София не е България, но дава 40% от брутния вътрешен продукт

Безработицата е най-ниска, заплатите са най-високи, инвестициите са най-големи
160
София не е България, но дава 40% от брутния вътрешен продукт
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България идва от София.

Столицата остава най-голямата областна икономика в страната, показват данните от новия Доклад “Икономически и инвестиционен профил на София 2019” на Общинската агенция за инвестиции.
Икономиката на София се характеризира и със значително по-висока от средната за страната инвестиционна активност.

По последни данни около 40% от разходите за дълготрайни материални активи и половината от преките чуждестранни инвестиции са направени именно в столицата.

Към края на 2018 г. София е привлякла 13 млрд. евро чужди инвестиции или около 9800 евро на човек от населението, което е близо три пъти повече от средната стойност за страната.

Основната част от инвестициите в София се насочват към услугите, които са и отраслите с най-голям принос в добавената стойност на местната икономика – 37% от всички ПЧИ до 2018 г. са се влели в него.

Това се дължи както на високите доходи и потребление в столицата, така и на факта, че градът е развит транспортен и логистичен център. Другите най-атрактивни сектори за чужди инвестиции в столицата са промишлеността и комуналните услуги, недвижимите имоти, ИТ и аутсорсинг индустриите.

София се отличава и с добро усвояване на европейски средства, което е основен източник на публични инвестиции.

До края на юни 2019 г. столицата е усвоила 4,2 млрд. лева.

Освен че привлича икономически активни хора от други области, столицата се характеризира и с концентрация на висококвалифицирано население.

Докато в страната делът на населението с висше образование е 28%, в столицата той е значително по-висок – над 51%.

Заетостта в София е най-висока – 76% (за възрастовата група между 15 и 64 години) през 2018 г., което е абсолютен рекорд в страната.

Предвид концентрацията на високообразовано население в работоспособна възраст, не е изненада фактът, че заетостта в София е най-висока – 76% (за възрастовата група между 15 и 64 години) през 2018 г., което е абсолютен рекорд както в столицата, така и в страната.

Безработицата в София пък е най-ниска (2,1%) спрямо всички области. Най-висок остава делът на заетите в търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети – близо 180 хиляди или ¼ от заетостта в столицата. След кризата се наблюдава сериозен ръст на работните места в ИТ индустрията и професионалните дейности, което е следствие от бума на тези сектори последните години. Заетите в административните и спомагателните дейности също се увеличават, част от които също могат да се причислят към увеличаването на аутсорсинг индустрията.

В унисон с най-високите нива на заетост в страната и с голямата тежест на отрасли, изискващи висока квалификация, заплатите в София (столица) са по-високи от средните в страната. През 2018 г. средната годишна заплата в столицата надмина 19 хил. лева, което е с над 38% повече от средната стойност за цялата икономика.

Освен образована работна ръка, София предлага и относително добра инфраструктурна свързаност. София е основен ж.п. център в страната и тук се намира и най-голямото летище в България. Летище София се състои от два пътнически и два товарни терминала. На Летище София оперират повече от 35 авиокомпании, обхващащи над 70 дестинации, а броят на пътниците се е увеличил до почти 7 милиона годишно.

София е и единственият град в страната с метро, което към момента обслужва около 380 000 души дневно и продължава да се разширява. Не на последно място, София предлага и добра интернет инфраструктура, като скоростта на интернет е сред най-високите в Европа, а ¾ от населението на 16-74 г. има достъп и ползва редовно интернет.

Местната данъчна среда в столицата е стабилна и предвидима. Противно на общата тенденция към увеличаване на местни данъци и такси в страната през последните години, основните местни данъци и такси в Столична община не са променяни през последните 8 г. (2012-2019 г.)

Интернет скоростта и достъпността също се нареждат сред предимствата на София. Столицата се отличава с една от най-високите скорости на интернет в Европа. Градът има втората най-висока средна скорост на интернет връзката в региона, както по отношение на свалянето (download), така и по отношение на качването (upload) на информация – съответно 24 и 21 мегабита в секунда. От всички големи градове в региона средната скорост на свалянето е чувствително по-висока само в Белград, но пък скоростта на качване в София е по-висока от всички останали.

Като цяло, перспективите пред развитието на София са положителни. Градът най-вероятно ще продължи да концентрира все по-голям дял от икономическата активност в страната заради положителните демографски процеси и лидерството си в развитието на най-бързо растящите сектори. Висококвалифицираната работна сила и в бъдеще ще привлича инвестиции в бързорастящите сектори на ИТ индустрията, аутсорсинга на бизнес услуги и някои промишлени дейности с относително висока добавена стойност.

София е много добре позиционирана и за развитие на някои нови форми на икономически отношения като услугите на дигиталната и споделената икономика. Това е така както заради подходящата ИТ инфраструктурата – високообразовани хора, висока средна скорост на интернет и множество ИТ компании и специалисти, така и заради големия брой на местното население.

