Сметките за парното: За столичани има проблем, за ТЕЦ-а – не

Не били високи, природният газ поевтинял от април
91
Сметките за парното: За столичани има проблем, за ТЕЦ-а –  не
Снимка: Pixabay

В публичното пространство се налага невярната теза, че след като има намаляване на цената на природния газ, обявено в началото на март, то и мартенските сметки следва да са по-ниски. Това обясни пред БНР говорителят на "Топлофикация София" Елизабет Павлова.

Още по темата

 Цената на природния газ е намалена от 1 април. Няма как сметките за март да бъдат калкулирани по по-ниска цена, след като консумацията е направена при по-високата цена, изтъкна тя и допълни, че през март винаги се получава напрежение около сметките за парно.

Живея в този апартамент от 30 години, за първи път получавам такава сметка за месец март, разказа в предаването "Преди всички" Теодор Черешев, който за март е получил фактура за 387 лева за топлоснабдяване. За януари сметката му е била 289 лева.
"И в най-студени месеци, когато имаше температури по минус 15, никога не съм плащал такава голяма сметка", декларира той.

Двамата със съпругата му са пенсионери и повечето си време прекарват у дома, независимо дали има извънредно положение или не.

Той не вярва на обяснението, че по-топлият януари в сравнение с март е бил по-топъл за 100 лева по-малко.
"Топлофикация" винаги намира обяснение. Аз досега не съм чул да кажат - виновни сме, посипваме си главата с пепел", коментира Черешев.

"Топлофикация София" е най-проверяваното дружество, сметките са изготвени по наредбата за топлоснабдяване и са следвани алгоритмите за прогнозните отчети, увери Елизабет Павлова. Фирмата топлинен счетоводител е стъпила на реалния отчет от миналия сезон и всички разлики и колебания в сметките ще бъдат изяснени с изравнителните сметки, посочи говорителят на дружеството.

Според обществения посредник на "Топлофикация София” Деян Дянков не е коректно да се сравняват ноемврийската и януарската сметка, а "в мартенските сметки нещата не са толкова драматични, както се представят".

Няма толкова оплаквания за мартенските сметки, заяви Дянков.

Ако всяка сграда поиска да бъде месечно отчитана и да премине на реален отчет, догодина този разговор ще бъде в друга посока, смята Деян Дянков, според когото недоволството и съмненията за мартенските фактури идват от прогнозното отчитане на топлоенергията.

Има корекционен коефициент за енергията, консумирана през март 2020 година съобразно енергията, консумирана в сградата през същия месец на 2019, каза още Елизабет Павлова. Този коефициент е индивидуален за всяка отделна сграда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: парномартТЕЦсметки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За сведение,през 2015 год.парното е дало на съд 15 000 абоната в София за неплатени или забавени сметки и то без да знаят потребителите.Мен ме осъдиха за 2лв.сградна инсталация на 900 лв.без да ме уведомят.Не ползвам парно.МАФИЯ НА МАКС!
36
2
 
19
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
Не лъжете хората! Ако си отрежеш тръбите само ще си навлечете куп ядове!
35
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Софийската топлофикация е най-голямата мафия.Ама нали е подчинена на Юрдечка Фъндъкова сами си направете сметката защо ви цакат непрекъснато и защо сметките,които получавате не можете да ги разчетете.Защо до сега не е дадено на концесия като соф.вода,например?Защото някой частник може да ви предложи по-ниски сметки и да се окаже по-малко алчен от фъндъчка.
34
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данчето, като принципал на дружеството няма ли да се изкаже?Или тя е само по саденето на едногодишни китки за 7 милиона.
33
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само пропускат доста съществена част съществуваща единствено у нас. Дистанционен ежемесечен отчет излиза по-скъпо на домакинството даже и всички да са с дистанционни уреди отколкото изравнителен с посещение.Странно, но факт.Другата подробност е, че намалиха цената със задната дата.
32
1
 
10
 
! Отговори
до 30 преди 4 години
Какво е пилети? Пилета, пелети или пелети от пилета?
31
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18 Един мой съсед ги отряза тръбите и го осъдиха 500 лева за ремонта на тръбите и още 300 лева акт за своеволието му. 800 лева! Ако искаш се пробвай!Няма отърване от тия освен да си продадеш апартамента и да си купиш жилище където не ти предлагат тази услуга тия мафиоти.
30
0
 
6
 
! Отговори
до 30 преди 4 години
Никаква христиенка не си, ти си си чиста ахренка.
29
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
слугите на гербавата хунта отново тотален грабежпроверих сметката на апартамент който не се обитава цяла зима и тя нараснала последния месец тия са си обикновени из.роди- лошото е че както каза професорчето 80% от населението е ***- нормалните не им остава нищо друго освен да се изнесатза да не остана децата им да плащат кредитите теглени за вили в баселона и апартаменти с асансьори
28
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
еми , да обяснят какъв е този "корекционен коефициент за енергията, консумирана през март 2020", заради който са по-високи сметките за март.!?
27
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както винаги, трябва да му се развали комфорта на оня от Банкя с някакво бружение, че нещо да се случи! Ужас!
26
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Софиянците на парно що не се отопляват на пилети или с климатици ами ги гушат тия мошеници от теца после ревете , че имате над 100 лв сметки . И какво толкова топли туй парно не знам . Ние на пилети в къщи като надуе печката над 60 градуса сме по потници .
25
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямало толкова оплаквания. Ами няма, колкото пъти съм подавал оплаквания, са ми казвали оплачи се на който искаш, вообще не ни интересува. Продадох имота с най голямо удоволствие, и вече никога имот с тец, нито купуване, нито наемане. Само така можеш да си решиш проблема за съжаление...
24
0
 
13
 
! Отговори
шоп преди 4 години
Може да си начисляват. Досега плащах, но този път ще изчакам ...
23
3
 
30
 
! Отговори
гост преди 4 години
Не бързам да плащам. Преди около 2 месеца смениха системата за изчисление и очаквах удар върху сметките, защото от опит знам, че всяка смяна е с цел повишаване на цената. Какви ли щяха да са сметките, ако Путин не се беше смилил и не беше намалил цената.
22
2
 
25
 
! Отговори
Всичко за хората!!! преди 4 години
всички разходи/висока цена,командировки, представителни, за властта д др./ за хората!!!Нищо не се променя ва милата ни родинта. В Банкя няма парно каво му дреме на Царя Слънце. Той търси кеш.
21
1
 
15
 
! Отговори
аз преди 4 години
Язе неам парно, *** като гледам и на мен ше ми го дигнат тея неуметници.
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 19Ми те наскоро си смениха сървъра. Преминали са на нова система и явно е пълен хаос.Изобщо не се знае коя сметка е реална.
19
2
 
33
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Топлофикация- банда обирджий! Всяка година последният месец товарят със сметката,но този път въпреки ситуацията на народа и ниските цени на газта се уляха! Безкрупулни обирджий подпомагани от институций на които народът плаща заплати! ХОРА,ЗА БОГА НЕ ПЛАЩАЙТЕ,ЗА ДА ПРЕИЗЧИСЛЯТ ФАКТУРИТЕ ,ЗАЩОТО РЕАЛНАТА СМЕТКА НЕ ТРЯБВА ДА НАДВИШАВА 290 ЛВ. Относно говорителката бих и казал се сещате какво!
18
7
 
12
 
! Отговори
Дпн16 преди 4 години
Режеш тръбите лятото дето минават през апартамента затапваш ги кво ще ти направят