От есента в София: Плащаме за "синя" и "зелена" зона и през уикенда

Удължава се и времето за действие с 1 час
14 юли 2020 19:43, Анисия Иванова
90

Промени в зоните за платено паркиране в София готвят от общината. Разширяването на двете зони ще обхване още два квартала. Удължава се и времето за действие с 1 час, като вече ще се плаща за паркиране и през уикенда.

Предвижда се част от "зелената зона" да се превърнe в "синя", така местата за платено паркиране в центъра на София от 5 хиляди ще се увеличат на 12 хиляди.

"Зелената зона" също ще се разшири с нови 1000 места, защото с платено паркиране се предвижда да са и кварталите "Иван Вазов" и "Яворов", съобщи Bulgaria ON AIR.

От есента "синята" зона ще работи през целия уикенд. А за "зелена" зона ще се плаща и в събота. В делнични дни и двете зони ще работят с час повече до 20:30 часа.

Настояването за удължено работно време дошло от жителите в тези райони.

Очаква се разширяването на зоните за платено паркиране да донесе близо 8 милиона лева приходи за общината, като цената от 2 лева за час за "синя зона" и 1 лев за "зелена" се запазва.

Предложението трябва да бъде гласувано от Столичния общински съвет, ако това се случи най-вероятно ще влезе в сила от 8 септември.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.
 


90
Още от София
Напаст от кърлежи: Извадихме 5 от 3-годишното ми дете за два дни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
До 75 преди 4 седмици
Има, да. Кош за колело за 2 деца и се ползва масово на запад... А не тук дето сме по-близо до Москва!
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А 2 детски столчета на тротинетката и колелото имаш ли :)
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
74, не съм гъзар, а нормален човек. Карай си със здраве БМВ-тата. Идеята ми е друга. Аз се движа с колело, тортинетка, градски транспорт и кола според случая. Оплекват се доста от хората, които не слизат от кола. Просто *няма как* всички да сме в центъра с кола. Не става. Затова има механизъм, по който хората се насърчават да са там с друг транспорт. Отива се с кола, ако имаш да свършиш нещо, не по заведения.
73
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 4 седмици
В нормалните държави усвояват всяко възможно за паркиране място и строят покрити паркинги, а в България мафията глобява и въвежда платени зони, с които намалява почти двойно местата за паркиране.
72
0
 
4
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 4 седмици
слет *** ще изметем и селската слугиня фандъчка и шайката в СОС
71
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това е единственото спасение от селяците,които вместо да си работят нивите на село,да си копат градините,решиха да стават граждани,накупиха си трета ръка"нови" трошляци и окупираха по-голяма част от градовете!
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво ги интересуват хората какво имаш ти, големия гъзар имал 2 апартамента в центъра, дишай *** възудх, аз пък имам къща и 2 апартаметна в Драгалевци чисто нови Х5 и X3. Много е хубаво да плащаш и в неделя за синя зона до 20:00, пожелавам ти редовно да ти слагат скоба когато ходиш с колата си с лепенка от единия апартамент до другия апартамент.
69
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Най-лесно е да хейтиш. Било ужасно, къде отивали парите, било скъпо. Мога да ви кажа, че от наблюдения на 2-те ми жилища в центъра където се въведе зона, нещата се подобряват. Спира паркирането по тротоарите и се въвежда ред. Освен това в София няма място за всички. Който няма пари, може да се вози с градския транспорт и/или да се премести в друг град. Това е положението. С хейт само си късате нервите. Изкарвайте пари или отидете да живеете някъде на по-спокойно.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нещо не разбирам защо не се протестира за тези своеволни увеличения на комисионната на общината за сделките с имоти с 0.5% и тези абсурди със синя и зелена зона, скоро ще направят зелена зона и в Люлин.
67
0
 
5
 
! Отговори
Софиянец Стар преди 4 седмици
До 68
Другарката с фандъците не е от Самоков, а от селата наоколо!
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
айде пак ни обраха
65
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
По мое мнение като живеещ в кв.Лозенец това е безобразие. Достатъчно е в работните дни и даже времето трябва да се скъси с 1 час и да стане до 18:30, а не да го удължават. Уж за хората, но реално гледат да вземат едни 8млн лв пари.
64
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Жителите не са искали зоните да работят и през уикенда, просто ЦГМ е пред фалит! Всички са калинки с роднински връзки и положението е трагично! Зони за паркиране, паяци и билетче от 1.60 и пак пари няма! Фандъкова с екипа си незабавно да се измита от столицата...
63
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Отдавна стана ясно, че платените зони създават повече проблеми, отколкото решават, но мутрите това не ги интересува. Къде да спрат автомобилите на фирма, която извършва някакъв ремонт в дома ти, който е с по-голяма продължителност от разрешената в платената зона? Досега поне в събота и неделя можехме да свършим някаква работа, а сега няма кога.
62
14
 
13
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Със сигурност за живущите в районите със зони нещата се нормализират след въвеждането им. Имам наблюдения над карето срещу Пирогов - до преди 1 година се паркираше по тротоари, в тревни площи, никакъв ред. Въведе се зелена зона (по-малко от 10 лв на месец) и вече е по-прилично. Друга тема е къде отиват парите - нито са оправени улиците с тях, нито имаме някакъв общински паркинг в квартала.
61
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На печелившите - честито... Останалите: Не унивайте, ще имате шанс да седнете на Дедовия при следващото разширяване на зоните! : )))
60
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голямо оплакване, голямо нещо. Като нямате пари, няма да спирате и да ползвате кола е центъра. Просто е. Аз пък се радвам, защото си живея там и предпочитам да има място за мен, а не за всеки, дошъл от някъде си "и той да живее в София".
59
1
 
23
 
! Отговори
бърбър преди 1 месец
демек ще се рисува по асфалта и за това ще си плащаме а некой ще прават милиони на наш гръб ще карат джипове пият м()ети и к*рви вместо да направат подземни паркинги както е по света ...
58
4
 
34
 
! Отговори
тото преди 1 месец
Тия Софиянци, как ги лъжат само. Вместо общината да им направи паркинги, само им вдига таксите и те доволни, че няма да им спират на мястото.
57
4
 
3
 
! Отговори
. преди 1 месец
Ама това в гетото ли?