Не се очаква спад в цените на имотите, оставали стабилни

В София се търсят завършени тристайни и многостайни апартаменти
11 авг 2020 16:28, Анисия Иванова
56
Не се очаква спад в цените на имотите, оставали стабилни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Цените на имотите у нас бяха стабилни преди обявяването на извънредното положение, като отчитаха леки ръстове от 2-3%. След извънредното положение цените остават непроменени, коментарите се правят в рамките на между 5 и 10%. Това каза Иван Козаров, търговски директор на Arco Real Estate, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Козаров отдаде стабилността на пазара на имоти в условията на коронакриза на достъпните кредити, наличието на средства в домакинствата и липсата на алетернатива на подобни инвестиции.

Той посочи, че до март купувачите в София до голяма степен са разчитали на ипотечни кредити, докато след пандемията търсенето се изменя и по-активни са купувачите с налични собствени средства.

"В София се търсят повече завършени апартаменти. Най-търсени са тристайните и многостайни. Засилено е и предлагането на къщи и имоти в околоградската част”, каза още гостът.

Той обясни, че засиленото търсене на имоти в София е за двустайни апартаменти до 90 хиляди евро и на тристайни с паркомясто или гараж, чиито цени започват от 130 хиляди евро.

Козаров не очаква рязък спад на цените до края на годината, ако темпото на сключване на сделки се запази непроменено. Той посочи, че е вероятно цените на имотите да се задържат на настоящите нива и дори леко да се повишат - в рамките на 2-3% до края 2020 г.

По отношение на банките гостът отбеляза, че те продължават да отпускат кредити със същия темп, но са малко по-рестриктивни в процента финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
29
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Всъщност темпа на сделките вече е спаднал, а статистиката е изкривена от сделките на зелено от преди година, които се вписват по-късно. Цените в края на есента ще започнат да спадат заедно с броя на сделките, на пролет вече ще е осезаемо. Фактите са - затегнато кредитиране, огромни загуби за всички видове бизнес, предпазливост. Напрактика нулев пазар на краткосрочни наеми. Очаквайте от там много продажби от чси, защото много разчитат на airbnb за покриване на вноската по кредита.
8
9
 
7
 
! Отговори
V преди 3 години
Остават стабилни щото парите се обезценяват . Златния стандарт е създаден в разгара на голямата депресия когато Сталин не дава нищо да се внася ,а всичко се изнася ;) Как е създаден по добре да не ви казвам .Тогава тройунция е певързана към 35 $ .Сега 87 години по късно тойунцията струва 2000 $ .Сами смятайте колко е неизгодно да се инвестира ,а не да се държат парите в злато ;) Всички печатат здраво пари за да обират работниците . Трябва си друга система а не еврогейцъм ;)
7
9
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Вие неудачниците не търсите нищо ама хората с пари едвам намират нещо за купуване
6
1
 
13
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
А защо все в София се инвестира ? Всички пари от години се тъпчат само в София, Пловдив, Бургас. Мега тъпо. Ама вие си знаете.
5
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв спад ххаха, тия дето чакат спад също чакат и капитализма да рухне от 50 - 60 години
4
2
 
20
 
! Отговори
EGTGETG преди 3 години
ЧИЧЕ КАЖИ ЗАЩО СПАДА В СДЕЛКИТЕ Е 17%. И ЗАЩО ГОЛЯМА ЧАСТ ОКОЛО 1000 ОТ СДЕЛКИТЕ СА ДАРЕНИЕ?И СЛЕД ТОВА КОЛКО Е СТАБИЛНО ВСИЧКО ПРЕДИ ДОРИ ДА ИМА КРИЗА!
3
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е ако слушаш позитанците всичко се срива тука, само в Беларус стандарта е супер
2
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платени публикации.
1
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не се търси в София.Пълно е човекарници и седят празни.