Двата ромски квартала в София се превърнали в огнище на COVID-19

6 са смъртните случая заради коронавируса там, още 12 са в болници
Обновена: 16 апр 2020 06:19 | 16 апр 2020 06:00, Анисия Иванова
259
Двата ромски квартала в София се превърнали в огнище на COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Двата ромски квартала в София са се превърнали в огнище на зараза с коронавирус. До момента там има 6 смъртни случая заради COVID-19, още 12 души са в болници, като двама са в реанимация, обявиха вчера от регионалната здравна инспекция.

От 00.00 ч. тази нощ властта въведе частично ограничителни мерки на територията на кв. "Факултета" и кв. "Филиповци"

Вчера започна масово тестване на хората в квартала, стана ясно, че 7 са положителните проби за коронавирус от направените 60 теста, сочат данните на Столичната регионална здравна инспекция. Инспектори от РЗИ с полицейска охрана издирват лица, които са контактни с болни в двата столични квартала.

Още по темата

За двата дни - сряда и четвъртък, ще бъдат тествани повече от 200 души. Резултатите ще станат ясни днес. А от полунощ и за двата квартала ще има КПП-та. Влизането и излизането ще се случва само със служебна бележка или декларация.  

Под засилена полицейска охрана инспекторите от РЗИ – София пристигнаха в махалата във "Филиповци" със списък с имена на хора, които трябва да изследват. Причината – били са контактни със заразени.

Преди още да станат ясни резултатите, инспекторите съставят и протоколи, с които поставят под карантина контактните лица.

 От Националния щаб и РЗИ разясняват цялата процедура както за „Филиповци”, така и за „Факултета”.

"Това е във връзка с последната заболеваемост в тези райони. Повече от 200 души ще бъдат изследвани за два дена. Няма пропуски, но има засилено полицейско присъствие и засилено присъствие от РЗИ", обясни ген.-майор Мутафчийски, цитиран от Нова тв.

"Правим първо епидемиологично проучване, определяме кръга на контактните, освен това на място сега разпитваме, за да видим дали се разширява кръгът. Така си вървим и си вземаме проби и пак – допълнително правим проучването", обясни д-р Халова, главен инспектор от РЗИ – София.

От полунощ за двете махали се въвежда и специален режим на движение.

„Възложили сме на полицията да създаде нужната организация , така че да се контролира вход и изход от кварталите. Няма да може да се излиза освен в случаите, в които хората отиват на работа , което се доказва със служебни бележки. Също така ще бъде органичено движението вътре в квартала”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Ще се допуска единствено излизане до магазин за хранителни стоки или до аптека. Заповедта е до второ нареждане.

А София се оформя като огнище на заразата. От всичките 747 проби от страната -  447 са в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
35
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 4 години
АКО ГИ НЯМА РОМИТЕ КОЙ ЩЕ ЧИСТИ УЛИЦИТЕ И ЩЕ ИЗВОЗВА ***... КОЙЙ??95% ОБЩО ОТ РОМИТЕ РАБОТЯТ И НЕ САМО В ЧИСТОТАТА, ВЕЧЕ И НА МНОГО ДРУГИ РАБОТНИ МЕСТА, СТИГА ПОПУЛИЗЪМ
60
1
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Какво от това, че били в чистотата? Ами те да направят нещо за себе си, а не само да се развъждат! То лесно само да обвиняваш тоз - оня за всичките злини на света! Да не би да си въобразявате, че живота на доста от другите етноси е някакъв суперлуксозен, а не блъскане във вредни производства, болести и т.н.? Що не отидете в някой учебен клас и 30 да крещят срещу вас и вие да не можете нищо да направите и само да се свивате?
59
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ромите ясно,но и цяла София трябва да бъде сложена под тотален режим,иначе до краят на май цяла България ще е пламнала!
58
4
 
10
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Не стана ясно дали 95% от тях като цяло ли работят, или от работещите са в чистотата. Какво лошо има в това, точно постепенно с каквато и да е работа може да се измъкнат от блатото, в което са, а не с приказки и фалшиви организации, които само присвояват пари?
57
23
 
4
 
! Отговори
НАПИШИ КОМЕНТАР преди 4 години
Почти 95% работят, предимно в почистващи фирми, така че твърдението, че само т. живков ги бил накарал да работят е леко фалшиво.
56
13
 
6
 
! Отговори
Румен Радев преди 4 години
За да докажа стадния имунитет - от днес разпускам НСО, качвам се на метрото и отивам в кауфланд...
55
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Според мен наистина отговорът защо никой.....е супер сложен, но може поне донякъде да и отнякъде да се започне с работа, и да, образованието не може изведнъж да ги направи образцови граждани, нито изобщо е възможно в близките десетилетия.
54
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Който отговори на въпроса защо никой не можал да ги принуди да работят заслужава 15 Нобелови награди. Така че, задавайте въпроси, на които може поне с малка вероятност да се отговори?
53
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Не съм расист и не мразя никого. Имам един въпрос - защо никой не можа да ги принуди да работят? При Т. Живков някои работеха, но като цяло не са работили кой знае колко. Аз съм живял доста време тогава и съм свидетел. Според мен се пресилва ролята на образованието, защото просто е невъзможно да тръгнат изведнъж и да се образоват вкупом. Това е утопия. Трябва друга работа - напр. в зеленчукови градини, а не да ядем пластмаса.
52
0
 
26
 
! Отговори
Валентин преди 4 години
Идеалното решение е просто да ги блокират и никакво мърдане. Никакви болници и реанимации - да не е да са платили здравни вноски?
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде целия щаб от политици, коремен хирург и тн да си пускат пресконференциите от там. Да им разяснях за камионите в сентрал парк, чувалите с останки и тн.
50
1
 
21
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Сега му ги пратете на сорос у тях и на козяк да ги лекуват! Колко маски раздаде америка срешу България? Колко респиратора купи? Николко, щото бюджета им е антибългарски да ръсят вируси тия жи отни по българската земя! Нещастници. Вън фондациите от България веднага!
49
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само в София тия навсякъде са като циреи живеещи на наш гръб с безброй права и никакви задължения.
48
1
 
24
 
! Отговори
Въй преди 4 години
Значи за депутати и роми масово тестване?! А де някаква връзка ли има тука нещо? :D
47
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак само тези квартали ги уредиха с имунитет.
46
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София има към 10 ромски квартала не 2.. Тоя до летището -кв Дружба какво е?
45
4
 
35
 
! Отговори
se преди 4 години
Нищо ново под слънцето. На всеки му беше ясно, че в тези квартали ще има проблеми.Но да се затворят областните градове а малките населени места да са на свободно движение е голяма грешка.Ясно е ,че масово имигрантите ни са от малките населени места където демократите съсипаха поминъка.Тези хора се завърнаха и сега кой ще гарантира ,че в тези населени места всичко е наред.Така ,че умниците показаха слаба тактическа подготовка.Ето един РОМ затвори цяло село нали....
44
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи на 10 римлянина 1 е заразен. Факултета е с 45 000 римлянина. Очаквайте там да има поне 4000 заразени . Филиповци е с 8000 римлянина..и там поне 700- 800 римлянина ги е гепала короната.
43
19
 
8
 
! Отговори
Чоко преди 4 години
Лошото е че всички работят в чистотата. Ако не ги пуснат ще се заринем в ***.
42
4
 
26
 
! Отговори
Рико преди 4 години
Опа това изненадва ли някой ?