Двата ромски квартала в София се превърнали в огнище на COVID-19

6 са смъртните случая заради коронавируса там, още 12 са в болници
Обновена: 16 апр 2020 06:19 | 16 апр 2020 06:00, Анисия Иванова
259
Двата ромски квартала в София се превърнали в огнище на COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Двата ромски квартала в София са се превърнали в огнище на зараза с коронавирус. До момента там има 6 смъртни случая заради COVID-19, още 12 души са в болници, като двама са в реанимация, обявиха вчера от регионалната здравна инспекция.

От 00.00 ч. тази нощ властта въведе частично ограничителни мерки на територията на кв. "Факултета" и кв. "Филиповци"

Вчера започна масово тестване на хората в квартала, стана ясно, че 7 са положителните проби за коронавирус от направените 60 теста, сочат данните на Столичната регионална здравна инспекция. Инспектори от РЗИ с полицейска охрана издирват лица, които са контактни с болни в двата столични квартала.

Още по темата

За двата дни - сряда и четвъртък, ще бъдат тествани повече от 200 души. Резултатите ще станат ясни днес. А от полунощ и за двата квартала ще има КПП-та. Влизането и излизането ще се случва само със служебна бележка или декларация.  

Под засилена полицейска охрана инспекторите от РЗИ – София пристигнаха в махалата във "Филиповци" със списък с имена на хора, които трябва да изследват. Причината – били са контактни със заразени.

Преди още да станат ясни резултатите, инспекторите съставят и протоколи, с които поставят под карантина контактните лица.

 От Националния щаб и РЗИ разясняват цялата процедура както за „Филиповци”, така и за „Факултета”.

"Това е във връзка с последната заболеваемост в тези райони. Повече от 200 души ще бъдат изследвани за два дена. Няма пропуски, но има засилено полицейско присъствие и засилено присъствие от РЗИ", обясни ген.-майор Мутафчийски, цитиран от Нова тв.

"Правим първо епидемиологично проучване, определяме кръга на контактните, освен това на място сега разпитваме, за да видим дали се разширява кръгът. Така си вървим и си вземаме проби и пак – допълнително правим проучването", обясни д-р Халова, главен инспектор от РЗИ – София.

От полунощ за двете махали се въвежда и специален режим на движение.

„Възложили сме на полицията да създаде нужната организация , така че да се контролира вход и изход от кварталите. Няма да може да се излиза освен в случаите, в които хората отиват на работа , което се доказва със служебни бележки. Също така ще бъде органичено движението вътре в квартала”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Ще се допуска единствено излизане до магазин за хранителни стоки или до аптека. Заповедта е до второ нареждане.

А София се оформя като огнище на заразата. От всичките 747 проби от страната -  447 са в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Електората на Винету е с предимство, а вие си блейте.Заради него ще седите дома и ще бродите като зомбита с маски.
120
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За щони обградих те къщите политсиа абстрахираха детсата ще зимат да по-метнат од страхането
119
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали нямаше тестове за хората които искаха да се тестват????? Как отведнъж се намериха тестове,и то безплатни,и то провеждащи се на адреси? Как така,без никой да поръчва ядене и пиене в кръчмата,изведнъж масата отрупана с ядене и пиене.Кой поръчва,и кой плаща се пита народа? Ето това е главният въпрос по случаят.Дали ще се отговори обаче.
118
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затворете ги здраво, да не мърдат от там! Стига са щъкали и източвали соц.и здравната ни система. Откъде имат пари за таксита? Нямаха край помощите за тях, стига вече!
117
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да си спаси след скандала с къщата в Барселона мутрата по прякор Тиква за да отклони вниманието на българите от този скандал взе ,че вместо да затвори границите за да не се допусне да влязат в България заразени хора банкянския направо изпрати безплатни автобуси по Европа които да приберат изпозаразените с коронавируса ,и видяхте какъв резултат дойде от това -Мутренска диктатура и никой не говори вече за с къщата в Барселона
116
2
 
