До края на годината ще има нови 1750 места в забавачките в София

Общината изгражда общо 12 сгради на детски градини
15
До края на годината ще има нови 1750 места в забавачките в София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

1750 места в обновени и нови детски градини в София ще бъдат разкрити до края на годината. Това става ясно от отговор на кмета на града Йорданка Фандъкова на питане на общински съветник, съобщи "Монитор".

Още по темата
Новите места ще бъдат в забавачки в районите "Нови Искър", "Красно село", "Искър", "Люлин", "Илинден", "Лозенец", "Изгрев", "Кремиковци" и "Триадица", чието обновяване според договорите трябва да приключи до края на 2020 г.

В момента общината изгражда общо 12 сгради на детски градини. Предстои да започне строителство на още 4 сгради – на две нови ясли, едно разширение за яслена група в „Кремиковци“ и преустройство на сграда в „Триадица“ за две нови групи. Догодина се очаква и квартал "Манастирски ливади" да се сдобие с първа детска градина.

След четирите класирания за предстоящата учебна година аут от забавачките останаха над 6000 деца.

"След приключване на четвърто генерално класиране за прием на деца в общинските детски градини и подготвителните групи, от директорите ще бъде изискана информация за броя на незаетите места за деца със хронични заболявания и деца със специални образователни потребности. След обобщаването й незаетите места ще бъдат обявени за прием по общия ред в края на август", се посочва в отговора на Фандъкова.

В края на юли правителството отпусна 50 млн. лева на Столичната община за строителство, обзавеждане и оборудване на детски градини и детски ясли, както и за отчуждаване и изкупуване на терени и имоти за нуждите от нови места в детските заведения на територията на общината. Веднага след това Фандъкова възложи на районните кметове да ускорят работата по намирането на подходящи терени за изграждане на забавачки.

По данни на "Московска" 33 за последните 10 години са построени над 100 нови сгради на детски градини, с които са се осигурили над 16 000 допълнителни места.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 1 месец
През 1972-1989 година имаше 150-160 хиляди места в детските ясли и градини в София. Сега колко са? Може би са 20 или 30 хиляди
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По груби сметки сега 10922в София местата в общинските детски ясли и градини са около 4 пъти по-малко в сравнение с 1989 година.
13
0
 
5
 
! Отговори
парадокси преди 1 месец
Внукът ми е аут от детската градина, в която е ходила майка му! Това е недостатък на системата. От 50 години живеем на този адрес!
12
0
 
2
 
! Отговори
Дреме ми преди 1 месец
За какво са детски градини като вече не се раждат деца. Не ни приеха в държавно, а от плащане на частно не мога да имам второ дете. Разходите са огромни, а качеството на образование - нищожно. Защо няма училища за вече родените?
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Забавачка", казва се детска градина и ясла. Ама че неграмотна журнала.
10
0
 
3
 
! Отговори
Васил преди 1 месец
Оставка на ромската кметица на София !
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що се хвърлят масово пари за ремонти на унивееситети, детски градини и училища, като е ясно, че децата ще учат от вкъщи? Нечии фирми крадат и последно останалите пари!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До факт
Ало столичнина/столичанката. Ако се поинтересувш малко , ще видиш че хора без постоянна регистрация в София нямат никакъв шанс. аз живея в София от 20 години и имам такава, но детето ми остана извън класиранията. проблемът е изцяло в липсата на достатъчно детски градини, а не в "новософианците"...
7
2
 
4
 
! Отговори
факт преди 1 месец
до като не се спре това преселение на новософиянците ,никога няма да има места !
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов

Добре ли сте?
5
3
 
1
 
! Отговори
Оставка преди 1 месец
Браво на общинския съвет и кмета.
Да, оставка на шайката никаквици по кръстовищата.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво! Останалите над 7000 деца (защото некласираните бяха 9000, а не 6000 както тук лъжат) могат да чакат!
Оставка на шайката!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не само за деца, трябва да се строят и старчески домове, населението застарява, а хората нямат по 1500 лв. за частните. Те като заплати не са получавали толкова пари.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Tова обещават от герб повече от 10 години......Стига властта да е тяхна.!?!
1
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Браво!
Защото децата трябва да бъдат промивани с брюкселските ценности от 4 годишна възраст... за да станат с европейски чип.