София до Индия и Пакистан по мръсен въздух

Още 100 филтри ще бъдат монтирани на комини в града тази година
13 ное 2020 11:14, Анисия Иванова
37
София до Индия и Пакистан по мръсен въздух
Снимка: БГНЕС

Показателите на фините прахови частици PM2.5 за София към 9.30 ч. днес нареждат столицата ни в червения сектор по замърсяване на въздуха. Това сочи индексът за качеството на въздуха в столицата.

Така София се нарежда на 9-о място в света по мръсен въздух днес. След 10 ч. показателите спаднаха до 37 µg/m³, което отреди София в оранжевия сектор.

Първите две места по мръсен въздух днес се държат от два града в Пакистан – Лахор и Карачи. Следват градове в Индия, Афганистан. На шесто място е Прищина в Косово, следват Кувейт и Белград, Сърбия, който е с едно място преди нас по замърсяване на въздуха.

От Столична община тази сутрин съобщиха, че до края на 2020 г. ще бъдат монтирани още 100 филтри на комини на домакинства в София, които се отопляват на дърва и въглища с цел подобряване на качеството на въздуха.

От началото на изпълнението на тази програма досега са монтирани 494 филтри. Те са в районите „Красна поляна“ и „Слатина“. Продължава процеса на монтиране на още 15 филтри, с които общо ще станат 509, припомня БГНЕС.

Установено е, че филтрите спират повече от 80% от фините прахови частици, които се отделят при битовото отопление. Те се монтират на комините, като се поставя един електростатичен електрод, който създава електро-статика и спира фините прахови частици. За домакинствата поставянето на филтри е безплатно. Финансирането се извършва от бюджета на общината. Консумацията на филтъра е около 30 вата, което е колкото една електрическа крушка.

Столична община изпълнява и два големи проекта за подмяна на отоплителните инсталации на дърва и въглища с по-екологични алтернативи. По тях се предвижда да бъдат подменени отоплителните устройства на около 15 000 домакинства.


37
Още от София
Хора се оплакаха от тормоз от обитатели на кризисен център
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Всички знаят, че замърсяването с ФПЧ идва от печките, но едни си баба знае, едно си бае - автомобилите, та автомобилите. Забраната на вноса на страи автомобили го пробваха в няколко държави и резултатът е още по-голямо остаряване на автопарка.
17
4
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
никакви филтри незабавна забрана на вноса на стари коли сутрин загряват
шум и олелия докато тръгнат с гръм и трясък и удари с вратите след тях облаци
дим и маслени петна по земята и тротоарите колко години ви трябват да го
проумеете
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Реалноста не прощава на прехвалената столица.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"че до края на 2020 г. ще бъдат монтирани още 100 филтри на комини на домакинства в София, които се отопляват на дърва и въглища"
Всички знаем кой се отоплява на дърва и въглища в София. Незаконните коптори на избирателите на Бойко. За тях ще дадат няколко милиона за филтри.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Според някаква френска космическа станция, която прави снимки на замръсения въздух в Европа, България, Гърция и Румъния са най-слабо замръсени.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В София има едни индийците които се отопляват на дърва и въглища. Истината е, че точно заради това изкарваме такива статистики.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нали изследване показа, че замърсяването е от праха от почвата - вместо филтри по комините да вземат да озеленят.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 10

А къде да живеят ? Икономиката на цялата Бъглария се концентрира в София. В Търново, градът на 500-те лева, ли да живеем ?
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КОИ ВИ КАРА ДА ЖИВЕЕТЕ В СОФИЯ- ИЛИ СТЕ МАЗОХИСТИ ИЛИ *** !!!!!! ДА СИ ТРОВИТЕ ДЕЦАТА !!!!!!!!!
9
0
 
2
 
! Отговори
. преди 3 седмици
Браво!
8
0
 
11
 
! Отговори
IYI преди 3 седмици
не само по въздух ,ами и по манталитет :))))) даже ги догонваме и по цвят :))))))
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Глупости. Ако видите реалните данни, ще видите, че София за 2020 се нарежда на 103то място. “Журналистите” трябва да се научат да представят информацията по по-адекватен начин!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Еми у Сърбия тази година от 1 септември дигнаха цената на токо и сега се вижда разликата на въздуха от миналата година.
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Еми, карайте си 15-годишните немски огромни дизели и се питайте защо е така. Горете си въглищата и така. Ганьо малка градкса кола не може да кара. Малка нова кола, която ще му излезе по-евтина от една немска бракма. И аз карам немски голям автомобил, ама моят е на 8 месеца. За всичко е виновна СО, която не смее да плесне звучен шамар на всички от крайните квартали с евтините бараки, които на транспорт не се возели, защото било за плебеи.
4
2
 
16
 
! Отговори
Ремонт Електрожени преди 3 седмици
Kюмюр, гуми, пластмаса, стари дрехи и обувки, ПДЧ-та, дограми, каси от врати...всичко, което гори - през комина! Така бори студа болшинството от населението на богатееща и просперираща балканска територия България, както се хвали вожда ѝ. И няма как да е другяче - основни ресурси като ток, вода, газ и парно са в ръцете на олигополната задкулисна мафия, която дере по 10 кожи от гърба за сметки. Комисията КЕВР е за отбий номер пред цивилизования свят и на практика е също едно цяло с монополите.
3
1
 
12
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 седмици
Баце Го е Казал:"арбайт махт фрай”
ДРУГОТО Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
A koga filtri v nai zamursenite Nadejda i Obelya???
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми като горим по 100 000 тона *** "експериментално" във всеки втори ТЕЦ, какъв да бъде, чист ? Не, те бабите по селата са виновни, че си палят печките да не замръзнат зимата, тези анти-природни калпазанки. Допре, че поне "наши" хора поголовно изсичат горите, да има дръвца, нищо, че повечето се изнася. Може да го отмием с чаша вода, когато има.

Робство, робство, робство !