44
 
! Отговори
РОМЕЛИЯ преди 4 години
Безплатни ТЕСТОВЕ за коронавирус по домовете, безплатно ЛЕЧЕНИЕ, безплатен ТОК и ВОДА, социални ПОМОЩИ, незаконни СТРОЕЖИ, които никой не ги пипа...На идното преброяване ЩЕ СЕ ПИША РОМ! Има и нещо друго - електората е обгрижен щото не търпи. Ако го оставят на домашно лечение с Парацетамол ще се вдигне на бунт!
115
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз искам накрая да ни направят отчет и да кажат колко пари е похарчила държавата по време на корона екшъна за лечение на неосигурени. И да представят план как, с какви механизми тези хора ще си изплатят задължението към болниците и държавата.
114
0
 
35
 
! Отговори
ОСТАВКИ преди 4 години
Двигател на заразата са РОМСКИТЕ МАХАЛИ - прибрахме си про ститутки, джебчии и професионални просяци от Европа.На въпроса какво се прави, за да не пламнат ромските махали Караянчева беше отговорила "Надяваме се това да не се случи"!ЗА ВСИЧКО ДО СЕГА БЕШЕ ВИНОВЕН ГРАЖДАНИНЪТ. АМИ ЗА ЛИПСА НА АДЕКВАТНИ МЕРКИ, ПРЕВЕНЦИЯ И КОНТРОЛ В РОМСКИТЕ МАХАЛИ - КОЙ Е ОТГОВОРЕН?Сега следва ОЩЕ КАРАНТИНА И МИЛИАРДИ ЗАГУБИ ПОРАДИ НЕКОМПЕТЕНТНОСТ!Време е за ОСТАВКИ и СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ! Като НЕНО ДИМОВ...
113
0
 
41
 
! Отговори
защо ги лекуват безп преди 4 години
Тръмп съобщи, че неосигурен там трябва да плати около 75 000 долара за лечение на коронавирус, ако не плати не се лекува!? Тук тези не само не внасят данъци и здравни, ами ги лекуват с нашите пари и дарения!? И никой не казва защо и защо този етнос продължава да е на огромни социални помощи и фалшиви инвалидни пенсии, защото няма трудов стаж? Докога?
112
0
 
34
 
! Отговори
мен преди 4 години
Защо само за тяхм има безплатни тестове пак ?
111
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затвор за разпространение на слухове и фалшиви новини.
110
1
 
38
 
! Отговори
Тъпанчев преди 4 години
Дарявате ли пари на болниците за справяне с вируса? Ето къде ще отидат вашите дарения, а утре когато на вас или някой ваш близък се наложи лечение ще се бръкнете дълбоко и ще си платите скъпо.
109
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При установяване на щета, кражба и измама, престъпникът да върне щетите и да му бъде наложена глоба, а при невъзможност да бъдат върнати, принудителен общественополезен труд, до изплащане размера на щетата и глобата.
108
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без условни присъди за подкупни магистрати.Незабавни ефективни присъди за магистрати и политици, търгуващи с влияние.Без давност за извършени престъпления.
107
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Връщане на смъртната присъда.Без доживотни присъди.
106
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обявяване за тероризъм нападение над медици и полицаи, без значение дали са служба.Обявяване за тероризъм на кражбите от действащи далекопроводи, железопътни линии и подвижни състави на БДЖ.
105
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Строг контрол по пазари и тържища.Конфискация и затвор при опит за продажба на крадени вещи и стоки.Затвор за спекуланти и прекупвачи, представящи се за производители.
104
0
 
21
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
Това се очакваше още откакто обявиха карантината.
103
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отворени книги за предложения от граждани за по-ефективно справяне с ромската и останала престъпност.Проверка на сигнали от граждани за престъпления.
102
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бързо производство по най-наболелите проблеми на обществото, с цел навременна справедливост и правосъдие.Поетапно чистване на всички стари дела.