Полицията блокира бус на майките от автошествието, напрежение на протеста

Мъж е арестуван заради нецензурни думи и жестове към протестиращите
664
Полицията блокира бус на майките от автошествието, напрежение на протеста
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протестиращи се събраха пред президентството за 24-ия пореден ден на антиправителствено недоволство под наслов „Да защитим демокрацията“. Днешната демонстрация с искане за оставки на премиера и на главния прокурор бе обявена за 19 часа, а след 21 часа недоволните от властта се насочиха към блокирания от няколко дни Орлов мост.

От палатковия лагер до президентството заявиха, че блокадата няма да бъде вдигната, докато премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев не подадат оставки.

Още по темата

Няма засилено полицейско присъствие, обстановката към 21 часа бе спокойна.

След 22 ч. напрежение предизвика блокирането от полицията на бус на майките от гражданската инициатива "Системата ни убива" близо до Софийския университет.

„Удържахме на вятъра и на дъжда и това пък, ако ни плаши, абсурд. Оставка на цялото правителство, а не рокади в правителството. Не съм доволен от корупцията. Това е най-тежкият им грях, освен всички останали…Искаме оставка на Бойко Борисов, на Гешев и тогава ще си тръгнем оттук, за да започнем да градим една нова България, България на Левски, чистата и свята република каквато след него за съжаление не е имало…Докато не подадат оставка и Гешев и правителството, бих добавил и Кошлуков“, заявиха по-рано през деня пред БНР протестиращи в т.нар. Триъгълник на властта.

Николай Хаджигенов от т.нар. Отровно трио отбеляза, че протестът днес е по-малоброен от предишни дни, но това се дължало на факта, че съмишленикът му Арман Бабикян е в Стара Загора, за да подкрепи протеста там.
 

Малко след 21 часа протестиращите се преместихз под прозорците на министерския съвет и блокираха за половин час и движението по бул. "Дондуков".

Около 21,30 часа недоволните от властта поеха на шествие към Орлов мост с бурни скандирания. По маршрута бяха блокирани и други кръстовища.

Мъж е бил арестуван заради нецензурни думи и жестове към протестиращите и говорителите на трибуната пред МС. За да бъде избегнат сблъсък с протестиращите, той е бил отведен от полицаите. Според очевидци задържаният мъж е бил във видимо нетрезво състояние.

През деня от пл. "Независимост" на автошествие до къщата на Бойко Борисов в Банкя поеха с развети черни знамена майки от гражданската инициатива „Системата ни убива“. След акцията си те се върнаха обратно на протеста между президентството и министерски съвет около 21 часа.

Напрежение възникна след 22 часа между протестиращи и полицаи, след като органите на реда не допуснаха един от микробусите на майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ да премине кръстовището на булевардите „Васил Левски“ и „Цар Освободител“. Превозното средство бе обградено от плътен кордон полицаи, които не допускаха никой до превозното средство.

Пред БНР една от жените заяви, че няма представа каква е причината за това.

Полицаите са обяснили, че нямат право да допускат никого, тъй като има забрана за движение.

Поведението на гражданите на моменти е агресивно към полицаите.

Главно действащо лице в тази ситуация е бившият омбудсман Мая Манолова.

Полицаите са предложили на майките от "Системата ни убива" коридор назад по бул. "Васил Левски", но те не са се съгласили.

Палатков лагер продължава да блокира движението през Орлов мост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


664
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
384
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тия блокададжиите поне занесоха ли им химически тоалетни и на Ректората и на Орлов мост. Като ще ги галят, да им осигурят и добри битови условия поне.
383
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как да носят храна в едната ръка и дете в другата?
382
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАми да слязат от буса и да отидат до протестиращите да им занесат храна. Нали правилата са за всички. Нали точно за правила се борят.
381
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
438 Работата на полицията е не да пази бебетата, а да ги отведе от платен протест, защото безотговорните им майки са ги довели там.Разбира се, полицията действа според нареждане на прокуратурата, след като се е самосезирала.Чудно, защо досега това не е станало?
380
3
 
