данъка върху възмездно придобиване на имущество.

Още по темата
За колите с най-малка мощност увеличението е от 3 до 10 лв., като то е за автомобилите с по-ниски екостандарти.

За автомобилите до 100 конски сили, които са най-масовите, увеличението е между 7 и 40 лв., като 40 лв. е за колите с екостандарти 0,1,2. За автомобилите със стандарти 3 и 4 увеличението е със 17 лв.

От тази промяна Столичната община очаква да събере около 18 млн.лв. през 2020 г., съобщи БТА.

Най-замърсяващите автомобили трябва да плащат повече от автомобилите, които не цапат толкова околната среда, каза пред журналисти кметът на София.

Всички говорим за по-чист въздух, затова и смятам, че това е най-логичната мярка. София е последната столица, в която съществуваше тази несправедливост до момента, посочи Фандъкова.

За осигуряване на повече средства в кварталите и ремонт на квартални улици и тротоари кметът на София предложи и СОС прие промяна в данъка за възмездно придобиване на имущество. Това са средствата, които общината придобива от сделките с имоти или с автомобили, поясни Фандъкова.

Според нея е справедливо тези средства да бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата в кварталите. Предложението на общината е данъкът от 2,5 процента, както е в момента, да бъде повишен на 3 процента.

Тоест увеличението е с 0,5 процента. Фандъкова съобщи, че в София годишно се правят около 115 000 сделки с имоти и автомобили като над половината от тях са с декларирана стойност под 2 000 лв., което означава 50 лв. данък.

Очакваните допълнителни приходи от този данък са около 20 млн.лв., с които ще бъдат гарантирани повече средства за ремонт на улиците и тротоарите в кварталите. Очакваните допълнителни приходи от този данък са около 20 млн.лв., с които ще бъдат гарантирани повече средства за ремонт на улиците и тротоарите в кварталите. Половината от тези средства ще бъдат предоставени директно на районните кметове за изпълнение на техните програми за ремонт на улици и тротоари. Останалата половина от средствата ще бъдат в програмата на общината за тези ремонти, каза Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
1
 
! Отговори
Просто да се преди 4 месеца
Вземат от богатите всички откраднати пари и да се купи на всички бедни по 2 скъпи коли за семейство! И хоп проблемите решени
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия данъци взети от най-бедните директно в герб олигархията отиват
149
0
 
4
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Не са проблем новите данъци,а това къде ще отидат!Специално за софиянци и 100 лева са нищо(в страната не е така).Обаче ще стане като със сините и зелени зони-милионни приходи,а баланс на нула,т.е. никаква финансова полза.Къде отиват тия пари е тъмна материя.па не и само те...
148
1
 
2
 
! Отговори
да ви е ясно преди 4 години
КАРУЦИ,ФАЙТОНИ,КАЛЯСКИ,ТРОТИНЕТКИ-В ТОВА Е СПАСЕНИЕТО И БЪДЕЩЕТО.НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ТАРИКАТИ,ПЛАНЕТАТА,ЩЕ НИ ГО НАЧУКА НА ВСИЧКИ
147
3
 
2
 
! Отговори
Вито Дженовезе преди 4 години
Такава отрова бълват всички коли,та ум да ти зайде,от там идва клим.промени,отровата която гълтаме дишаме.Планетата не може да диша от,човешката АЛЧНОСТ.ЗАБРАНА НА ВСИЧКО.МИНАВАНЕ НА КАРУЦИ И ТРОТИНЕТКИ.
146
1
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЧЕСТИТИ НОВИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ ОТ ГРАБ НАПЪЛНО ЗАСЛУЖЕНИ ОТ ЦЯЛОТО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ КОЕТО ПРЕИЗБРА БОРИСОВ И МАРИОНЕТКИТЕ МУ!
145
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе нали минлата година ги увеличихте тези данъци, всека година ли ще ги увеличавате докато сте на власт. Добре измислено въздуха бил мръсен хайде на данъците за колите. Ами вижте бе господа управляващи вече десет години къда са българските гори - белите дробове на страната. Няма ги, исзекани и продадени. Сещате се от кого, от тези които са във и около власта.
144
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В град София средната възраст на колите е 11 години и не е особено умно да ср говори все за 20-30 годишни коли. Личните коли в град София са под 200 хиляди, много по-малко от подобните градове в Западна Европа, където на практика всеки има кола.
143
3
 
