Столичната община с проект: Колите с 30 км в час в две зони в центъра

Готов е част от проекта за успокоена зона в София
Обновена: 20 сеп 2020 22:19 | 20 сеп 2020 22:19, Красимир Ангелов
105
Столичната община с проект: Колите с 30 км в час в две зони в центъра
Снимка: БГНЕС

Колите в две зони в центъра на София ще се движат с максимум до 30 км в час, предвижда проект на Столичната община за обособяването на “успокоена зона” или "зона 30".

"Въвеждането на успокоена зона се планира за по-широкия център и вече е готов проектът за една част от него. Става дума за две зони между булевардите "Пенчо Славейков", "Прага", "Скобелев" и "Витоша", а другото каре е между бул. “Христо Ботев”, ул. “Алабин”, бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Ангел Кънчев".

Разчитаме, че водачите ще бъдат съвестни и ще се съобразяват с ограниченията, обяви зам.-кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев, цитиран от "24 часа".

По думите на Кръстев това ще бъде в полза на велосипедистите, които ще бъдат своеобразни контрольори за спазването на това ограничение.

Готови са и проектите за няколко нови велоалеи. Такава се предвижда по бул. "Ал. Пушкин" с начало от бул. "Цар Борис III" и край при бул. "България". Проект има и за продължението на велоалеята по бул. "Дондуков" - от ул. "Кракра" до моста "Чавдар". Пътека за велосипедисти се предвижда и по бул. “Скобелев” - от “Петте кьошета” до “Руски паметник”, както и от бул. “Витоша” до бул. “Пенчо Славейков”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До sssБългарите имат самода винят откачения си нманталитет за това. Живея в Копенхаген от 12 години и само дава пъти съм видял, хора да си "изшиват" в парковете. Познай, какви бяха по народност! В България е някаква лудост - колелото го имат за спортен мотор, а пътя за писта! Върти вече, каот ненормален, ще му изкочи сърцето, ама върти с 50 км в час между хората.
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната простотия...
83
1
 
7
 
! Отговори
Joko преди 3 години
Тази хубава мярка със сигуност е измислена и предложена от общинари, които до скоро са били обути в опинци и са яздили катъри !
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видях знак за ограничение 10км/ч за колите които влизат в Борисовата градина. Обаче си мисля, че в пешеходна зона скоростта би трябвало да е не повече от 5км/ч
81
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** мерки, които няма как да се спазват и контролират, ако ще да сложат гърбица на всеки два метра. Целият широк център трябва да е затворен за автомобили. Хайде да не е затворен, ама да му сложат един як абонамент или солена такса на всяко влиза. Живущ-неживущ, плащаш 1000 лева на месец за месечен абонамент или 50 лева за еднократно влизане и ще се наредят нещата.
80
0
 
8
 
! Отговори
pop преди 3 години
Най-добре е в тези зони водачите да слизат и да бутат колите . Така хем няма да се замърсява въздуха , хем скоростта ще е ограничена до 30 км
79
2
 
5
 
! Отговори
ужасът преди 3 години
На Простакова поредната гениална идея.
78
0
 
6
 
! Отговори
злобар преди 3 години
Много е 30 км. Трябва най-много с около 2 -3 км/ч .
77
0
 
0
 
! Отговори
sss преди 3 години
До АнонименСамо да ти кажа, че по наредба ако си над 16 нямаш право да караш колело в парка.
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По разбития бул. Ботев и да искаш, с повече от 30км/ч не можеш да караш, иначе ще си разбиеш окачването на колата по скапаните релси на трамвайте.
75
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 85Качването на цените е един от плановете на гербаджийските умове, но по никакъв начин не решава проблема, защото местата остават ограничени. При по-големи такси просто ще се краде повече, както знаем. Отговорът е изграждане на многоетажни паркинги, каквито има навсякъде в цивилизования свят. От 20 г. е крайно време това да се случи в София. В няколкомилионен град не може да имаш паркинг на едно ниво на 500 кв. м., който събира 40 коли. Просто не става, защото е загуба на площ.
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Я па ти..Тихо, гербераст.
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната инициатива за която ще има проверяващи само първите дни и от там нататък резултата ще е нулев...
72
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забрана за велосипедите, освен в парковете! Възможно ли е, да се пускат на улицата хора с книжка и хора, без книжка, с равни права и отговорности? Веросипедистът е вреден за вселената!!
71
2
 
17
 
! Отговори
ikar преди 3 години
А какво ще правим с велосипедистите, които карат по тротоара без да се съобразяват с пешеходците и дори застрашават живота им? не е ли време велосипедистите и каращите електрически тротинетки да са длъжни да изкарат поне курс по закона за движение по пътищата?
70
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самоковските общинари следва да имат предвид, че 50 лв. за жълта боя, с които се обособява една жълта линия в края на дясната лента, не представляват "изграждане на велоалея". Идете на Запад (на запад от България, не от Самоков) да видите какви велоалеи строят хората. Спрете с неадекватностите, които по някаква странна причина се засилиха главоломно, откакто площада се напълни с хора и бесилки. Докато съдът условни присъди за смърт на пътя, нещата няма да се променят, дори при 5 км/ч ограничение
69
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряй центъра за автомобили. Или сложи зверски такси за паркиране. Щом сега не можеш да намериш място за паркиране, значи са ниски и няма почти никакъв ефект. И българина да разбере, че всичко си има цена. Да се спре с безплатното паркиране. Кой ще поддържа терените ползвани за паркинги? За чия сметка? Масово се кара по трамвайните ленти и се пречи на градския транспорт. Тече му масло от барутника, ама що пътищата не са ми като в Люксембург. Ами щото ги рушиш!!!!
68
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи мутрите ще правят още промени за задръстването на движението в София.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абсолютно, скоростта и сега там е подобнатака че в каква връзка и на база статдтиката на кои тежки ПТП се налага тази промяна?
66
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В описаните две карета и без това е невъзможно да се движиш с повече от 30 км/ч. Това са тесни улички, къси отсечки, някои са още с паваж, така че общо взето общината открива топлата вода.