Протестиращи за акцията срещу палатките: Нарушиха ни правата

Това не е краят на протестите, а начало на следващата им фаза, заяви Мая Манолова
720

Полицията премахна палатковите лагери в София тази нощ. Операцията е започнала малко след 4 часа. В момента е засилено полицейското присъствие, а жандармерия има по цялото протежение на бул. "Цариградско шосе" в района на Орлов мост, както и в района на ректората, където са майките от "Системата ни убива".

По техните думи около 04:30 ч. палатките им са били раздигнати, за да може да бъде възстановено движението.

"Беше нарушено правото ни на протест, което е гарантирано от Конституцията. Бяхме изманипулирани под предлог, че нарушаваме Закона за движение по пътищата, който е подчинен на Конституцията. Тя е по-висшият закон. Бяхме излъгани, че който остане на платното, ще му бъде съставен акт. Казах "Добре, пишете ми акт", при което ми беше заявено "Не, няма да ви бъде съставен акт, ще бъде задържан за 24 часа", разказа един от протестиращите в ефира на "България сутрин".

Още по темата
Общественикът и политик Пламен Даракчиев също е бил задържан.

"Човекът е на инсулин, не му беше даден шанс да си го вземе от палатката. Дори я изхвърлиха заедно с инсулина", добави събеседникът.

Друг протестиращ твърди, че някои хора са отведени в ареста, след като са били хванати за ръцете и краката.

Те са категорични, че ще продължат с акциите си на различни места в София и това не е краят за тях.

"Има задържани в 1 РПУ. Група адвокати сме тук от 2 часа, няма никаква възможност да бъде осъществено тяхното законово право на адвокат при задържане. Арестуваха ги на Орлов мост преди 2 часа. Дойде екип на Спешна помощ за един от задържаните. Твърди се, че за Манол Глишев. Нямаме никаква информация за тяхното здравословно състояние", сподели Мая Манолова пред Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че около 04:00 ч. са се свързали с нея, за да я информират за ситуацията.

"Около 04:30 бях на палатковите лагери. Беше отстранен специализираният транспорт - емблематичният микробус на майките от "Системата ни убива". Това са мутренски похвати, полицаите не са виновни, те извършваха полицейска акция. Това не е краят на протестите, а началото на следващата им фаза", категорична е Манолова.

Тя отново подчерта, че полицаите не могат да арестуват хора без да имат право на адвокат.

При освобождаването си от ареста Арман Бабикян пък заяви, че са задържани още трима души. "Казаха ми, че не изпълнявам полицейски разпореждания. Хората, които защитават правата си, няма какво да губят. Властта има какво да губи", заяви той.

Гражданката Бияна Алексиева пък е внесла подписка в Административен съд - София, а по-рано и във ВАП.

"Не ни разбирайте погрешно, ние не сме против протеста, не сме против промяната, но искаме това да се случи по правилния и законен начин. Не желаем анархия и безредие. Не искаме нашата енергия да бъде употребявана. Протестът беше опорочен", сподели тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


720
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
474
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"щом за едно задръстване и едни 10 палатки се караме 10 дена"Червените елнтяи които никога не са бачкали ден в живота си се познават по това че за тях "едно задръстване" е само неудобство.Пречите на хората да си изкрават хляба пък очаквате да ви подкрепят. Как ги мислите тея работи?
473
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен: "нашият народ заслужава само едно, да му е гадно и да страда"НА ВАШИЯ - ДА, А НА НАШИЯ - ДА Е ГАДНО НА ВАШИЯ!
472
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мая знаменоската, хвърли много сили и талант, да създаде поредния хаос в държавата.Пак по заповед на БСП/Решетников и пак неуспешно.
471
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяла България да бъде, блокирана, не ми пука,все ми е тая, нашият народ заслужава само едно, да му е гадно и да страда, просто това си ни е в гените, щом за едно задръстване и едни 10 палатки се караме 10 дена
470
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вашите права свършват, там където са нарушение правата на другите.Гешев ви го каза.Не може да лежите по площади, да перчите на нормалния живот на хората.И освен катуни, да палите огньове, като Мая, в центъра на София.Това не ви е Факултето.Доста ви търпяха.
469
4
 