4
 
! Отговори
Край преди 4 години
В един град от 1.5 млн. човека няма как всеки да има кола. Коли бол - място няма. Колко коли да има в София е управленско решение което сбърканите ми съграждани ще им се наложи да вземат. Фандъкова не ще да го реши - страх я е да я махнат пък много и се иска тя да харчи бюджета и проектите за София.И така само гледам кога софянци ще решат че *** са заринали града в коли. моргите на Италия и Германия са безкрайни.
142
3
 
8
 
! Отговори
Газовите уредби, преди 4 години
там к'во стана ? Нали били най-еко, за тях що няма подобаващи облекчения, за стимул ? Щот тря да се дерат пари, нали ? Айде честита Ви нова гАдина.
141
3
 
13
 
! Отговори
И ? Ще ги преди 4 години
влагат ли после тия пари в нещо "екологично". Само съдират хората и лошото е, че все удрят най- бедната прослойка. И аз искам новичка кола......., но пари не мога да заделя за такава. Затова карам 25 годишен дарак, а не щото съм фен на ретро колите...... :/ аман от такива индивиди, тя нали взима няколко бона заплата, та боли я сърмата.
140
4
 
12
 
! Отговори
Подхуев преди 4 години
На тези крадливи измамници , наследници на комунистическата номенклатура, дето сега са на власт и са се обединили в ГерП, само *** и ограничени страхливци могат да им плащат данъците!Карайте си на воля -те Ви краднат на воля, тровят Ви с изгаряне на *** от Европа и продават отрови в магазините за храна, а Вие найвници - данъци ще им плащате!В тази територия е като в каторга - там заточениците сте на строг режим - без вода,без пари,без въздух,без пътища,без мозък и обградени само с крадци
139
5
 
6
 
! Отговори
Малко е. преди 4 години
Защо да им дишаме пушека? Просто не трябва да се допускат в града. Който и да е град.
138
9
 
7
 
! Отговори
Пред моя блок има преди 4 години
таралясници много, сигурно 100.На обща сума 200000 лева.И като слезе Ганио от таралясника..слиза,все едно слиза от Маибах...Данъци трябва...данъци///
137
16
 
7
 
! Отговори
Какво ревете бе овце преди 4 години
Всяка година колите имат все по добри показатели.Колко по-нова по добре,работете и си купете по нови и хубави коли.Къкво мрънкате като вдовици за х.и.Писнало ми е от това мрънкащо население.Като караш по нисък клас кола..ПЛАЩАШ...капиш..Целта е да се карат нови коли.Които не може,да може..
136
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Моляя, във Виена почти няма задръствания? На влизане и излизане от града въпреки 4-5 лентовите околовръстни се чака по 15-20 мин. По центъра е същото, има места с ужасни задръствания. Относно паркирането е ок, но там няма 2ри и 3ти ленти направени от тарикати спрели за банички! Само моментални глоби оправят нещата, при това солени
135
4
 
20
 
! Отговори
ДОЛНА ЛЪЖКИНЯ преди 4 години
Е Фандъкова. Повечето българи караме на газ и метан, а това е най екологичното шофиране. Но всеки си заслужава това за което е гласувал и това за което не е. Софиянци можеха да гласуват за избранника на ВЪЗРАЖДАНЕ, но предпочетоха да си седят в къщи и улесниха манипулирания вот. Да им е честито и да не ***!!!
134
1
 
29
 
! Отговори
До 136 преди 4 години
Няма никаква връзка между по-високите данъци за автомобилите и грижата за чистотата на въздуха в София. Това са приказки за наивници и е жалко, че много хора се хващат на въдицата. Целта е да се съберат повече данъци, под някакъв лъжлив предлог.
133
3
 
19
 
! Отговори
Измама и кражба преди 4 години
Моята кола е фабричен метан. Познайте имам ли намаление на данъкаИдиотското оправдание - ми ние не знаем дали не караш на бензин. Не бе ше карам на по скъпия безин е така, за кеф>Да не говорим , че не е проблем да преставя касовите бележки за метан
132
1
 
14
 
! Отговори
Ликвидират Българите преди 4 години
След десетки години провеждана ликвидация срещу Българите в БЪлгария в Северна БЪлгария в селата и малките градове няма достатъчно хор аи животни за охрана на територията. в Българските села хората се броят на пръсти няма автобуси за връзка с облстни ои общински центрове няма и достатъчно автомобили хората нямат пари за живот въпреки гаранцията в Конституцията на Република България