Поругаха храм "Св. Петка Самарджийска" в София с червена боя и яйца

За втори път от началото на протестите се поругава църква в столицата
Обновена: 5 сеп 2020 21:31 | 5 сеп 2020 15:30, Анисия Иванова
315

Снимка: Facebook

Неизвестни поругаха столичния храм „Св. Петка Самарджийска“ с червена боя и черупки от яйца. На вандализма се натъкват първи отец Георги и служителка в храма рано сутринта преди първата служба.

Фотосите, свидетелство за вандализма, са публикувани в социалната мрежа от клиросната певица на храма Теменужка Витанова.

"Тази сутрин храм "Св. Петка Самарджийска" осъмна след "мирния" протест със залята с червена боя и черупки от яйца врата. Без коментар", пише в поста си тя.

Извикана е полиция, има съставен протокол и се води разследване, като най-вероятно ще се преглеждат записите на камерите наоколо, каза за Dariknews.bg Василианна Мерхеб, която отговаря за социалната дейност на храма и се грижи за бездомниците.

Тя припомни, че за втори път се поругава църква в столицата от началото на протестите. Преди седмици и храмът "Св. Седмочисленици" беше надраскан надпис "Оставка".

"Това е вандализъм! Нямат срам от Бога! Кои сте вие - не съзидатели, а разрушители", изрази възмущението си жената, убедена, че е дело на участници в снощния протест.

Църквата е в центъра на София, в близост до катедралата „Света Неделя“, под Ларгото и до входа на метрото.

Криптата на църквата е римска гробница от IV век. В ХІ век върху криптата е издигнат настоящият храм. Най-старите запазени стенописи са от ХІV век, а над тях има слой от ХV и ХVІ век, дело на Пимен Зографски. Църквата е наречена на Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите, чийто квартал се е намирал в района през Средновековието.

На 18 февруари 2012 година с решение на Столичния общински съвет източно от апсидата пред църквата е тържествено осветена и открита плоча с надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
8
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПРЕДЕЛНО ЯСНО Е, ЧЕ Е НАПРАВЕНО С ЦЕЛ ДА БЪДАТ НАТОПЕНИ И ЗЛЕПОСТАВЕНИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ!!!ДОРИ МОЖЕ ДА Е ДЕЛО НА ВОЛЕН!! ИЗОБЩО НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ, ЧЕ Е ЧИТАВ ЩОМ СЕ ЦЕЛУНАХА ПО УСТАТА С БОРИСОВ СЛЕД КАТО СЕ СКЪСА ДА ПО ПЛЮЕ В МИНАЛОТО!
112
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 123 Не знам , на колко години си , може да си дете и да не ги разбираш нещата В правото има нещо , което се нарича " доказване на вина " . Като има престъпление , един от основните въпроси ,като се търси извършителя е - " кой има полза "Провокациите са елемент , който се използват от управляващите от древносттаПодпалил си Нерон Рим , ама почнал " християните са виновни , да ги изтрепим " А какъв беше поводът на Германия да нападне Полша и началото на ВСВ ? Измислица , нали ?
111
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимеНОт БСП никога не биха посегнали на църква,АМА НИКОГА,те са православни християни,от ГЕРБ също не биха посегнали,те са набожни,нито от ДПС или ОП биха посегнали на църква,това е стила на онези НПО-онца,разлагащи обществото и държавата,които мразят всички и те са най-хубавите и красивите!
110
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не мога да кажа кой го е направил това гнусно деяние, но ще кажа, че видях не един и двама протестъри с тениски на рогатия. Има един гологлав дето дава интервюта почти всеки ден от началото на протестите и почти винаги е с черна тениска с козел на нея. Всеки вярващ човек, а и всеки що годе поназнайващ нещо за религиите, значе че козелът е най-древния образ на Сатаната! Когато 55 дни се навира този образ в лицата ни е безмислено да се питам кои са тия, дето оскверняват църкви!
109
8
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ КОМУНИСТИ СЕ ОПИТВАТ ДА НАТОПЯТ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ СЪЩО КОМУНИСТИ!!!-------------------И ПО ДОБРЕ ДА БЯХТЕ ИЗЦАПАЛИ СТЕНАТА!!ТАЗИ ВРАТА Е СТАРА РЕЛИКВА И ТОВА Е ВАНДАЛИЗЪМ!
108
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 136Защото в изброените от теб години протестите имаха подкрепата на стотици хиляди хора,а през 97 даже милиони,докато сега са има няма 10000 в най-силните дни. Има огромна разлика. И при предните протести не оставаха 6 месеца до редовните избори, а много повече време.
107
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КотьоИ кьоравият ще види,че ГЕРБерите точно се опитват да натопят протестиращите и за това на светинята именно яйца и такава боя. Дебелооки безбожници!-----------Това СЪС СИГУРНОСТ не е работа на ГЕРБ,нито на БСП,нито на ДПС,още по-малко пък на ОП,това е работа на едни други протестаджии със 100% сигурност!
106
4
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НА ЦЪРКВИ, ДЖАМИИ , СИНАГОГИ НЕ СЕ ПОСЯГА ХРАМ БОЖИИТОВА Е ДЕЛО НА КОМУНИСТИТЕ ТЕ НЕ ВЯРВАТ В БОГ И ЩО ЦЪРКВИ СА ЗАТРИЛИ!!!
105
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 128Няма еволюция.Има генно инженерство.Близо си до целта братле.Мислиш.......Хомо Сапиенс сме от 200 000 г.А преди това да-милиони г. Забелязваш ли как сега в последните 100 г. направихме някакво си уж електрическо и електронно развитие? А ни има от 200 000 г.
104
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 129 Ще бъда честенРадев член на групировката СИК ли е? Отговор- Радев е от Бсп които са по страшни от създадената от тях групировка СИК Радев в управлението на страната ли е? Опитва се всячески да влезнеРадев праща прокиратурата да рекетира ли? Радев праща терористи да спират метрото,да блокират улиците и да тероризират живота на нормалните хора с блокирането на улици и нападението над полицаи.
103
3
 
