До 2050 г. София - компактен, многообразен и адаптивен град

"Визия за София е в основата на промяната на общия устройствен план
204
До 2050 г. София -  компактен, многообразен и адаптивен град
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През 2050 г. София да е компактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и включващ гражданите в решенията за бъдещето. Това предвижда планът „Визия за София“, който ще бъде в основата на промяната на общия устройствен план.

Още по темата

„Преди повече от три години възложих на главния архитект на София да организира подготовката на визията, която да бъде в основата на промяната на общия устройствен план. Този документ има много важна задача. С неговото приемане ще започнем работа по заданието за промяна в общия устройствен план, за да можем да гарантираме законово постигането на всички наши искания, които сега се затрудняваме да постигнем, заради съществуващия устройствен план“, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.
 
Стратегическият документ съдържа общо 24 дългосрочни цели за развитието на общината.

„Визия за София“ обхваща 230 ключови стъпки и 385 конкретни мерки за постигане на целите, разпределени във времето от 2020 до 2050 година.

„Смея да твърдя, че голяма част от проектите, които днес реализираме са подчинени на целите във визията. Но разбира се, много по-сериозно би било ако получим обединение не само на гражданите, но и на всички политически сили в Столичен общински съвет, за да може градът да има много ясен план за следващите години, който надхвърля всякакви мандати“, каза още Фандъкова.

За създаването на "Визия за София" през последните две години са проведени десетки изследвания, анализи и дискусии, в които са се включили над 10 000 организации и експерти.


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
1
 
! Отговори
Шокиран от простотия преди 1 месец
Останаха ли хора , за които да се прави всичко това ! Вижте колко новопостроени жилищни и административни сгради са необитаеми ! Визията трябва да бъде за оправяне на инфраструктурата , комуникациите и подържане или реконструкция на вече направени сгради . С т.н. "нова визия" една пасмина архитектчета искат да захлебят до живот и ни пробутват светли комунистически алабалризми .
189
0
 
2
 
! Отговори
Може би преди 1 месец
но с Фандъка, прогресираме само на доло ! Страх ме е да си помисля, с нейната некадърност до къде ще сме през 2050 !
188
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде ви е канализацията Фандък?!Правите дъгата от Младост до магистралата,но в Герман канал няма!Всичките фекалии от шахтите ще заливат околовръстното.
187
0
 
0
 
! Отговори
Модерното преди 1 месец
Г-жо Фандъкова вие нямате желание и визия да отправите северозападна София?
Говорите за цяла София?
Тази година изработвате план за бул. Европа и слагате кинт от 2,5 до 3?
Правите от смешните велоалеи?
В Модерно предградие бавите инфраструктурни обекти с години и пренасочвате пари към любимите ви квартали?
Как да вярваме на думите ви?

Ужас
186
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ужасно е в квартали като Банишора, Лозенец, където се бутат къщи и се строи блок до блок - тук на 3 етажа, тма на 5, жълт, до него розов, после зелен... пълен каттун. Това, например, в Белград го няма, всичко е подчинено под определена концпепция за съответния квартал и се спазва.
185
0
 
5
 
! Отговори
компактен? преди 1 месец
Тоест, застроен още по-нагъсто. Вчера вървях из старата част на Лозенец, която преди години беше с наредени очарователни къщички и си мислех, че станахме като в Делхи или из фавелите в Рио - несъвместими сгради наблъскани една до друга, направо се застъпват.

