Медици подават оставки във Втора градска, текат преговори

Болницата няма да приема болни преди да има оборудване
17 мар 2020 09:08,
153
Медици подават оставки във Втора градска, текат преговори
Снимка: БГНЕС

Няма да бъдат приемани болни от коронавирус във Втора градска болница в София, докато не бъдат осигурени защитна екипировка и нужното оборудване, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова. Екипировката и оборудването, което е нужно, ще бъдат осигурени в близките дни, заяви още кметът на София.

Лекари, сестри и санитари от болницата масово подадоха оставки след като стана ясно, че лечебното заведение се преобразува във инфекциозна болница като резерв за прием на болни от коронавирус.

"За да няма проблеми с финансирането, докато се вземе решение на национално ниво, Столичната община ще покрие разходите на Втора градска болница", заяви тя.

Още по темата

Защитните средства и апаратурата, която е необходима е гарантирано, че ще бъде осигурена в дните на подготовката.

"Има отделения и в Пирогов, и във Военна болница, и в Александровска, които бяха преструктурирани. Лекарите са обучавани да могат да реагират във всяка ситуация, защото никъде, в никоя болница, никой не е застрахован, че няма да се появи пациент с коронавирус", посочи кметът пред bTV.

Шефът на Втора градска болница доц. Стефан Узунов заяви, че от 12 март има заповед на министъра на здравеопазването както и от РЗИ, с която се разпорежда преминаването на режим за работа за прием на пациенти за коронавирус.

Още на следващия ден е влязъл в план за евакуация на пациентите, които са били в болницата и до неделя те са били изведени.

"Две седмици липсва информация какво ще се случи с болницата и с лечението на болни. Хора с 40 години стаж плачат и подават оставки“, каза д-р Георги Тодоров, завеждащ интензивното отделение.

По думите му във Втора градска болница няма подготвени специалисти за лечение на болни с тежка дихателна недостатъчност, няма осигурена и апаратура и предпазни облекла за медиците.

Повечето лекари в болницата са в предпенсионна или пенсионна възраст. Затова смятат, че работата с болни от коронавирус би била опасна за тях.

По информация на директора на лечебното заведение д-р Стефан Узунов молба за напускане са подали 85 души, но 250 остават. Той уточни, че не знае дали няма да бъдат подадени още оставки.

Представители на Българския лекарски съюз (БЛС) тази сутрин са в лечебното заведение, за да преговарят с медиците. В болницата пристигна и кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Ситуацията е необичайна. Всички ние сме в ситуация на извънредно положение и трябва да даваме максимално много информация. Надявам се директорът на болницата да е свършил своята част от работата. Обсъждането на това да имаме резервна клиника и болница в случай на нужда беше с него и със здравните власти. Никой насила никого не може да накара. Работата е доброволна. Това са опитни лекари и аз разбирам тяхното притеснение. Нужно е директорът на болницата да направи всичко, за да получат те необходимата информация“, посочи Фандъкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
11
 
22
 
! Отговори
мнение преди 4 години
Медиците от Втора градска трябва да бъдат солидарни към системата която им е осигурила луксозен живот с няколко подписа,един печат и минимални усилия. Стоат си на топло в кабитета, лекуват само лежерни случаи и явно са позабравили откъде идват екстрите. Нека им се приемат оставките, държавата ако е на място ще ги изчисти
49
9
 
31
 
! Отговори
хипократ преди 4 години
на всеки медик който напуска, да му бъде отнето правото да практикува професията!през войните да не би да им е било по лесно на лекарите и сестрите?
48
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалираха болницата.Изписаха всички пациенти, сега лекари и сестри подават оставка. При този недостиг на лекари и сестри, не виждам как ще си намерят персонал след това.Кой имаше нужда от това, след като иде реч само за 50 легла.
47
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да ама имаме толкова ИТ специалисти с по 4000-5000лв заплати, защо напсукат лекари с по 2000лв ?!? нека ИТ лекетата да ви лекуват сега !
46
0
 
6
 
! Отговори
ДинкоАТВ преди 4 години
До Трайно безработенНали разбираш, че това бяха не повече от 10% от българите. Другите също ли заслужаваме да умрем заради тях?
45
5
 
