Поругаха храм "Св. Петка Самарджийска" в София с червена боя и яйца

За втори път от началото на протестите се поругава църква в столицата
Обновена: 5 сеп 2020 21:31 | 5 сеп 2020 15:30, Анисия Иванова
315

Снимка: Facebook

Неизвестни поругаха столичния храм „Св. Петка Самарджийска“ с червена боя и черупки от яйца. На вандализма се натъкват първи отец Георги и служителка в храма рано сутринта преди първата служба.

Фотосите, свидетелство за вандализма, са публикувани в социалната мрежа от клиросната певица на храма Теменужка Витанова.

"Тази сутрин храм "Св. Петка Самарджийска" осъмна след "мирния" протест със залята с червена боя и черупки от яйца врата. Без коментар", пише в поста си тя.

Извикана е полиция, има съставен протокол и се води разследване, като най-вероятно ще се преглеждат записите на камерите наоколо, каза за Dariknews.bg Василианна Мерхеб, която отговаря за социалната дейност на храма и се грижи за бездомниците.

Тя припомни, че за втори път се поругава църква в столицата от началото на протестите. Преди седмици и храмът "Св. Седмочисленици" беше надраскан надпис "Оставка".

"Това е вандализъм! Нямат срам от Бога! Кои сте вие - не съзидатели, а разрушители", изрази възмущението си жената, убедена, че е дело на участници в снощния протест.

Църквата е в центъра на София, в близост до катедралата „Света Неделя“, под Ларгото и до входа на метрото.

Криптата на църквата е римска гробница от IV век. В ХІ век върху криптата е издигнат настоящият храм. Най-старите запазени стенописи са от ХІV век, а над тях има слой от ХV и ХVІ век, дело на Пимен Зографски. Църквата е наречена на Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите, чийто квартал се е намирал в района през Средновековието.

На 18 февруари 2012 година с решение на Столичния общински съвет източно от апсидата пред църквата е тържествено осветена и открита плоча с надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
5
 
5
 
! Отговори
кокона маруца преди 3 години
Мамини сладки сладури,на изборите ще се изтрепите възмутено да гласувате за Борисов!Като ви гледам акъла...:))))
132
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 166Иди да философстваш така в Йерусалим за едно друго свещено място! Иска да видя как ще те уважат евреите и мюсюлманите!
131
20
 
8
 
! Отговори
ми всичко е ясно преди 3 години
Цапането на храм трябва да възмути хората!Протестиращите нямат интерес от такова цапане!Нищо не се постига!Следователно е някой друг,който има интерес от цялата тая работа!Интересно кой ли е!?
130
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Християнска църква издигната върху римска гробница... Веднага да се превърне обратно в гробница! Затова не и върви на тази държава! Християнството е поругало стари храмове, светилища и гробници.
129
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До истинаВ БСП са православни християни,те никога не биха направили тези гаври върху църква,НЕ СЕ ОПИТВАЙ ДА НАБЕЖДАВАШ НЕВИННИ,това е работа на протестиращите НПО-та,това е ТЕХНИЯ СТИЛ! Същите НПО-онца,които смучат парите и кръвта на държавата и всяват раздори и хаос!
128
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 156 Не те разбрах съвсем точно . Американската лаборатория излезе със заключение , че записът е автентичен , че не е манипулиран Борисов първо разправяше ,че на записа не е той , после че е " дийп фейк" запис , после викаше на Караянчева " знаеш ме какъв съм ", и ходеше да я целува по главата А кога човек се оплита в много версии ?????ПС - Мисля ,че пре 97ма или си бил бебе или не си бил роден още , +- 2 години
127
9
 
25
 
! Отговори
истина преди 3 години
Оскверняването на християнски храм е човешко падение.Това са хора на Фигуранта Радев, родоотстъпници анти българи.Това са престъпници протестиращи и блокиращи улиците в държавата.Радев тежи на съвестта на два милиона заблудени българи от комунистическата и руска пропаганда. Не мога да го нарека президент, защото е мутра фигурант на престъпниците.
126
7
 
22
 
! Отговори
GG преди 3 години
Отдавна се видя, че протестиращите са животни, но такова нещо и животно не би направило. Рано или късно всеки си получава заслуженото
125
6
 
