Поругаха храм "Св. Петка Самарджийска" в София с червена боя и яйца

За втори път от началото на протестите се поругава църква в столицата
Обновена: 5 сеп 2020 21:31 | 5 сеп 2020 15:30, Анисия Иванова
315

Снимка: Facebook

Неизвестни поругаха столичния храм „Св. Петка Самарджийска“ с червена боя и черупки от яйца. На вандализма се натъкват първи отец Георги и служителка в храма рано сутринта преди първата служба.

Фотосите, свидетелство за вандализма, са публикувани в социалната мрежа от клиросната певица на храма Теменужка Витанова.

"Тази сутрин храм "Св. Петка Самарджийска" осъмна след "мирния" протест със залята с червена боя и черупки от яйца врата. Без коментар", пише в поста си тя.

Извикана е полиция, има съставен протокол и се води разследване, като най-вероятно ще се преглеждат записите на камерите наоколо, каза за Dariknews.bg Василианна Мерхеб, която отговаря за социалната дейност на храма и се грижи за бездомниците.

Тя припомни, че за втори път се поругава църква в столицата от началото на протестите. Преди седмици и храмът "Св. Седмочисленици" беше надраскан надпис "Оставка".

"Това е вандализъм! Нямат срам от Бога! Кои сте вие - не съзидатели, а разрушители", изрази възмущението си жената, убедена, че е дело на участници в снощния протест.

Църквата е в центъра на София, в близост до катедралата „Света Неделя“, под Ларгото и до входа на метрото.

Криптата на църквата е римска гробница от IV век. В ХІ век върху криптата е издигнат настоящият храм. Най-старите запазени стенописи са от ХІV век, а над тях има слой от ХV и ХVІ век, дело на Пимен Зографски. Църквата е наречена на Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите, чийто квартал се е намирал в района през Средновековието.

На 18 февруари 2012 година с решение на Столичния общински съвет източно от апсидата пред църквата е тържествено осветена и открита плоча с надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗАПОМНЕТЕ : 201 Ако ми кажеш как БГ ще стане руска губерния на протестите - има фенове на Радев и БСП - да кажем ,клонят към русия Иванов - те са свързани с американски НПОта , БОЕЦ - отявлен русофоб , отровното трио - русофоби и т.н, да не се окаже ,че ако падне Борисов , БГ съвсем ще се откаже от суверенитета си и ще се превърне в тотално зависима колония на САЩ - сега поне ни дадоха право да отхвърлим ИК , без да има майдан не може ли троловете да спрете и с тази мантра
172
14
 
5
 
! Отговори
иво преди 3 години
Ченгеджийските номера на гербаджийската,болшевишка *** са безкрайни.Нищо вече не може да спаси от затвора мутрата Бойка Борисова.Особено пък такива *** милиционерски провокации.Да посегнеш на храм е кощунство.Не остана нищо свято за управляващата хунта.
171
3
 
2
 
! Отговори
До 209 преди 3 години
Да, бе, номрлани с 4 удивителни...
170
15
 
5
 
! Отговори
22 преди 3 години
Нагли гербери, вървете си! Не ви искаме.
169
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗАПОМНЕТЕ : 201 Нали уж вие приказвате ,че всичко трябва да става по мирен начин , на избори Да не би да се готвите за война след март месец , ако останете с 20 депутати ?Или чухте ,че клинтънката му вика на Байдън - " няма да признаваш избори , освен победа на демократите" , че и вие така да не вземете да започнете партизанска война , след като ГЕРБ стигне Воля по брой на депутатите?
168
12
 
3
 
! Отговори
до 201 преди 3 години
Чисто герберски израз, хората от протестите не са ***. *** са тези, които се облагодетелстват на гърба на народа.
167
3
 