31
 
! Отговори
БългарскаРабота преди 4 години
За какво обучение говорят. Та нали всеки завършил лекар е минал дисциплина покриваща санитарните условия на труд. С грипоподобен вирус също са се знанимавали в обучението си. Да не си проличи кой е завършил частно и кой е бил син на този и на онзи.
44
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Доблестни" лекари, няма що.Ако има за лапане и лъжене на здравната каса сигурно ще са първи.Забравили са хипократовата си клетва
43
10
 
25
 
! Отговори
Киро преди 4 години
Кой е този луд да си рискува живота за 1000 лв. че и по-малко.
42
4
 
15
 
! Отговори
Трайно безработен преди 4 години
В Петък ходих в две вериги магазини всеки граби всичко дори и храна за животните!Защо докторите да се жертват за такива егоисти които само гледат себе си Защо когато няма проблем всеки гледа да се нареди а не го интесесуват останалите
41
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Медиците в България само знаят да се оплакват,не и било леко ,заплатите им малко Ми да се позамислят кой живее добре ,точно в такива моменти се разбира,кой наистина е призван медик или някой който е седнал да топли удобния си стол и да взима заплата.Имаче и тази вечер ще изляза на терасата да ръкопляскам за останалите дори и малко но със сърце и душа Български лекари ,сестри ,фелдшери, санитари и всчки който работят в болниците.И нека и бог да ни пази всички Българи където и каквито и да сме.
40
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно, ще внасяме лекари от Бангладеш. Като искат да напускат! Пари няма да се дават! Парите трябва да се запазят само за депутатите!
39
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекари-хуманисти? Вместо да изискат предпазни облекла и да подпомогнат с нещо ситуацията подават оставки. Нали е извънредно положение? Вместо гилдията да доброволства преговарят за заплатите си. Велики сте, браво.
38
5
 
15
 
! Отговори
info205y преди 4 години
Да им пляскат хората сега, и по една за виза Танзания и да стават да се мащат.
37
3
 
25
 
! Отговори
Анонимни преди 4 години
Е да си ушият две маски и да си вземат руло филтърна хартия. Аз успях на всичките си шофьори да уредя за един ден облекло и ред, а великата организация БЛС не може. Всеки ще направи жертви в тази криза. Разочарован съм от първичната реакция на тези уж възвишени хора.
36
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Военно положение и ПРЕЗИДЕНТЪТ да поеме цялата власт! Всичко друго е хаос и некадърност !
35
1
 
8
 
! Отговори
ime преди 4 години
освен да ръкопляскаме?
34
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е началото на хаоса, който ще последва!Засега все още има някакъв ред и дисциплина, но при тези смешни мерки и некадърни управлявщи няма да ни се размине леко.Напрежението ще се нагнетява от всички възможни посоки - зараза, болни, липса на адекватно лечение и лекарства, както и елементарни защитни средства, лекари, легла и апаратура за болните, храна, ще започнат набези по къщите, най-вече по селата със самотните старци.Ще имаме рекорден брой напълно обезлюдени села.
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно заболелите от властта в коя болница в Германия ще се лекуват? И още по интересно дали ще ги приемат там или ще им кажат да се спасяват в Инфекциозната в София? И коя клета пенсионерка ще им обърне внимание в Инфекциозната?
32
8
 
19
 
! Отговори
Ето до къде води преди 4 години
уравниловката в болниците. Работещите в инфекционните болници са били със същите заплати като на тези протестиращи доктори, а риска им е в пъти по голям. Сега като включиха обисновените доктори в борба с инфекции, скочиха като попарени. Е не е като да си пият кафето в спокойна обстановка, вече има риск и сега ще видим кои доктори спазват Хипократовата клетва, ще ги видим колко са лекари!
31
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как човек на 50-60 години ще седи на крак 12 часа, И на кого ще помогне след седмица, като е сам в леглото? Пълен абсурд е да ги карат да работят без защитно облекло.Що да се харчат пари, като те хората са балами и така ще се навият...... ако мине - мине. Правилно постъпват. Нуждаем се от лекарите повече от всякога, а те са се отнесли с тях като с кърпички за еднократна употреба.