12 души са задържани след разчистването на палатките, връчиха им актове

МВР: Няма да позволяваме блокиране на кръстовищата!
Обновена: 7 авг 2020 09:17 | 7 авг 2020 08:27, Петя Славова
290

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

"От началото на протестите сме подчертавали, че тези протести не са заявени в Столична община.", това съобщиха органите на реда на брифинг  в Столичната дирекция на вътрешните работи. Той се състоя, заради спец. акцията, при която тази нощ бяха премахнати блокадите от ключовите кръстовища в столицата и други градове в страната.

Още по темата

 "Тълкувайки, че протестите са нерегламентирани, започнахме да говорим, че имаме акт на гражданско неподчинение. На база на ежедневния анализ, беше взето решение да се предприемат действия по възстановяване на обществения ред и с тази цел в 4.30 пристъпихме към тези три места, на които чрез високоговящи устройства разпоредихме на присъстващите да напуснат пътното платно и да приберат намиращите се там предмети.", обясни зам. шефът на охранителна полиция в Дирекцията Тони Тодоров.

Направени са много записи от присъстващите на трите места и от камерите на СДВР.  Физическа сила е била използвана  срещу едно лице на пл. "Орлов мост", който категорично отказало да се премести. "Физическата сила бе в рамките на нашите правомощия", каза Тодоров.

Задържани са 12 лица, като 8 от тях се намират в 1-во РПУ. Лицата са отказали категорично да напуснат кръстовището. Останалите 3 лица са задържани за установяване на тяхната самоличност.

На арестуваните ще бъдат съставени актове и ще бъдат незабавно освободени. Повечето от тях вече са пуснати. До акцията се стигнало след многото дни на протести и в СДВР са започнали да постъпват стотици сигнали и жалби от граждани, недоволни от блокираните кръстовища.

По думите на  Тодоров, всеки има право на  свободно придвижване. "Конституционно право е и правото на протест на всеки човек, но то е уредено с подзаконови нормативни актове."

Според него,  ежедневно се провеждат разговори с протестиращите. "Бяхме изключително толерантни като хора в униформи. Снощи сметнахме, че на базата на недоволството, което се излива и към нас, и към хората, които са по кръстовищата, това може да доведе до ескалация на напрежението и ситуацията доста да се усложни.", обясни още Тодоров по време на брифинга.

От там обявиха, че няма да се позволява повече блокирането на кръстовища. "Ще осигурим правото на всички граждани да се придвижват свободно. Ще видите как", категоричен бе Тодоров.

Към ключовите кръстовища прииждат протестиращи.

 

 

 


290
Още по темата: протестМВРбрифинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
0
 
! Отговори
до к.240, 241 преди 1 месец
До Анонимен, адресати на # 251
244
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 6
Защото тези с гузна съвест и по природа страхливи, но жадни за власт и терор действат по тъмно. Тогава известно време не личи кой кого и защо. Имаше доста сполучливо заглавие на една книга: "Най-тъмно е преди разсъмване". Кадрите на школата-Симеоново се разфучаха като рояк разярени стършели. Не могат или не искат да разберат, че вече не автокрация, а диктатура в държава член на ЕС не може да има. Меркел, Макрон, ЕК, ЕП, ЕНП не могат вече да крият много корумпирана власт. Размириса се много!
243
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
Как така кой управлява: В.Симеонов, Каракачана, Сачева; Каскета, "Великолепната Четворка" на МВР, Спецпрокуратурата и паравоенните формирования на ГЕРБ, трима от които вчера се изявиха. ББ след още няколко акции на министъра на МВР, шефа на Националната дирекция на полицията, началника на СДВР и шефа на столичната полиция ще премине в дълбока нелегалност и ще чака посочените да си свършат работата. И съм сигурен, че ще я свършат. Сетне ще си прехвърлят отговорността един на друг.
242
1
 
0
 
! Отговори
До 246 преди 1 месец
По - добре мутрите са бият партизаните ги знаем що за стока са.
241
3
 
6
 
! Отговори
Стоян К. преди 1 месец
Стига им толкова време,ядоха,пиха и се веселиха.Ще оставят Божков без пари при чаршафите.А там без пари е лошо,особено отзад.
240
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Марияна Николова ще ви оправи! Тя била готова и за новия кабинет.
239
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледаме серия от филма - "Партизани и апаши" , партизани и мутри.
238
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нинова преди време зададе един много добър въпрос:

"Кой допусна мутрите в парламента?"
237
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Времето не харесва протестърите. Времето е с Бойко! В София очаквайте изобилни валежи и силен вятър.
236
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на Валери Симеонов! Коалицията е изцяло зад Бойко и го подкрепя, докато правителството върши това, заради което е назначено от парламента!
235
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А така,наиграха се!
Обаче пак се организират(прочетете във Фрога) ,този път ,искат да окупират сгради или Бойко.
Обаче Бойко го няма и изтипосаха едно от протежетата на Цвък - Валери.
Къде е Бойко? И кой управлява сега?
234
4
 
8
 
! Отговори
Питанката преди 1 месец
Хубаво би било Полицията да взима отношение към всички законнонарушения. А не само тези на демонстрантите. Защото в противен случай приличат на преторианската гвардия на мафията!
233
5
 
3
 
! Отговори
6 преди 1 месец
Защо през нощта !?
232
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Към ключовите кръстовища прииждат протестиращи...
231
5
 
5
 
! Отговори
ОЩЕ ПО-ИНТЕРСНО преди 1 месец
На такива стъпки дори и баш-комунистите не се бяха решили едното време!

Сега обаче какво следва....Тия тиквени червенковци наистина са най-наглите!
230
1
 
1
 
! Отговори
Къф Избушен тапанар преди 1 месец
До Беден IT 3000лв кеш

галошар
229
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Октомври, като върнат пак кпп тата, но този път за повечко месеци, ще ви се иска и вие сте били на орлов мост лятото, но ще е късничко, ще си пишете декларацииките и ще висите по 3 4 часа по кпп тата, интересно ми е тогава дали ще мрънкате и ще събирате подписки, или ще гледате, като овце в земята
228
2
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Беден IT 3000лв кеш

Хубаво че Бойко ви купи и даде компютри в Карлуково като част от програмата за подновяване на материалната база, та се научихте и там да си пускате компютъра и да влизате в нета. А най-отявлените кукумицини като теб, взеха, че си въобразиха, че вече не са Наполеон, а IT спецове, защото разгадахте откъде се пуска компа и че това не е копчето на монитора. И че 3000 лева е много голяма заплата. Всеки истински IT направо ще ти се изсмее, ако не знае, че си със синдром на Даун
227
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние ще се върнем още по-многобройни!!! И този път ще блокираме 20 ключови места в София и в цяла България!!
Няма да се предадем докато не изметем Гербавата мафия от България!!
#ОставкаСъдЗатвор!!
226
6
 
3
 
! Отговори
Беден IT 3000лв кеш преди 1 месец
Всяко IT на протеста (дори и най-бедното), може да си позволи да си купи 10 трошки и да ги паркира и изостави на Орлов Мост.

Започваме да сМЕТАМЕ. Така: 5000 IT-та по 10 брички = 50 000 брички барикада. НАЙ-МАЛКО.

НЯМА ДА ИМА ДВИЖЕНИЕ В СТОЛИЦАТА. ЗАБРАВЕТЕ.