В София е концентрирана и основната част от компаниите, занимаващи се в т. нар. творчески индустрии и този сектор също се развива бързо през последните години. Добра почва за развитие имат още търговията; транспорта, складирането и пощите; туризмът; строителството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още по темата: софияБВПикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
38
 
! Отговори
what the f*ck преди 4 години
При освобождението на България преди 140 години София е била едно голямо село с кални улици и 20 000 души население.Какви истински софияци сте тогава, като сте 99,9 % потомствени селяни?
54
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво да се радвам че софия я има. Аз нямам нищо от там.
53
4
 
22
 
! Отговори
Станислав Рангелов преди 4 години
До ИСТИНСКИ СОФИЯНЕЦти си истински комплексар, това мога да ти кажа!!! Какво като някой е от Перник или от където и да е? Това не го прави по-малко или повече човек...
52
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда, след 1989 г. промишлеността във всички останали области беше тотално съсипана. Например, Русе беше втората по големина промишлена зона с над 70 предприятия. Към 2000 г. от тях бяха останали 10.И после софиянци реват, че всички от провинцията искали да идат в София. Ами нормално, само там остана работа. А Радослав го е казал много точно.
51
1
 
14
 
! Отговори
до 36 Истински София преди 4 години
Имало е такива планове основното развитие да бъде съсредоточено в Пловдив централното му място го прави привлекателно за това, но в онзи период това не се е виждало добре на депутатите защото те ще бъдат в София а бизнеса в Пловдив, което затруднява взимане на рушвети.А стратегията се прави отдавна не може да сменяш стратегията за развитие на всеки 10 години защото това няма да доведе до успех.
50
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На който му потръгне бизнеса или леко надигне глава в провинцията и му пращат "Софиянци". Ми то не може така трябва да плащате данъци в Софията града голяма.Ето така стават не 40 ами и 50,60,70%.Къде видяхте инвестицииОправдания с летище и метро.Тази статия ми прилича на отпреди демокрацията.
49
10
 
11
 
! Отговори
До ИСТИНСКИ СОФИЯНЕЦ преди 4 години
Напълно ми е ясно за какво говорите. Работих в Териториалното Статистическо Бюро- в централната част на София. Софиянци няма! И да има - са двама - трима. Директора е една дама от Перник. Повтарям - Перник! Повече има ли какво да обяснявам. След като кажа - Перник?!?! Заедно с нея има още една свита хора. Познайте от къде. Перник ,разбира се! Добре че още не са извадили винкелите! Провинциалната комплексарщина е на много високо ниво и там! Точно както явно е й при вас. И явно на още доста места.
48
1
 
5
 
! Отговори
vlady преди 4 години
До АнонименВиена дава около 25% от БВП на Австрия.
47
1
 
13
 
! Отговори
световни тенденции преди 4 години
Не виждам какво интересно има в тези данни. Така е по цял свят и най-вече в Европа с най-големите градове. Париж, Лондон, Москва, Истанбул, Белград, Атина, Букурещ...Нормално е икономически бум да не е станал в Лестър, Бордо, Кавала, Пирот, Крайова или Сливен...
46
6
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Затова ли шумкарите толкова драпаха да ни я вземат...
45
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 47човече, ако отделят София от България то България съвсем ще загине. Радвайте се че София я има.
44
7
 
24
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Трябва да отделят София от България със стена подобна на берлинската и да ги оставят да се самоизяждат там.
43
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По Костов Бургас даваше 40% с Нефтохим, пристанището и Слънчев Бряг.След това и населението на града се подмени. В момента данъците на Лукойл са регнати в Софето, пристанището е склад за смет, Слънчев Бряг дискредитиран, летището сезонно.
42
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Би било добре ако част от администрацията се изнесе в други градове - Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Плевен, Бургас - все големи градове.Така провинцията няма да гасне.
41
17
 
16
 
! Отговори
Истински Софиянец 2 преди 4 години
... Работя в Държавно учреждение на "пъпа" на Столицата ни ! То вече почти няма колеги , родом от София ! И още по - лошото... Напълно се е с ултра нагли провинциалисти , които освен че са съгласни да работят за по 600 - 700 лева и подбиват заплатите на истинските Софиянци ... са готови да "премачкат" всеки и всичко - само и само да се издигнат до някакъв по - висок пост насред София! Такава ПРОВИНЦИАЛНА КОМПЛЕКСАРЩИНА трудно може да се види някъде другаде... Но в София е НЕОСПОРИМ ФАКТ!!!....
40
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не вземе София да се отдели от недъгавата провинция и да стане БВП 100%.
39
2
 
30
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До Истински СофиянецОтиват в София защото това е държавната политика, всичко да се събере в София, а останалата част от държавата да остане пуста! Толкова могат нашите политици, толкова правят! Не са виновни хората, че в населеното им място е неглижирано и целенасочено заличавано и им е оставен избор само извън България или в София! Просто държавата това иска и работи целенасочено в тази посока, ако искаш да се сърдиш на някои се сърди на политиците които поставят хората в тази ситуация!
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои са фабриките? В София.Навремето имаше Кремиковци.
37
5
 
13
 
! Отговори
Проста сметка преди 4 години
40% от брутния вътрешен продукт означава около 40% от замърсяванията на въздуха в страната.Халал да им е на софиянци - ще станат жертва на собствената си лакомия да глътнат цялата икономика на страната.
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Истински СофиянецЗащото в София човек има най-голям избор на работодатели и шанс да намери работа. И на мен ми е странно, но е факт. Другаде липсва инфраструктурата, която пък се гради според нуждите. Затова искаха да изнасят чиновниците, с тях ще се построи инфраструктура другаде и ще живне района.