София не е България, но дава 40% от брутния вътрешен продукт

Безработицата е най-ниска, заплатите са най-високи, инвестициите са най-големи
160
София не е България, но дава 40% от брутния вътрешен продукт
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България идва от София.

Столицата остава най-голямата областна икономика в страната, показват данните от новия Доклад “Икономически и инвестиционен профил на София 2019” на Общинската агенция за инвестиции.
Икономиката на София се характеризира и със значително по-висока от средната за страната инвестиционна активност.

По последни данни около 40% от разходите за дълготрайни материални активи и половината от преките чуждестранни инвестиции са направени именно в столицата.

Към края на 2018 г. София е привлякла 13 млрд. евро чужди инвестиции или около 9800 евро на човек от населението, което е близо три пъти повече от средната стойност за страната.

Основната част от инвестициите в София се насочват към услугите, които са и отраслите с най-голям принос в добавената стойност на местната икономика – 37% от всички ПЧИ до 2018 г. са се влели в него.

Това се дължи както на високите доходи и потребление в столицата, така и на факта, че градът е развит транспортен и логистичен център. Другите най-атрактивни сектори за чужди инвестиции в столицата са промишлеността и комуналните услуги, недвижимите имоти, ИТ и аутсорсинг индустриите.

София се отличава и с добро усвояване на европейски средства, което е основен източник на публични инвестиции.

До края на юни 2019 г. столицата е усвоила 4,2 млрд. лева.

Освен че привлича икономически активни хора от други области, столицата се характеризира и с концентрация на висококвалифицирано население.

Докато в страната делът на населението с висше образование е 28%, в столицата той е значително по-висок – над 51%.

Заетостта в София е най-висока – 76% (за възрастовата група между 15 и 64 години) през 2018 г., което е абсолютен рекорд в страната.

Предвид концентрацията на високообразовано население в работоспособна възраст, не е изненада фактът, че заетостта в София е най-висока – 76% (за възрастовата група между 15 и 64 години) през 2018 г., което е абсолютен рекорд както в столицата, така и в страната.

Безработицата в София пък е най-ниска (2,1%) спрямо всички области. Най-висок остава делът на заетите в търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети – близо 180 хиляди или ¼ от заетостта в столицата. След кризата се наблюдава сериозен ръст на работните места в ИТ индустрията и професионалните дейности, което е следствие от бума на тези сектори последните години. Заетите в административните и спомагателните дейности също се увеличават, част от които също могат да се причислят към увеличаването на аутсорсинг индустрията.

В унисон с най-високите нива на заетост в страната и с голямата тежест на отрасли, изискващи висока квалификация, заплатите в София (столица) са по-високи от средните в страната. През 2018 г. средната годишна заплата в столицата надмина 19 хил. лева, което е с над 38% повече от средната стойност за цялата икономика.

Освен образована работна ръка, София предлага и относително добра инфраструктурна свързаност. София е основен ж.п. център в страната и тук се намира и най-голямото летище в България. Летище София се състои от два пътнически и два товарни терминала. На Летище София оперират повече от 35 авиокомпании, обхващащи над 70 дестинации, а броят на пътниците се е увеличил до почти 7 милиона годишно.

София е и единственият град в страната с метро, което към момента обслужва около 380 000 души дневно и продължава да се разширява. Не на последно място, София предлага и добра интернет инфраструктура, като скоростта на интернет е сред най-високите в Европа, а ¾ от населението на 16-74 г. има достъп и ползва редовно интернет.

Местната данъчна среда в столицата е стабилна и предвидима. Противно на общата тенденция към увеличаване на местни данъци и такси в страната през последните години, основните местни данъци и такси в Столична община не са променяни през последните 8 г. (2012-2019 г.)

Интернет скоростта и достъпността също се нареждат сред предимствата на София. Столицата се отличава с една от най-високите скорости на интернет в Европа. Градът има втората най-висока средна скорост на интернет връзката в региона, както по отношение на свалянето (download), така и по отношение на качването (upload) на информация – съответно 24 и 21 мегабита в секунда. От всички големи градове в региона средната скорост на свалянето е чувствително по-висока само в Белград, но пък скоростта на качване в София е по-висока от всички останали.

Като цяло, перспективите пред развитието на София са положителни. Градът най-вероятно ще продължи да концентрира все по-голям дял от икономическата активност в страната заради положителните демографски процеси и лидерството си в развитието на най-бързо растящите сектори. Висококвалифицираната работна сила и в бъдеще ще привлича инвестиции в бързорастящите сектори на ИТ индустрията, аутсорсинга на бизнес услуги и някои промишлени дейности с относително висока добавена стойност.

София е много добре позиционирана и за развитие на някои нови форми на икономически отношения като услугите на дигиталната и споделената икономика. Това е така както заради подходящата ИТ инфраструктурата – високообразовани хора, висока средна скорост на интернет и множество ИТ компании и специалисти, така и заради големия брой на местното население.