10
 
! Отговори
милко преди 3 години
до коментар 180за съжаление на росенец не бяха мутри доган а нсо др Радеф
166
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 191 Защото така му отърва на Борсисов направят се няколко провокации и после придворните му медии , *** по цял ден само за това говорят Неговите медийни слуги и без да има някакъв инцидент си измислят , примерно - там където сина на Радев трепал някакви в заведение ,а се оказа пълна лъжа . И така се отклонява вниманието от поразиите на Борисов и компания Ти смятай , щом Гешев откровено лъже - поводът за привикването в ЕП , докъде са паднали ГЕРБ и симпатизантите им
165
13
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Елементарна провокация на властта.
164
4
 
11
 
! Отговори
ЗАПОМНЕТЕ : преди 3 години
ГЕРБ--НЯМА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА И ДА ОСТАВИ БЪЛГАРИЯ НА ЧЕРВЕНАТА И ЛЕВИЧАРСКАТА СГ АН , ЗА ДА Я ДОСЪСИПЕ И НАПРАВИ РУСКА ГУБЕРНИЯ!НЯМА ДА ОСТАВИМ НЕГОДНИКА РАДЕВ --ДА НИ НАПРАВИ ПАК РУСКИ "РОБИ НА ТРУДА"!ВОЙНА ЩЕ ИМА ---ОСТАВКИ , НЕ!!!!!!
163
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този храм не истински, той е флшив построен през демосрацията и изобщо не ми дреме за него
162
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стъкмена провокация от управляващите. Виждате ли какви неверници протестират. Искат да ги изкарат че всички са маскари и че единственият им лъч надежда е герб. Ако са умни хората ще разберат що за глупова съшита с бели конци провокация е това
161
7
 
5
 
! Отговори
до 196 преди 3 години
Драга герберко, откъде знаеш, че това са протестиращи. Ами ако е съзнателна провокация срещу протеста, а ти подкрепяш тази провокация.
160
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФинансистПротестират мирно???? Нима? Така ли се протестира, като *** всичко по пътя си? Много ти е крив макарона на тебе. Ако ББ клекне на такива *** просто ще предаде държавата. Не ми се иска да мисля че тези са бъдещето на България. Толкова са нагли и противни. Пък ти продължавай да си ги мислиш за кротки и мирни. Такова животно сред протестиращите нема. Поне досега.
159
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво да ви кажа. Това не са никакви протестиращи това са си чисти вандали на които сега им се е паднало да мърсуват навсякъде. Някой както им подсигурява к...нефи така им подсигурява яйца боя и тям подобни И тия искат да диктуват какво ще става в държавата. Сериозно? В никакъв случай! каквото и ще да е но това сега е много по - добре от така изглеждащо дрисливо бъдеще. Не искам и да си го представям дори. Хайде махайте ги най - после тия. Вече наистина не мога да ги понасям.
158
3
 
5
 
! Отговори
до 194 преди 3 години
Ей, Уотсън! Ти пробвал ли си да минеш с една бака боя през блокадата? Точно затова ти казвам, че е провокация и е било предварително обмислено. Вероятно е била скрита някъде наблизо преди това, но има камери и може да се проследи оф.. сложна дума за тебе - пътникопотокът.
157
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи боята е купена в 2 часа през деня, не през нощта. Елементарно, (бе) Уотсън.
156
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак добре че не са я взривили като св. Неделя преди близо 100г. Но може и до там да стигнат. То така се започва, бомбички по полицаите, и ... така ... .
155
11
 
6
 
! Отговори
вие сериозно ли? преди 3 години
Класика в жанра от школата на МВР. Завършихте първата мисия успешно. Мисия номер 2. Метнете отрязана свинска глава в джамия следващият път, че да завършите плановете. Има ли толкова м***лоумнI, че да си мислят как някакви хора, които са гонени от полиция и жандармерия се спират пред църква и си казват "Бе, що да не я издраскаме с червена боя"? "Ми, нямам.. ама тука наблизо има една денонощна железария и ще купим. Нищо, че е 2 часа през нощта и там има 20 камери и ченгета, ама ще си драскаме.
154
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека първо докажат ,че това са протестиращи или пък не ,то нека си понесат отговорността. Защо трябва да се слагат хората под общ знаменател !?