Новата визия на пл. "Славейков" - перголи като книга, увивна растителност...

Съюзът на архитектите е против предложения проект
19 яну 2020 18:24, Анисия Иванова
82

Ще се върне ли емблематичният книжен пазар на площад "Славейков"? Проектът за изграждането му наново беше публикуван за обществено обсъждане на сайта на община "Средец“, а на 9 декември изтече и срокът за внасяне на възражения и предложения. Срещу проекта се обявиха от Съюза на архитектите.

7 метални съоръжения, на всяко от които ще има по две крила, наподобяващи разтворена книга, а над тях увивна растителност - такъв е проектът за визията на новия книжен пазар.

"Правят впечатления няколко неща, които сме поискали от главния архитект да бъдат допълнително пояснени. Например зеленината над перголите, която ще бъде над работните места, включва ли някакво допълнително покритие, което да защитава от дъжд. Предвидени ли са работни маси, столове за хората които ще работят там", коментира кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

Търговците на книги също са притеснени, че в представените визуализации липсват работни маси за излагане на стоката.

"Във визуалицията е видно, че тези преместваеми обекти са разположени по дължина на целия площад "Славейков". Докато в план-схемата са показани много по-малко, само пред библиотеката", заяви Лидия Лазарова от Съюза на архитектите в България пред Bulgaria ON AIR.

От Съюза на архитектите твърдят още, че съоръженията не се вписват в пространството на пазара и не са съобразени с вече съществуващите обекти като скулптурата на Петко и Пенчо Славейкови и възстановения фонтан.

От район "Средец" вече са изпратили получените становища на главния архитект на София. Ще има ли промени по проекта и кога ще започне неговата реализия все още не е ясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Площадът си беше в добро състояние. Имаше си места и да седнеш и да се разходиш, сега е като разграбено хале за вторични суровини. Много зеленина по картинките, на място - бетон. Тая увивна растителност как ще се увие по перголите? как изобщо ще се появи в паважа? Нали няма да избичат някакви спъващи саксии до винкелите?
20
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставете хората да си продават книги , направете им хубави маси да имат условия и да е естетически красиво.
19
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представям си какво ще изтипосат за скромната сума от 5-10млн. После всичко ще ревне колко е грозно и ще се дават нови 5-10млн. Знаем как става
18
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Технологията е хубаво нещо, но когато се даде на неграмотни, става лощо. Без книги, няма бъдеще. Спомнете си за Фаренхайт 451!
17
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този площад трябваше да бъде последното нещо, което да се ремонтира в тази територия./
16
4
 
20
 
! Отговори
Петко Славейков преди 4 години
Не сме народ а мърш***Поклон пред Славейков.
15
7
 
31
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Града и градската среда я правят не камъните,сградите и изобщо архитектурата.И най-доброто нейно постижение не струва нищо докато не се изпълни с живот,а това значи с живи хора.Преди този площад беше пълен с живот.Сега е сенилен като санитарно чиста и дизайнерски подредена къща на бездетно семейство.
14
7
 
32
 
! Отговори
От чужбина преди 4 години
Пичове , отдавна не съм си бил в БГ-то има няма 12 години та да питам : гражданска война ли има там, та всичко изглежда толкова изпаднало ?
13
28
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Книгите се продават в книжарници и онлайн, в никакъв случай на сергии в центъра, не сме в третия свят.
12
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви прошляци на книги повече там! НИКОГА!
11
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия с книгите нямат място там.
10
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЪЮЗЪТ НА АРХИТЕКТИТЕ СА ПРАВИ. *** НЕ БИВА ДА СЕ ВРЪЩА.
9
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко човека на 1000 четат вече книги у нас?Има ли 10 ? Преди да настъпи интернет, четях по 2 книги на седмица и бях 16 годишен.Сега съм на 42 и не съм чел книга от 5-6 години.... интернета ме превзе- както и вас,а и това е като наркозависимост за жалост.
8
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Посадете и малко коноп да има.
7
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това вероятно е измислено от хора, прочели най- много една книга в живота си. Върнете книгите на площада и стига с тия смешни изг-ъзици.
6
9
 
17
 
! Отговори
Ревизоро преди 4 години
бе, на папуците сичко старо им е мило - сергиите, кашоните, шушоните и ушанките! бе, лапайте си баниците и .... заминавайте - утре новите хора ще харесат направеното!...................................На *** всичко ново име е мило - "демократичните" западни боклу//ци гей-парадите, клошарите, дрогата, ментетата, задръстванията, моторите, джигитите, мутрите, кучетата, чалгата, невежството, простащината, простотията, разсипията... еми заминавайте си да дойдат нови хора да разчистят след вас
5
7
 
32
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Фандъкова е избрана само с 20% от Софиянци и с платени ромски гласове,значи че останалите 80% не я искат за кмет.
4
2
 
24
 
! Отговори
зидар преди 4 години
Претенциозни парвенюшки простотии.
3
2
 
28
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
И сега докато ГЕРБ се издължи за парите за изборите,ще почнат едни ремонт на ремонта,на ремонта...
2
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредна гавра на фандъка!