34
 
! Отговори
Яхнаха ги пак преди 3 години
Нарушили им правата? А те чии права нарушават в последните 10 дни. И Мая се беше покрила, а сега излезе от дупката си и се пробва да се "внедри" пак във властта.
468
2
 
16
 
! Отговори
KUR ZA KURNELIA преди 3 години
MAIA OBSHTATA-KURVETO KOETO ISKA DA SE NAMURDA NAVSYAKADE.
467
3
 
13
 
! Отговори
Охранител преди 3 години
Божков искаш кръв и помитане на хунтата ОК ама с малко пари не става Полицаите са се заканили да ни бият не си заслужава за некви си 100 лева
466
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платените ппротестъри не са като тези от 2013 година.Докато през 2013 година им се плащаше по кюшетата в брой, сега на протестърите се плаща по банкови сметки и тъй като повечето от тях идват от други държави, то и банковите им сметки са в други държави.Защо , мислите снимат като откачени с телехфоните? Те изпращат снимките на поръчитела на манифестациите или на провокациите им. След това получават определена сума по банкав път."Упавлението на тълпата" според Черепа.
465
1
 
12
 
! Отговори
CHUK преди 3 години
MAIA OBSHTATA I UCHINDOLSKIA *** NACHELO S FIGURANTA FATMAK V HIBRIDNA ATAKA SRESHTU NARODA SI.PODLOGI PREZRYANI.
464
3
 
32
 
! Отговори
Пума преди 3 години
Мая общата винаги яхва протестите. И винаги неуспешно .....
463
4
 
20
 
! Отговори
ilia преди 3 години
kakvi prava be bokluci platen,10 dni vie narushavate pravata na vsichki sofianci,kakvo si mislite che she pravite kakvo si iskate,opavaite si palatki na trotoara I ako iskate s si stoite tam no dablokirate na vsichki sofianci transporta ne ste poznali,radvaite se che ne vi biha iadosani grajdani
462
27
 
7
 
! Отговори
Бългериъ фърст преди 3 години
Само безусловната капитулация на режима на пожарникаря ще спаси България!
461
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-накрая добри новини! Всички протестиращи някрая станаха противни на обществото, включително от "Системата ни убива". Прекалиха.
460
4
 
18
 
! Отговори
сръбин преди 3 години
Ква е тая сръбска плескавица. Системата ли га е убила?
459
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За много от нас вече е ясно,че олигарсите искат да се върнат във власта и да фалират държавата.Валери не го позволявайте
458
4
 
21
 
! Отговори
Мая сърфистката преди 3 години
Най обичам да 'хвана" някоя вълна и да сърфирам по нея ! Румчо и Корни са ми най-големите конкуренти, но напоследък се включи и един Васко, който има опит в други спортове !
457
4
 
23
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Една провинциална ***-сестра Галева си повярва, че е станала гражданка? Е, натириха и често употребяваното и задниче и тя показа, че е в услуга на Фигуранта- звъни му посред нощ ! Аз или някой да знае телефона на Фигуранта ??? Само сестра галева, Бабикянчо, БОжков...., само е имат личния телефон на Фигуранта и се съветватс него ( пардон , го съветват).
456
2
 
24
 
! Отговори
СЛУГИТЕ НА КРЕМЪЛ преди 3 години
В ХИБРИДНИ АТАКИ СРЕЩУ НАРОДА СИ- Г А Д О В Е ОТВРАТИТЕЛНИ...
455
2
 
18
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Абе некъв *** беше закарал некво пиано на Орлов Мост да свири вечер на пияните протестъри:):):):)Полицаите как го натовариха това пиано бе или направо го изхвърлиха в езерото:):):):)