12
 
! Отговори
изкривени факти преди 3 години
До Априлското възстаниеАприлското възстание е имало водачи, структура и си е поставяло ясни цели, макар и трудно реализуеми.Но е вярно, че в последствие и на практика е станало нещо различно, от това, което са очаквали възстанниците.Не всеки уличен вандал и лентяй е Априлски възстанник, сори. Повече напомняте на Кронщадските възстанници, ще дадете властта на някой, който после ще ви ликвидира
379
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младите хора по протестите няма да си ходят скоро! Те ще издържат на площада до пълна победа. Дори вече спряха алкохола и няма да пият!!!
378
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яки ***, чак на 24-ия ден спряха да пият.
377
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майките с деца, които са били спрени да протестират, са ощетени от Институциите на България. Те са искали само да закарат храна за през нощта на другите протестиращи и да изкажат подкрепата си.Те изобщо не са изоставили децата си, а се грижат за тях. Защо твърдите, че децата с увреждания са изоставени от майките си?
376
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тежък махмурлук, жежко е. Трудно е да се пие. Ще изчакат до довечера.
375
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
436 Но, сега се занимавал с политика и то в най-тъмната и част, при това, в пандемия.Не вярва само на неговия профил, чети по-сериозно източници.
374
11
 
5
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
Настъпва промяна в политическата обстановка в България! Процес който набира сила и няма как да бъде спрян вече!С монопола си във властта.ГЕРБ превърна държавата в свое оръжие за защита за да управлява до сега! Като човек помнещ соца и вече 30 г "демокрация" .Ми прави впечатление.Че именно младите хора и студенти,бяха използвани за свалянето и качването на новата стара власт през годините! И сега когато Точно младите хора пожелаха и скочиха искайки промяна.Бяха оплюти от "власта"!-:)Ще си ходят!
373
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майките с деца на протеста казаха сутринта, че бебетата, които са довели там, са пазени добре от полицията и няма нужда други институции да проверяват.
372
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас, тези майки добре ли са!!! Как по време на пандемия ще излагат болни деца на риск! Няма ли кой да сезира институциите. Подкрепях протестите, но това е вече истерия. Преди малко говорих с приятели от чужбина, и до тях достигнали снимките с шкафчето на премиера. Смяха се искрено и се чудеха кой може да повярва на това. Според тях само платени или наивни може да ги вземат сериозно. И това от държава с много стара демокрация. Та така ... изведете децата от там, това е малоумие!И съд...
371
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
431 Уважаван от кого, от червените мутри?Имаме достатъчно специалист, които могат това и които не организирай протести срещу законноизбраното власт.
370
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това изобщо не е вярна за Христо Иванов. В неговата собствена страница в Уикипедия пише, че не се е занимавал с политика, а е координирал Неправителствените Организации с Нестопанска цел на г-н Сорос в България.
369
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От днес протестите са зона, свободна от алкохол. Вече са подходящи за майки с деца и те могат да пребивават при тях. Майките с деца вече не трябва да се страхуват от протестърите.
368
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дядото И бащата на Христо Иванов са разпространявали фейк материал против НАТО, в полза на Русия, у нас И на запад.За което има писмени доказателства.
367
4
 
6
 
! Отговори
Понеже се надбъбряте преди 3 години
Попирай новия министър на Туризма за пълен член...или я попитай нещо на английски да видиш отговор нахален брутален и безочлив. Там се въртят едни калинки по постовете ...от *** по *** и от незнаещ по недоучил. Само трябва да слуша и това е!
366
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди да стане министър на правосъдието, Христо Иванов е уважаван координатор на НПОтата на Иван Кръстев в България. Той има невероятен опит в преговорите и инвестициите.
365
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При толкова много бивакуващи сорoсоиди наоколо, точно с майките тръгнали да се заяждат. Докога ще се галят с перце тези психобесни маргинали, а нормалните протестиращи ще бъдат тормозени от "органите"?!?