23
 
! Отговори
До 135 преди 3 години
Е това са от Радевите протестиращи. Ко.му.нист съвест няма. А и те са атеисти, не вярват в Бог. Затова и най- големият им атентат у нас е В ЦЪРКВА!!!!ФАКТ.
102
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако така върви държавата на пред скоро в место Мила Родино, ще се пее Бели Птиции. Една от любимите песни на СИК-а джиите
101
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Демократ124 не е съвсем така В демокрацията го има и този елемент - след като управляващите злоупотребяват с властта си , хората имат право да поискат тяхната смяна . В цял свят е така Борисов използва това си право при смяната на Орешарски Орешарски беше избран след редовно проведени избори , признати от всички Защо Борисов може да протестира , а срещу него не може ?През 1997ма , протестите също бяха срещу законно избрано управление Защо тогава е можело ,а сега - не ?
100
4
 
16
 
! Отговори
НЙД преди 3 години
Това могат да направят само шайка вандали. Хора без ценности и без никаква култура.И ако и те са от групата на протестиращите ... :( Това ли са хората, които ще поставят новите жалони на новия път, по който трябва да поеме държавата ?!!!
99
15
 
9
 
! Отговори
Котьо преди 3 години
И кьоравият ще види,че ГЕРБерите точно се опитват да натопят протестиращите и за това на светинята именно яйца и такава боя. Дебелооки безбожници!
98
5
 
11
 
! Отговори
До 124 преди 3 години
ДОСТОЙНСТВО И К.О МУ.НИ.СТИ СА АБСОЛЮТНО НЕСЪВМЕСТИМИ НЕЩА. ВИЖ, ЧЕ РЕЗИДЕНТЪТ НЕ Е ПОСТАВИЛ ДОРИ ЕДНО ЦВЕТЕ НА ПАМЕТНИК НА УБИТИТЕ ОТ КО.М.УН.ИСТ.ИТЕ. ФАКТ, ОТВРАТИТЕЛЕН ПО СВОЯТА АНТИЧОВЕШКА СЪЩНОСТ.
97
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Обективно до 117НЕ ВЪРВИМ ПО ПЪТЯ НА УКРАЙНА, А НИ БУТАТ С ЧЕРВЕНИ БОТУШИ И НИ БЛЪСКАТ В ГЪРБА ПО ПЪТЯ НА УКРАЙНА. -----Този надпис, го покажи на протестиращите заблудено овце!
96
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам защо се изменя темата, Радев член на групировката СИК ли е? Радев в управлението на страната ли е? Радев праща прокиратурата да рекетира ли? Радев няма отноление към сегашното дередже на обикновените хора. Бъдете честни!
95
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОбективноДълбоко се съмнявам,че някой от ГЕРБ или БСП ще посегне на църквата,дори турците от ДПС не биха го направили, това са 100% протестиращите,а там са различни по цвят хайвани!
94
6
 
6
 
! Отговори
Обективно до 117 преди 3 години
НЕ ВЪРВИМ ПО ПЪТЯ НА УКРАЙНА, А НИ БУТАТ С ЧЕРВЕНИ БОТУШИ И НИ БЛЪСКАТ В ГЪРБА ПО ПЪТЯ НА УКРАЙНА. А СЛЕД ТОВА - КРИМСКИ РЕФЕРЕНДУМ. СЛЕДВА.