Съсипаха ни града!
184
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
София - клоаката на европейските столици. Даже в азиатски столици като Банкок и Манила има повече планиране. До 2050 най-много да вдигнат небостъргач на Алеко.
183
0
 
5
 
! Отговори
трогнат до сълзи преди 1 месец
Поредната партийно инициатива на ШАЙКАТА за отклонявяне на вниманието от НАСТОЯЩИТЕ проблеми !
Поредната измишльотина на гереберастките болни мозъци , която по традиция слугинските медии подеха и повтарят като ехо вече дни наред ...
К'во ме интересува мене какво щяло да бъде след 30 годин - до тогава я хамилата, я хамиларя !
182
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами защото кметовете на София от 1989г . насам нямат НИКАКВА визия за развитието на града. До Фандъкова ВСИЧКИ кметове трябва да бъдат вкарани в затвора за некадърност, бездействие, безотговорност и поголовни кражби.И съотв. им СОС разбира,се. О 10 години доста неща се правят, но се прахосват доста европ. средства и се мисли на парче. Застрояват се градинките между блоковете. Няма цялостна визия какъв град ни е необходим след 5 10 20г. В центъра само 10% имат историческа и някаква арх. стойн
181
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Абе умник,за какво са ти небостъргачи и клъстери/нова дума в родния език../.Сегашните,т.е вчерашните "умници",не могат да поддържат София в нормален за живеене вид,загрозиха я с грозни и некачествени сгради,само още пирони липсват в цялата лудница.
180
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре си е живеела Източната Римска империя до 7 век. Културна, мощна християнска империя. Нооо от север се появили едни диви, гневни, бесни , без музика и песни , а със слончогледи и парцаливи торби и отпънали земята на империята. защото били и хем крадливи, хем еб...И Източната империя се гътнала след некое време...
179
0
 
18
 
! Отговори
визия преди 1 месец
Според Паркинсън никой не може да надскочи собственото си ниво на некомпетентност. Та, какво е нивото на Пожарникар, детска учителка, куп калинки с купени дипломи и руски агенти и доносници.....
Нищо няма да се промени и след 100г. все ще сме на опашката на Европа. Историческият ни късмет е ,че сме в Европа--да е почитан вечно от нас - Аспарух.
178
1
 
7
 
! Отговори
Fool преди 1 месец
До: 176 мечтател
Обаче съгражданите ти имат мечта от една къща да вземат 3 апартамента. Инвеститорите я сбъдват и мечтаят да строят за 300Е на кв.м а да продават на 1300Е. Чиновниците мечтаят за подкупи от инвеститори. Хората от провинцията мечтаят за излязат от живота в забвение (всичко се дава за Софето в държавата все пак) и всяка една от тези мечти се сбъдва. Твоята също така може да се сбъдне, обираш си нещата и отиваш в провинцията.
177
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това ,което говори Компирката са глупости. Нямат никакв визия. Това са хора, които не мога да погледнат по-далеч от сополивия си нос.София няма да става компактен град, а ще разте по хоризонтала и вертикала. Строителството на високи сгради и небостъргачи и неизбежно и необходимо. 80% от сградите в центъра са нехигиенични съборетини, които трябва да се сринат и на тяхно място да се построят модерни комплекси и клъстери от небостъргачи.София има и много индустр. зони, които са от Соца и са аморт.
176
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поставената послушничка на Борисов , усмихваща се ,лапачка на огромни пари и изпълняваща заповедите на мафията !
175
3
 
12
 
! Отговори
мечтател преди 1 месец
Имам една мечта. Друг град да стане столица. Да изчезнат задръстванията и опашките и да можем да живеем нормално. Колко хубаво беше да ходиш на работа по празните улици. Отидеш на лекар и си само ти . Отидеш в магазин и вътре са десетина човека. Работиш си на спокойствие без нерви, без разправии и безумната провинциална наглост, която трови живота ни всеки ден.
174
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"...компактен, многообразен и адаптивен град". Ко кайш ко? Най-обикновена КОЧИНЯ си е, и така ще си остане.Чисто и просто защото няма политици.
173
0
 
10
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
Абе те да оправят улиците и тротоари те защото това го няма никъде по света.... Столица.... Прилича на третия свят
172
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кметицата на гетата
171
0
 
4
 
! Отговори
Дебелец преди 1 месец
Може да няма столици до тогава и народа сам да се управлява. Столиците изменят естествените пазари и зараждат корупция. Разликата м/у София и провинцията никога не е била по голяма.