Решено: Колата ти не е еко, данъкът скача от 7 до 40 лв.

По-скъпо ще плащат софиянци и за сделките при нотариуси
161
Решено: Колата ти не е еко, данъкът скача от 7 до 40 лв.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По предложение на кметът Йорданка Фандъкова СОС прие увеличение на данъците върху автомобилите с по-нисък екологичен стандарт, както и данъка върху възмездно придобиване на имущество.

Още по темата
За колите с най-малка мощност увеличението е от 3 до 10 лв., като то е за автомобилите с по-ниски екостандарти.

За автомобилите до 100 конски сили, които са най-масовите, увеличението е между 7 и 40 лв., като 40 лв. е за колите с екостандарти 0,1,2. За автомобилите със стандарти 3 и 4 увеличението е със 17 лв.

От тази промяна Столичната община очаква да събере около 18 млн.лв. през 2020 г., съобщи БТА.

Най-замърсяващите автомобили трябва да плащат повече от автомобилите, които не цапат толкова околната среда, каза пред журналисти кметът на София.

Всички говорим за по-чист въздух, затова и смятам, че това е най-логичната мярка. София е последната столица, в която съществуваше тази несправедливост до момента, посочи Фандъкова.

За осигуряване на повече средства в кварталите и ремонт на квартални улици и тротоари кметът на София предложи и СОС прие промяна в данъка за възмездно придобиване на имущество. Това са средствата, които общината придобива от сделките с имоти или с автомобили, поясни Фандъкова.

Според нея е справедливо тези средства да бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата в кварталите. Предложението на общината е данъкът от 2,5 процента, както е в момента, да бъде повишен на 3 процента.

Тоест увеличението е с 0,5 процента. Фандъкова съобщи, че в София годишно се правят около 115 000 сделки с имоти и автомобили като над половината от тях са с декларирана стойност под 2 000 лв., което означава 50 лв. данък.

Очакваните допълнителни приходи от този данък са около 20 млн.лв., с които ще бъдат гарантирани повече средства за ремонт на улиците и тротоарите в кварталите. Очакваните допълнителни приходи от този данък са около 20 млн.лв., с които ще бъдат гарантирани повече средства за ремонт на улиците и тротоарите в кварталите. Половината от тези средства ще бъдат предоставени директно на районните кметове за изпълнение на техните програми за ремонт на улици и тротоари. Останалата половина от средствата ще бъдат в програмата на общината за тези ремонти, каза Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
8
 
9
 
! Отговори
Край преди 4 години
Виена. Град по-голям от София но не много. Инфраструктура - перфектна. По -малко от половината домакинства имат коли. Много е СКЪПО да имаш кола във Виена. Паркинга е достига до 40 ЕВРО на ден. Безплатно само в покрайнините.Перфектен градски транспорт - гъста мрежа, редовен до минута топъл и комфортен. Трафик рехав, въздуха ЧИСТ.Колко коли да има в един голям град е управленско решение. Глупавите народи не могат да го вземат.
110
12
 
14
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Оф що за новина е тва че данъкът за таратайките скочил с 20 лева... Мръднете из София, заведенията се пръскат по шевовете и чакаш за маса, а 20 лева са една салата и две бири.
109
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всякъде гърми скандала с *** на Европа който горят,но мафията продължава да стриже стадото.....На такова стадо,такава сопа.....
108
0
 
8
 
! Отговори
.. преди 4 години
По *** заглавие разбрах, че Следва неграмотно написана статия от Цветанова!
107
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости! Перник ей го де е. А сновите изменения на ЗДвП и Наредбата за регистрацията на автомобилите номера пак ще си е Софйски. Просто в Пернок ще има няколко милиона регистрирани автомобила.
106
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Менда неможа да ни изръси ,но фанка ефавоРИТКата на герби.Фантазията и даграби няма край.И каза ,че нагледно няма да има отчет ,как ще дишаме в заблуда нейния въздух.Дори, няма дапомете пред кметството.Тази жена е щастлива;когато види тиквин,когато някой я прави щастлива,иликогато ни мачка и прави нещастни?
105
1
 
27
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Проблемът на мафията е, че всяка следваща година искат да крадат повече, а през 2020 бюджета на София е по-малък, заради парите от ЕС, които ги няма. Затова мафията ни вдига данъците, за да си откраднат поне колкото през 2019 година.
104
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 1,5 милиарда лева бюджет на София, ГЕРБ крадат 1,4 милиарда. С по-високите данъци, ако бюджета стане 1,6 милиарда лева, ГЕРБ ще откраднат 1,5 милиарда лева.
103
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много лъжи накуп, както е типично за ГЕРБ. Лъжа е, че данъка за колите щял да се вдигне с от 7 до 40 лева - ще се вдигне с повече, а спрямо 2018 година ще се вдигне двойно и тройно. Лъжа е, че повечето пари от данъците ще се използват за София - просто мафията от клана на ГЕРБ ще открадне повече. Лъжа е, че автомобилите са голям замърсител на въздуха в София - колите са пренебрежимо малък замърсител, а големият замърсител е отоплението.
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще ми каже, колко данък ще плащам, ако колата ми е 140 к.с., но пък е 7 годишна и е Евро 5?Благодаря за отговорите!
101
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вдигат данъка за старите коли, уж за да си купят хората по-нови. Но вдигат повече данъка за покупка ..... та хората няма да си купят по-нови. Логика няма, народните пари са подсигурени, сега мислят как да ги откраднат.
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 85Тва са пълни глупости! Новите си карат като старите, тук просто влизат такива от по над 500к км, здухани фирмени коли, въпреки това се представят добре. Продадох си старата кола дизел, на 150к, мотора е като новЕла дишай свободно зад моя дизел Евро 6+... па после говори за 20г кошник миришещ на кисело зеле и масло
99
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДанък робска психика, така е! 30 г ни клатят едни и същи, това не го може всеки :-)
98
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
краи вече с класиката едно време крадецът беше романтик поне така го възприемахме а сега вече е държавна политика като бг офца защото и аз съм смел анонимник като другите във форума мога само да кажа едно БЕЕЕЕ и живота продължава робска психика имаме и за това си заслужаваме управниците
97
3
 
26
 
! Отговори
БЕТОНОВОЗ преди 4 години
На такъв *** народец и това му е малко. Не разбират хората, че ги клатят във въздуха. Най големите замърсители са : цехове, фабрики, къщи , камиони. Целта е да могат богатите да си продават *** на бедните. Защото един дизелов автомобил на 20 години може да е вечен, а един нов таралясник ще се сдуха на третата година и отива за скраб. За това е целия квич . Весели празници народе !
96
6
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Честно казано трябва ли да ме боли, че ми дигат данъка на Гоуф 1-чката, на фона на масата пари, които плащам за данъка на 540 коня на мерджана?!
95
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
оооооо ще се краде още повече.... колко хубаво... а народът си мълчи.
94
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пенсионерТова е другата страна. Коя кола замурсява повече? Тази която се движи 1000 км на година или тази с пробег 30 000 ? И долу вече се писа - данъка е в горивото. От там нататък се иска ГТП и това. Нова стара, важното е да е в норма. Като няма контрол, и като сме бунището на Европа, за какви данъци говорим?!
93
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Към 92А разните ти обясняват как карат уж нови коли и се надули едни в лъскави ламарини на лизинг. Ни джип, ни кола, ни комби .. ама гледа важно, кара у левата лента, че там са тарикатите, и се мисли за як преуспял тип.
92
2
 
13
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
Това са НАЙ ЕКОЛОГИЧНИГЕ коли, които се движат един път на три месеца до поликлиниката.