Сметките за парното: За столичани има проблем, за ТЕЦ-а – не

Не били високи, природният газ поевтинял от април
91
Сметките за парното: За столичани има проблем, за ТЕЦ-а –  не
Снимка: Pixabay

В публичното пространство се налага невярната теза, че след като има намаляване на цената на природния газ, обявено в началото на март, то и мартенските сметки следва да са по-ниски. Това обясни пред БНР говорителят на "Топлофикация София" Елизабет Павлова.

Още по темата

 Цената на природния газ е намалена от 1 април. Няма как сметките за март да бъдат калкулирани по по-ниска цена, след като консумацията е направена при по-високата цена, изтъкна тя и допълни, че през март винаги се получава напрежение около сметките за парно.

Живея в този апартамент от 30 години, за първи път получавам такава сметка за месец март, разказа в предаването "Преди всички" Теодор Черешев, който за март е получил фактура за 387 лева за топлоснабдяване. За януари сметката му е била 289 лева.
"И в най-студени месеци, когато имаше температури по минус 15, никога не съм плащал такава голяма сметка", декларира той.

Двамата със съпругата му са пенсионери и повечето си време прекарват у дома, независимо дали има извънредно положение или не.

Той не вярва на обяснението, че по-топлият януари в сравнение с март е бил по-топъл за 100 лева по-малко.
"Топлофикация" винаги намира обяснение. Аз досега не съм чул да кажат - виновни сме, посипваме си главата с пепел", коментира Черешев.

"Топлофикация София" е най-проверяваното дружество, сметките са изготвени по наредбата за топлоснабдяване и са следвани алгоритмите за прогнозните отчети, увери Елизабет Павлова. Фирмата топлинен счетоводител е стъпила на реалния отчет от миналия сезон и всички разлики и колебания в сметките ще бъдат изяснени с изравнителните сметки, посочи говорителят на дружеството.

Според обществения посредник на "Топлофикация София” Деян Дянков не е коректно да се сравняват ноемврийската и януарската сметка, а "в мартенските сметки нещата не са толкова драматични, както се представят".

Няма толкова оплаквания за мартенските сметки, заяви Дянков.

Ако всяка сграда поиска да бъде месечно отчитана и да премине на реален отчет, догодина този разговор ще бъде в друга посока, смята Деян Дянков, според когото недоволството и съмненията за мартенските фактури идват от прогнозното отчитане на топлоенергията.

Има корекционен коефициент за енергията, консумирана през март 2020 година съобразно енергията, консумирана в сградата през същия месец на 2019, каза още Елизабет Павлова. Този коефициент е индивидуален за всяка отделна сграда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: парномартТЕЦсметки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не знам някъде другаде да има такова безумие, като тука. Ако някой знае, да сподели.Значи, парното се пуска и спира по закон. Това в 2020 г.!Второ, няма пълен отказ - ако ще да си махнеш радиаторите, плащаш им за това, че тръбите им минават през ТВОЯ имот (а реално те трябва да ти плащат, че тръбите им минават през нещо, което е твое).
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИвановПарното е яма за пари. Всеки трябва да си вземи конквектори или климатици и да забрави за него. Инвестицията се избива за един сезон. Преди мръзнехме и се притеснявахме да пуснем парното, и пак плащахме по 300 лева. Сега не спирам топлото денонощно, даже в момента съм си пуснал, и токът ми е 70 лева. За да се отоплявам така на парно трябва да плащам поне 500 кинта на месец. Иначе още имаме 2 тръби през апартамента и този месец и аз съм печеливш с 40 лв отгоре за нищо
15
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали имаше корекция на цената на природния газ със задна дата от миналата година?Тази корекция ще я усетим кога точно?Другото го разбрахме, за това обаче не сме?
14
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми хубаво. То и аз имам две сметки да плащам, за февруари и за март, като ще платя само тази за февруари. За мартенската сметка, ще постъпя като военния министър, каквото ще направи с наложената му глоба за сядане на пейка. Тоест, ще я платя като получа заплата.А и без това в края на сезона при реалния отчет ще се окаже, че ще имат да ми връщат пари.Няма да е за пръв път, случвало се е.Поне бяха любезни да ми кажат, че мога да си намаля прогнозния дял, ама трябва да ходя до Техем.
13
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ще излезе по тАлавизора оная вмирисана мумия от КЕВР Иванов, да ви обясни как всичко е точно и е защитил интереса на гражданите за пореден път...
12
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже не ми се чете цялата статия, само за един радиатор който е включван през март и то само вечер, защото не беше голям студ.. сметката ми е 300,22лв! Нали върнатите пари от Газпром със задна дата са им по сметките???? Нямам думи!
11
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб оставка!
10
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното стригане на овчия народ , прекарал карантината без никаква помощ ..само с хоканния и заповеди
9
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега видях и моята сметка - 220 лева за март... Това при положение, че март реално почти не съм пускал парното. За сравнение, февруарската ми е била 170 лева.
8
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И моята сметка дойде онзи ден и е 50% по-висока от обичайното при все, че свалихме есента радиаторите и се отопляваме с климатици и сме работили от вкъщи и не сме ходили на фитнес март, т.е. сме се къпали по-рядко (не, че е за хвалба). Явно и от Топлифкация решиха, че сега е момента и те да си напълнят джобовете и че хората са заети с драмите покрай вируса и няма да обърнат внимание.
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е, че хората не им вярват. А не им вярват, защото от ТЕЦа не си вършат работата. Не засичат всеки месец потреблението и не пращат реални сметки.Така е съвсем логично, че се получава недоверие и заинатяване. ТЕЦ-а пише прогнозно и може би надписва това което иска да вземе, а хората си казват - "скъпо е, ще изчакаме изравнителните сметки и няма да им плащам още сега".Същевременно ТЕЦ-а не изпълнява ремонтните си програми и това предизвиква постоянни аварии и нужда от алтернатива
6
2
 
18
 
! Отговори
Боб преди 4 години
Объркали сте се..А може ли да се откажем от тази услуга? Може но ще трябва да се съберете всичките от входа и да направите човешка пирамида!За тръбите, понеже се топлиш, ще плати25%. А може ли тогава поне да махнете тръбите които минават през моята собственост? То е твоя собственост, но ти не определяш какво да минава и какво не..Това е закона!!! След падането на цената на газта със задна дата бтв, цените са март са по-високи?! Объркали сте се всичко е точно. Плащайте....
5
1
 
27
 
! Отговори
Бойко Тиквата: преди 4 години
Кръв повръщам, пари не връщам !
4
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избирайте си още ГЕРБ и по-високи сметки ще плащате!!!!!
3
0
 
41
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Аз не включвам радиатори, това е за гарсониера, и ми идват сметки от по сто лева. Е, за какво? Ако се отоплявах ежедневно и денонощно сигурно трябваше да плащам по 300 лв. месечно само за едното парно. Парното е хубаво и удобно, но то излиза златно. Сякаш уиски тече през тия тръби.
2
1
 
32
 
! Отговори
хахахаха преди 4 години
Е нали ШЕФА каза,че е договорил цената да падне със ЗАДНА дата????
1
1
 
41
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Нали щяхте да връщате пари със задна дата, бе? На практика Русия ще ви компенсира с прихващане от миналата година на десетки милиони. Кога и как ще върнете парите на хората? Или сега водата е мътна и накрая ще се оправдаете и вие с корона вируса нещо? Трябва изравнителните сметки да са по -500 -1000лв и до края на годината никой нищо да не плаща! Ама да видим...