3
 
! Отговори
Топ 10 БГ Протести преди 3 години
Интересна е идеята да се направи класация Топ 10 БГ протести.Да видим този къде ще се позиционира.Протестът от 1996-97 ще е 1.Протестът на Петър Манолов през 1989г на един остров на р.Марица.Протеста на 40-те депутати срещу новата Конституция - тая която сега ще редактираме....
124
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мхмСъс сигурност са от протестиращите - 100% , този стил е добре познат,той е на антидържавните НПО-та,които лапад пари от държавта,за да правят подобни изпълнения и всяват раздори!
123
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 143 Ами те протестите си започнаха още през миналата година , Ковид-19 ги спря .През 97ма в БГ населението беше с 2 милиона души повече - млади хора . Сега знаеш , какъв е демографския , особено в провинцията На протестите против Орешарски първите дни имаше много хора , Пеевски на 2-я ден май си подаде оставката и след това ходеха малко хора , затова и правителството падна година по-късно Ти казваш 10 000 сега , по тв виждам друго
122
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помните ли преди около 5-6 години бяха хвъляли свински глави по една джамия и я бяха изцапали по същия начин?Имаше и други такива изцепки в същия стил,това са НПО-онцата ,разлагащи обществото и държавата и всяващи раздори,това е тяхния стил!Това не са нито ГЕРБ,нито БСП,ДПС,ОП със сигурност! Но много удобно ще натопят някой друг за собствените си деяния
121
13
 
9
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Първо изречение, някой от протеститеВторо изречение, не се знае кой еА защо от протестите, при положение, че там от месеци има 40 полицая, които седят на църквата и има стотици камери заради метрото и цум. стига глупости, днес бг вие сте платена медия
120
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 148Не знам на колко години си и от коя група протестиращи си,но ти давам пример за манипулация. Шкафчето с еврата. Ти мислиш ли,че някой взима подкуп кеш. И си ги ръга в нощното шкафче. Всичко става вече в офшорни фирми. Борисов според теб плаща ли кеш за нещо. Според мен като си премиер ибв ресторант да отидеш няма да искат да им платиш. Манипулация е записа на дето пусна бесепарката Елена Йончева с гласа на Борисов и американска лаборатория установи,че е манипулиран. Ето ти манипулация
119
13
 
4
 
! Отговори
Нека изясним преди 3 години
Наистина нека изясним че в случая имаме вандалска проява, а не поругаване.Ни искам да се хвърля излишен грях на анонимния извършител.Защото разликата между изцапване с боя и с екскременти е от Земята до Небето - едното си е вандалщина, а другото е поругаване!
118
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българската църква категорично не искаше да се приема Истанбулската конвенция, а адвоката на протестите ХаджиГенчо е пръв защитник на гей браковете.Като се има предвид , че тези от отровното трио бяха разстилали слама да палят кордоните, въобще не се учудвам и че са посегнали на църква.Тези същите вече два месеца замерят с яйца, домати, тоалетна хартия сградите на държавните институции.Народното събрание още е с червена боя по фасадата.Тези протести са най мизерните от всички досега
117
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимеНИ още хиляда умишлено грешни набеждавания,няма ли да направиш,ясно е на всички кой го е направил,това е стила само на едни НПО-онца,които клатят властта и протестират!И престани да лепиш образа на Волен навсякъде,та той е православен вярващ и патриот,ти за ид-иоти ли ни взимаш,като заблуждаваш хорта,че патриотите имат нещо общо с тази червена боя?
116
2
 
4
 
! Отговори
до 151 преди 3 години
Бегай се снимай
115
15
 
1
 
! Отговори
Разберете преди 3 години
Хората иман нужда от социален отдушник.Поругаването на нещо е перфектният такъв.Разбира се за предпочитане е да бъде поруган, политик, полицай, журналист-също добър вариант.Но и Св.Петка Самарджийска стана - все пак това е просто изцапване с боя.Поругаване е когато някой се изходи по малка или голяма нужда в, или пред храма.Българина може!
114
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те щом са толкова нагли Радев и компания сега когато нямат власт,представете си какви ще ги вършат ако имат. Северна Корея пасти да яде пред това което на чака с Радев и Нинова в управлението. Вече са си осигурили и футбулни агитки на които могат да раздадат едни униформи като при нациските СС и да раздават "справедливост и акъл"на тия дето не са били с тях.