Изградиха нова безплатна веломивка и чешма в кв. Бояна

Тя е на разположение на всички колоездачи, пешеходци и туристи
4 авг 2020 16:52, Петя Славова
5

Снимка: Велораптор


Новоизградена веломивка и чешма, намираща се до Боянската река, бе открита в кв. Бояна. Тя се намира
непосредствено до основния маршрут, по който колоездачи и пешеходни туристи се отправят и се връщат от Витоша. Адресът е площадчето при сливането на ул. "Три Кладенци" и ул. "Орешарска".

Комуникативно и същевременно тихо - мястото е изключително подходящо за разхлада и почивка и най-новата възможност – за почистване на велосипед след каране в планината. Новозиграденото съоражение е на мястото на стара чешма в квартала, съществувала до началото на хилядолетието, а идеята за възстановяването й и изградждането на нова веломивка и чешма е на един от изявените велоклубове у нас – Veloraptor.

Съоражението е изградено съвместно със Столична община – район "Витоша" и с помощта на всички фенове на планинското колездене, включили се в събитията на клуба в последните месеци и подкрепили инициативата с дарения.

"Хората от квартала, също идваха и даряваха средства по собствена инициатива, когато работата започна и видяха майсторите", разказва председателят на Велораптор – Калин Русев и добавя, че по-възрастните Боянчани, дори си спомняли, как са поили животните си на старата чешма, чиито останки се виждат и сега в края на градинката.

"Останалата част от тях също включихме в комплекса – един от коловете за парапета е закрепен за тях", допълва той.

Идейният проект и първа копка се случват през зимата с подкрепата на кмета на р-н Витоша и въпреки пандемията и благодарение на усилията на клуба – основите са положение през пролетта. Проектът е реализиран с естествени материали.

От лицевата страна има обществена чешма с пейка, чийто гръб наподобява профила на планината. А на гърба на чешмата е оформена площадка с корито от 2 кв.м с маркуч с кран - за почистване на велосипеди, без да се пречи на ползването на чешмата. Тя ще работи целогодишно, а веломивката - през месеците с положителни температури.   С изграждането на веломивката и чешма, район "Витоша" допълнително ще облагородят района, като изградят допълнително улично осветление, почистят и затревят района.

Велораптор е не само инициатор, но и ще "осинови" съоръжението, като се грижи то да е винаги в изправност. През последните години клубът е един от най-активните и добре представящ се в състезанията у нас.  Част от него са  Александър Алексиев - професионален планински и шосеен колоездач, многократен държавен шампион, трикратен победител в "Обиколката на Витоша 100 км" с рекорди на трасето през 2018-та, 2019-та и 2020-та години, победител в повечето състезания в България, в които е взел участие.

Тук е и Христина Козарева - многократен победител в "Обиколката на Витоша 100 км", държавен шампион по планинско колоездене и състезател с множество отличия в леката атлетика.

Също и Владислав Гюров, Калин Русев, Алекс Иванов, Виктор Танков и други – са състезатели с много опит и подиуми в повечето състезания по планинско колоездене в България. На "Обиколката на Витоша" тази година те заеха съответно 2-ро, 3-то, 4-то и 10-то място, след Александър Алексиев.

 
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами браво.
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А стая за подмиване има ли ..
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А радеф какво направи за 4години освен скандали?
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората мръснa вода пият или нямат, а тия принцове и принцеси каруците си тръгнали да мият.