Сметките за парното: За столичани има проблем, за ТЕЦ-а – не

Не били високи, природният газ поевтинял от април
91
Сметките за парното: За столичани има проблем, за ТЕЦ-а –  не
Снимка: Pixabay

В публичното пространство се налага невярната теза, че след като има намаляване на цената на природния газ, обявено в началото на март, то и мартенските сметки следва да са по-ниски. Това обясни пред БНР говорителят на "Топлофикация София" Елизабет Павлова.

Още по темата

 Цената на природния газ е намалена от 1 април. Няма как сметките за март да бъдат калкулирани по по-ниска цена, след като консумацията е направена при по-високата цена, изтъкна тя и допълни, че през март винаги се получава напрежение около сметките за парно.

Живея в този апартамент от 30 години, за първи път получавам такава сметка за месец март, разказа в предаването "Преди всички" Теодор Черешев, който за март е получил фактура за 387 лева за топлоснабдяване. За януари сметката му е била 289 лева.
"И в най-студени месеци, когато имаше температури по минус 15, никога не съм плащал такава голяма сметка", декларира той.

Двамата със съпругата му са пенсионери и повечето си време прекарват у дома, независимо дали има извънредно положение или не.

Той не вярва на обяснението, че по-топлият януари в сравнение с март е бил по-топъл за 100 лева по-малко.
"Топлофикация" винаги намира обяснение. Аз досега не съм чул да кажат - виновни сме, посипваме си главата с пепел", коментира Черешев.

"Топлофикация София" е най-проверяваното дружество, сметките са изготвени по наредбата за топлоснабдяване и са следвани алгоритмите за прогнозните отчети, увери Елизабет Павлова. Фирмата топлинен счетоводител е стъпила на реалния отчет от миналия сезон и всички разлики и колебания в сметките ще бъдат изяснени с изравнителните сметки, посочи говорителят на дружеството.

Според обществения посредник на "Топлофикация София” Деян Дянков не е коректно да се сравняват ноемврийската и януарската сметка, а "в мартенските сметки нещата не са толкова драматични, както се представят".

Няма толкова оплаквания за мартенските сметки, заяви Дянков.

Ако всяка сграда поиска да бъде месечно отчитана и да премине на реален отчет, догодина този разговор ще бъде в друга посока, смята Деян Дянков, според когото недоволството и съмненията за мартенските фактури идват от прогнозното отчитане на топлоенергията.

Има корекционен коефициент за енергията, консумирана през март 2020 година съобразно енергията, консумирана в сградата през същия месец на 2019, каза още Елизабет Павлова. Този коефициент е индивидуален за всяка отделна сграда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: парномартТЕЦсметки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
16
 
! Отговори
? преди 4 години
Мартенската сметка в София изби рибата. Повече е от Януари и Февруари.
56
1
 
15
 
! Отговори
бай Иван (продължени преди 4 години
Ако трябва до края на годината всеки месец пускайте жалби от сайта на КЗП докато не се раздвижат, колкото повече толкова по добре ... ще изревт и КЗП и Топлофикация ... но това трябва да се оправи ... евристиката не е в полза на потребителя...винаги губещи ще сте вие защото всичко е стъкмистика и чиста печалба.... жалби до откат...успех
55
0
 
10
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
както на много места казах, жалвайте се в КЗП. Счупети ги от бумащина така както вас прецакват с евристики. Жалвайте се, че сметките не са коректни и че нещо базирано на евристика никога няма да бъде вярно и винаги ощетените ще сте вие потербителите. Много се радвам, че се откъснах от тях. Вече съм на ток. Софийска водя няколко пъти ги пусках на КЗП и доста се опариха. При тях поне има опция БЕЗПЛАТНА за самоотчет. Искайте от КЗП коректни фактури и опция за самоотчет, ако трябва всеки месец
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАЩО ИЗДЪРЖАМ МАФИЯТА "ТОПЛОФИКАЦИЯ" ???ЗАЩО ПЛАЩАМ ЗАГУБИ ПО ТРЪБИТЕ СЛЕД КАТО В ЦЯЛ СВЯТ НЕ Е ТАКА ?
53
1
 
6
 
! Отговори
Манев преди 4 години
Искам да заплатя веднъж в годината, след изравнителната сметка и реалното еднократно отчитане на топломери и водомер за топла вода. Не съм длъжен да консумирам топлинна енергия спрямо миналата година.
52
8
 
