И тази сутрин мръсен въздух в София

Пет станции са отчели превишения на средноденонощната норма за фините прахови частици
24 ное 2020 11:19, Ния Христова
46
И тази сутрин мръсен въздух в София
Снимка: БГНЕС
И това денонощие измервателните уреди в София са отчели от два до три пъти превишение на нормите за фини прахови частици, съобщи bTV. Вчера София беше на 13-о място по мръсен въздух в света. 
 
За днес са отчетени превишения на средноденонощната норма за фините прахови частици от пет станции - "Хиподрума", "Павлово", "Надежда", "Дружба" и "Младост". 
 
"Наблюдаваме две стойности - средногодишната, която е 40 микрограма на куб. За 2019 г. е спазена нормата на всички пет градски автоматични измервателни станции. Другата е средноденонощната, която е 50 микрограма на куб. метър и не бива да бъде превишаване 35 пъти в годината. Това е показателят, с който Столична община все още има затруднения за постигане на нормите", обясни Теодора Полемерова, директор на дирекция "Климат, енергия и въздух" в Столична община. 
 
От общината изготвят дългогодишни програми и в момента е готова тази за периода 2021-2026 г. Тя показва, че битовото отопление е с 60% дял в емисиите, следвано от мръсните и кални улици, а делът на транспорта е 11%.
Още по темата
 
"Още през 2018 г. извършихме инвентаризация на т.нар. "кални петна". Идентифицирани са 73 терена на територията на Столична община. Затова е направена и програма за подобряване на междублоковите пространства. Над 1,2 милиона лева ще бъдат заделени в бюджета за догодина за облагородяване на тези терени", обясни още Полимерова. 
 
Стефан Димитров от airbg.info изтъкна, че столичани от години се тровят от мръсния въздух и въпреки това мерки не се взимат. 
 
"Още преди две години сметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще направи законодателна инициатива, за да инкриминира нерегламентирано горене на отпадъци. Промяна още няма", каза той. 
 
Той е на мнение, че липсва воля за промени, защото наближават избори с никой не иска да плати политическата цена.

46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Щирлиц

Маааата си е таковолу!
Как си с КОВИДА, Щирлиц?
Ваксината още ли не се е вкиснала?
40
1
 
0
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Ковид на талази се стеле над София,особено при безветрие.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Утре въздуха ще буде чист и въздушен.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То пък една София... вие за въздуха...
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И кво?
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
*** означава"БOКЛYЦИ"
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой да вземе да се произнесе как ще контролира какви шишета и гуми горят ени хорица в кюмбетата си, когато НИКОЙ не контролира ТОВА. То и НИКОГА не се контролира.
Но е ясно поне на средно-интелигентните (нещо не останаха и такива), че освен изгорените *** в кюмбетата на едни странни хора, които си въобразяват, че имат само права и колите, замърсяват още горящите депа за ***, ТЕЦ-овете, които горят *** и предприятия ... там е шарено.
Но пък защо да не поплямпаме за кемтрейлс?!
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Печките замърсяват, а все за колите говорят. Даже и да са верни тези 11% замърсяване от колите и 60% от печките, то това е за цялата година, а печките бумтят когато е студено, а не целогодишно, така че през зимата замърсяването от печките е над 95%, още около 3% от калните улици и около 1% от колите.
33
1
 
0
 
! Отговори
Програмист преди 2 месеца
В едната статия реват че въздуха е мръсен, и ако може да оставим колите си и да споделяме пътуването.
В другата превозвачите реват против същото споделено пътуване.
Няма угодия.
32
1
 
0
 
! Отговори
до колегата преди 2 месеца
Абе остави ги да си стоят в София ,Варна , Пловдив, Бургас, нали ако не е така , ще се върнат на село и ще ми развалят рахата. Така поне цялата мми3ерия си е на едно място .
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На всякъде в Бг е така , цяла зима се ръси с пясък и после си стои по пътя , отделно парко градинките
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Въздух годен само за хронични ганнююве и груйовее. :))))))))))
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 123

Произеждай си сам. Ама трябва да плащаш сметки и данъци и да отглеждаш деца и т.н. Иначе си произвеждай...ако имаш време.
28
3
 
1
 
! Отговори
М.ДАааа преди 2 месеца
ВСЕКИ СОФИЯНЕЦ, СЪС ЗАПЛАТА ОТ ПОНЕ 4 000 лв. ИМА ПО НЯКОЛКО КОЛИ

И НЕ СЛИЗА ОТ ТЯХ > ПЕШ НЕ ХОДИ НИКЪДЕ
27
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Бъдещето е на село където всичко си произвеждаш сам. Храната вече е отровена за да боледуваме и умираме. Новата далавера на запада е да продава лекарства. Виждате им рекламите по тяхните фалшиви телевизии БТВ и Нова.
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С тия западни таралясници трета ръка, от които имат по 2-3 и поради които си продадоха бъдещето няма как да отработват чист въздух.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПРОБЛЕМЪТ Е ФУНДАМЕНТАЛЕН И ГЕОГРАФСКИ ДЕТЕРМИНИРАН...ТАМ,КЪДЕТО ИМАМЕ СТРУПВАНЕ НА ЕДИН ГЕОГРАФСКИ ЕЛЕМЕНТ НА ЕДНО МЯСТО(В СЛУЧАЯ ЧОВЕК)ИМАМЕ ЗАМЪРСЯВАНЕ И ВЛОШАВАНЕ НА СРЕДАТА.ТОВА МЕЖДУ ДРУГОТО Е ХАРАКТЕРНО ЗА АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ЕЛЕМЕНТИ ОТ ЖИВИТЕ ОРГАНИЗМИ НА НАШАТА ПЛАНЕТА.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
МАНТАЛИТЕТЪТ НА БЪЛГАРИНА ОТ БАЙТОШОВО ВРЕМЕ НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛ...ДОРИ И ДНЕС БАЙ ГАНЬО МЕЧТАЕ ДА СЕ ДОКОПА ДО ЗАВЕТНАТА СОФИЙСКА ПАНЕЛКА,ДА ХВАНЕ НЯКАКВА РАБОТА НА БЮРО,ДА РАБОТИ КОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО ПО-МАЛКО И ДА ВЗЕМА ВЪЗМОЖНО НАЙ-МНОГО И СЛЛЕД ТОВА ДА ОПИЩИ ОРТАЛЪКА ЗА ТОВА КОЛКО Е МРЪСЕН ВЪЗДУХА И КОЛКО Е ЛОША СРЕДАТА ЗА ЖИВЕЕНЕ В СОФИЯ!
23
0
 
0
 
! Отговори
Трият преди 2 месеца
коментари Мръсни г.. сте го пуснали свободно ве.Триете истината.
22
0
 
9
 
! Отговори
Ти да видиш преди 2 месеца
Разходете се до кв.Христо Ботев и ще видите един от източниците,всяка година едно и също,чудим се откъде идва,защо?