В София е концентрирана и основната част от компаниите, занимаващи се в т. нар. творчески индустрии и този сектор също се развива бързо през последните години. Добра почва за развитие имат още търговията; транспорта, складирането и пощите; туризмът; строителството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още по темата: софияБВПикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ощипаните потомствени селяни т.нар Софиянци пак избухват защото са неорентирани в живота и вместо да погледнат на проблемите от високо правят провинциални атаки които настройват уж софиянците срещу уж по-долните от тях селяни.. пълна лудница е тая държава заради хора като вас. Щяхме всички да сме по-добре ако столицата беше в някой от другите градове където хората не са толкова неориентирани като софиянци
74
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това говори, че в България няма никакво индустриално производство, само далавери и алъш-вериж! В София фабрики и заводи няма! А в Щутгард и Мюнхен се правят Мерцедес и БМВ
73
2
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 4 години
Да така е но някак си е нормално, човек да има проблеми които да не може да реши в личния си живот, и затова почва да решава проблемите на света от които той нищо не разбира именно защото нищо не разбира и знае че не зависи от него го кара да има мнение.Това помага да се отдалечиш от личните си неразрешени проблеми. Но при нашия приятел ,това му пречи на личния живот страха че някой е от Перник.На практика той е не комуникативен в личния си живот ,защото се пита първо от къде му се събеседника
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то не се става с пари гражданин, приятел :)
71
2
 
17
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Тая система е феодална , софия е "замъка" в него са придворните селяни в провинцията феодалите които се хранят с усвояването на бюджета от данъците създадени от "търговците" в чертите на замъка Няма как със средновековна система на управление да се постига растеж или технологичен пробив , цивилизацията върви напред а ние назад
70
2
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Икономиката на България, е бойкономика.
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
другите 60% идват от гурбет
68
8
 
6
 
! Отговори
ЛоЛ преди 4 години
До Анонимен 70Идвам от малък град по рождение. От 7 години съм в София , а от 3 години заплатата ми е 10 хил. лв. , защото 4 години учех за софтуерен инженер. Успех, Софиянецо!
67
4
 
5
 
! Отговори
asd преди 4 години
"София не е България" го въведоха от БСП, когато се протестираше за оставка на Орешарски. Разделяй и владей...
66
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
столицата се характеризира и с концентрация на висококвалифицирано население:D висококлалифицирани ***
65
2
 
14
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Еми тя работата е ясна всички в София ще вдигнем БВП на 100% и закриваме останалата държава ето това са последствията от некадърното управление на Винету скоро ще почнат и по квартали да го разделят БВП смях смях смях голям смях
64
1
 
7
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Еми тя работата е ясна всички в София ще вдигнем БВП на 100% и закриваме останалата държава ето това са последствията от некадърното управление на Винету скоро ще почнат и по квартали да го разделят БВП смях смях смях голям смях
63
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една жена разправяше на друга на пазара оо ходих си на село грозна картина няма хора в една празна къща до нас се настанили ромеи и по грозно ще става госпожа
62
0
 
17
 
! Отговори
До what the f*ck преди 4 години
Ето ги фактите:Преди 90та нямаше чалга култура, нямаше мутри и нямаше разни малки идчета, за които единствения идеал е да си богат и да бройкаш женки. Почти всичко родено след 90та са селяни. Защото да бъдеш селянин не е въпрос на това къде си роден, а на това какъв човек си станал. Възпитан ли си, имаш ли елементарна култура и ценностна система. Е в София е пълно със селяни.
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мнозинството от изселниците по софия искат да и теглят една майна и да се приберат по родните си места. Само дето родните места са обезлюдени, неглижирани от държавата и без възможност за кариерно развитие. Ако политиката беше балансирана, нямаше да го има тоя водовъртеж там. Като минах последно от там, стисках в колата за та мога да се кача на седлото и да източа бойлера над цялата помия долу.
60
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
,,Безработицата е най-ниска, заплатите са най-високи, инвестициите са най-големи'' -eто за това унищожихте провинцията и набутахте всички в София ,никой не иска да напуска родното си място ,нуждата го кара !
59
6
 
6
 
! Отговори
до 53 преди 4 години
Приятел имаш психологически проблем , един съвет вярно е че ще се наложи малко да изхарчиш пари, но се консултирай с психолог, ще видиш че живота, ще ти е по лесен след като решиш проблемите си и парите си заслужават за това.Ако не ти се харчат пари за това , няма да умреш от този проблем но живота ще продължава да ти е труден.Решението си е твое труден живот или не.
58
2
 
31
 
! Отговори
До 60 преди 4 години
Работих в едно градче до Милано в радиус от 100 км нямаше изоставено село или малко градче навсякъде кипеше живот тук има села близост до окръжни центрове все едно чума има *** не по свинете а по хората
57
0
 
20
 
! Отговори
Е и преди 4 години
Нормално, като повечето столици. Във същото време трябва да се развиват и другите места. Има ,няма и се подхвърлят статии като тази. Кому е нужно да се настройват т.нар софиянци срещу провинциалисти. А това неминуемо присъства в коментарите.
56
0
 
25
 
! Отговори
Грешка преди 4 години
На всички големи компании Метро, Лидъл, Виваком и всички останали, централите са им в София и целия оборот в държавата остава за София.