0
 
! Отговори
напротив преди 4 години
До КонстантинБългарина е винаги недоволен,и памперса винаги му е пълен от шубе!
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е няма оплаквания за мартенските сметки, щото ще видите резултата като хората не ги платят и ще чакат до изравнителните сметки! За Бога хора спрете плащането на тези измислени сметки към Топлофикация, да видите как за 2-3 месеца ще падне на колене! Масово неплащане на сметките от тук нататък!
50
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен всички тия пенсионери особено трябва да напуснат панелните курници и да се върнат по родните си места, вместо те да пустеят. Така и отоплението и всичко ще им излиза по-евтино. Но подозирам, че понеже ги мързи да мислят за отопляване, ремонт на къща и тнт си седят в блока и само се оплакват как всичко е пари и как някой друг трябва да им прави ремонтите и да облагородява средата им.
49
1
 
5
 
! Отговори
Ухилен преди 4 години
Пояснявам, че не съм имал парно и топла вода, просто ме джаскаха със сградни инсталации и хонорари на юристи от Топлофикациите. Е, аз вече знам как. Имоти на децата. От мен - един ..... голям :))))
48
2
 
3
 
! Отговори
Ухилен преди 4 години
А, има има! :) Има проблеми и за вас проблеми топлофикации :) Да гледаме законона все пак. Нещо ме съдихте, пък ЧСИ, пък се опитвахте запор на заплата да ми правите, а ? :) Да ама аз имам ЕДИНСТВЕНО жилище, заплатата ми по документи е минимална, болнични и ТЕЛК - забравете. 5 години устискайте без допълнителен имот. Отивам при ЧСИ, той ми вика "чист си вече"! Не е "една жена на пазара каза". Минах го тоя път! Аре аз съм 10 000 лева напред!
47
1
 
17
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Taka ще е докато хората си мълчат, ще ги стрижат и доят, а заплати и работа в момента йок. Във всички сектори е така. Но протести няма, значи хората не са недоволни.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да няма бе, нормално плащам по 120, тоя месец - 170. Нямало повишение. Май---------
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
387лв за месец?!!! На мен отоплението с дърва и ток ми излезе 200-250лв за цялата зима,на панелната ми гарсониера,ко приказват тия бе,март бях само на ток(духалка)и платих 30лв над обичайната ми лятна сметка,добр,че не съм към рекетьора на топлина
44
0
 
26
 
! Отговори
и аз преди 4 години
съм за месечно отчитане, но когато стане безплатно. Излъгаха хората с уреди с дистанционно отчитане, защото топлофикацията искаше да гушне допълнително пари от гражданите както е написал 48.
43
2
 
19
 
! Отговори
До 42 цени преди 4 години
За годишно разпределение:Партида имот 13,60 + 2,60 за водомера това е 15, 80 годишноМесечно дистанционно:Партида имот 1.20На уред за дялово по 1,20- средно имаш 6 уреда = 7,20И за водомер 1,20Получава се над 10 лв всеки месец допълнително или 120 лева годишно отгоре. От апартамент. При 20 апартамента във вход = 2400 годишно само за отчитане към ***.Та не ми приказвай, че е по-евтино и Топлофъкация иска да стимулира потребителите да го ползват, като вариант за да намалят кражбите
42
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
публичното пространство се налага невярната теза, че след като има намаляване на цената на природния газ, обявено в началото на март, то и мартенските сметки следва да са по-нискиЗАКРИВАНЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ И ТОЧКА
41
22
 
5
 
! Отговори
аз преди 4 години
продавайте си панелките и си взимайте нещо без парно, какво толкова ревете? като нямате пари,сега най-големите котори им искат по 100к евра, пускате го вашия на 50к евро, лапат го и си взимате къща на село. цепите дърва цяла година и сте 6+, няма топлофикация и ще сте милионери!
40
2
 
16
 
! Отговори
коментар преди 4 години
Никакъв ТЕХЕМ , никакви прогнозни и изравнителни сметки.За сметка на разходите по ТЕХЕМ , си назначавате инкасатори , които примерно през два месеца ще отчитат дистанционно показанията на топломерите , а данните за топлата вода ,ще ги взимате от СОФИЙСКА ВОДА.
39
3
 
34
 
! Отговори
Карма преди 4 години
Доста долни лъжи. Но все тази. Едно е сигурно, а това е че всеки, особено БГ мафия и ББ мафия ще си получат заслуженото. А то иде. Мислите се за недосегаеми, но сте жалки, че не вдявате - колкото повече се протака една работа, толкова по-драматичен ще е нейния край. Бумерангът на безобразията ви се движи към вас и почти е пред лицето ви.
38
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ежемесечно отчитане на парното и ясни сметки за какво плащате.Било по-скъпо?Глупости!Когато всеки месец си получаваш задълженията/както е с тока/не само,че няма да загубиш,а дори ще спечелиш.И тогава тези,които не плащат вече може да ги дадеш на съд,а не всички под общ знаменател.