Масови проверки за маски в градския транспорт започват от днес

Градският транспорт в София постепенно започва да движи с делнично разписание
Обновена: 11 май 2020 07:05 | 11 май 2020 07:00, Елка Василева
76
Масови проверки за маски в градския транспорт започват от днес
Снимка: архив, БГНЕС

Глоби ще бъдат налагани на пътниците в столичния градски транспорт, ако не носят предпазни маски. За това ще следят и екипите на Центъра за градска мобилност, и полицията в превозните средства, които започват  съвместни проверки от днес.

Нарушителите, които се возят в метрото, автобус, тролей или трамвай без маска или шал на лицето, ги грози 300 лв. глоба.

Според заповедта на здравния министър Кирил Ананиев носенето на маски или друго предпазно средство, с което да бъдат покрити носа и устата, остава задължително за пътниците в градския транспорт.

Градският транспорт постепенно започва да движи с делнично разписание, увери кметът на София Йорданка Фандъкова.

Още по темата

„Целта е да може все пак да няма струпване на хора в градския транспорт. Напомням, че и по заповедта на министъра на здравеопазването маските в градския транспорт са задължителни. Моля гражданите да ги ползват,“ каза Фандъкова.

С намалено работно време и по зимен график ще се движи метрото, а нощният градски транспорт няма да работи. Остава в сила намаленото работно време вечер на градския транспорт. Метрото и крайградските линии ще се движат до 22,30 ч., а градските - до 22 ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо в автобусите няма климатици? Дават се милиони за нова техника, а искат да се задушим от жегата и маската! Махайте тоя пенсионер Ананиев, че ми писва! Искам си възстановяване на парите за картата от карантинния период
70
0
 
3
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Одеве в автобус на линия 102 се возеше група от 5 индивиди, от етнос, за който е характерно, че бие лекарите в Бърза Помощ, бяха без маски и никой не направи нищо по въпроса. Явно отново този етнос е привилегирован и тези правила за него не се отнасят.
69
1
 
4
 
! Отговори
До 61 преди 3 години
И ти си пуснал фалшива новина. Колко човека заразява един заразен, зависи от конкретната зараза и от мерките, които се вземат за ограничаването на заразата. Вчера писаха, че в Сеул Южна Корея, един 29 годишен мъж е заразил поне 85 човека само за една нощ. Заразяването се наблюдава като средно за даден регион и сега за Ковид-19 започваше от поне пет заразени от един заразен, после тази бройка намалява и за успех се счита когато новозаразените са под 0,3 човека.
68
1
 
4
 
! Отговори
До 60 преди 3 години
Пускаш фалшиви новини. В Закона за здравето изобщо няма текстове за това при колко заразени се обявява епидемия. Най-близкият до това текст е:Чл. 63. (1) При възникване на извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването въвежда противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион.
67
2
 
3
 
! Отговори
До 60 преди 3 години
Стига си пробутвал фалшивата новина, че епидемия се обявявала при 200 заразени на 10000 човека население! Само ти ли не разбра, че за всяка болест бройката е различна, а Ковид-19 е нещо ново и неизследвано.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 2 -3 седмици всичко ще гори, тогава ще ви видя дето сега ви е смешно чака рака с двата крака върти гюбеци ай
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
махнете синьо-зелената зона да не се бутаме по автобусите бре алчни общинари
64
1
 
7
 
! Отговори
до61 преди 3 години
Кое не е вярно.?Вие четете ли как пламват цели огнища?Пример Буковлък,Ямбол,Видин?Май живеете в паралелна вселена.
63
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** от сто кладнци вода ще извади,ще критикува всеки и всичко,но да спазва правила-забравете.Пет пари не дава за другите,важно е той да се чувства конфортно.Анализи и синтези ще прави с месеци,но противоепидемични мерки няма да спазва.Затова е нужен наистина строг контрол.Никой не се чувства добре с наложените мерки,но те са необходими и касаят здравето ни.
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разсърдихте се на доцента, че използва думите "стаден" имунитет, защото не сте били стадо, а какво ако не стадо сте с тия маски. След като цяла фабрика взе да ги произвежда, явно така ще си ходите с маски.
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Защо се налага при тия мизерни бройки на заразените?"-по глобалистически причини, да не кажа политически, отнемане на права чрез забрани, тормоз и т.н.
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57 "Един болен заразява 5,6 човека" ТОВА НЕ Е ВЕРНО, СЪОТНОШЕНИЕТО ВАРИРА В ИНТЕРВАЛ 1:1
59
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Работещ градски транспорт по време на епидемия!!!" според закона за здравето няма как да има епидемия в Бг понеже няма необходимите 200/10 000 души.Това с маските е един комерсиален маскарад.
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо насила да ни качват в градския транспорт, да махат платените зони за паркиране, за да могат хората безопасно да ходят на работа. При градският транспорт не може да се осигури индивидуално обеззаразяване поне на ръцете преди ползването му, а и се знае, че маските не предпазват на 100%, а само наполовина.
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата седмица в трамвая забелязах, че българите бяха с маски, по-*** ни съграждани не. Дори и си похапваха чипс. Дали глобите пак ще бъдат само за част от пътуващите?
56
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маската е за пазене на околните.Как ще пазиш себе си,дали си стъкавици в транспорта,дали пипаш през кърпичка дръжките,дали почистваш телефона и не говориш по него в транспорта е грижа за собственото ти здраве.Приятен ден!Един болен заразява 5,6 човека,така,че мерки трябва да има докато поне две седмици не се открие нито един заразе.Приятен ден!
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На ДРУГО МЯСТО ГО НАРЕКЛИ хайка.
54
3
 
6
 
! Отговори
До 52 здрав контрол преди 3 години
Само българинът ли разбира като му бръкнеш в джоба? По-скоро американеца, немеца, англичанина, швейцареца и т.н., разбират като му бръкнеш в джоба. За България бъркането в джоба е неприложимо по съвсем ясна причина.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой ще бъде глобен поради мизерията, която масово цари в градския транспорт? Как по-точно се предпазва когото и да е като се вози в амортизирала машина за бракуване, която не е била почиствана от бай тошово време?
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо се налага при тия мизерни бройки на заразените?