Връщат павилионите с книги на площад "Славейков"

Тепърва ще се мисли за вида им
10 дек 2020 03:30, Ния Христова
57
Връщат павилионите с книги на площад "Славейков"
Снимка: БГНЕС
Книжният пазар на площад "Славейков" ще бъде възстановен. Това става ясно от доклад на главния архитект Здравко Здравков за общата схема за поставяне на преместваеми обекти на площада, приет от икономическата комисия в Столичния общински съвет, пише "Монитор". Схемата е изработена от общинското дружество "Пазари Запад".
 
Пазарът за книги беше премахнат при започването на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" през 2018 г. Реконструкцията на централната улица официално приключи през май миналата година. Книгите така и не бяха върнати. В момента на площада има 15 перголи, изработени от стомана и боядисани в цвят графит.
 
В доклада не се посочва конректен срок кога ще се върнат книгите на площада. Тепърва ще се обмисля и вида на павилионите и масите, както и тяхната бройка.
 
"Пазарът е част от културното пространство и облика на столицата и, за да се продължи традицията, в проекта за възстановяване на централната градска част са предвидени покрития за временните обекти. Те са съобразени с новата визия на пространството след направения ремонт. На преместваемите съоръжения ще бъдат продавани печатни издания и художествени произведения в рамките на поставените перголи", се посочва в доклада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
До Иван преди 3 години
"Продавачите бяха услужливи, взимаха поръчки и намираха неща, които не се намираха под път и над път.">>>Това не е основаните сергиите да са на площада, който до преди те да го завземат, беше неофициалния център на София. Макдоналдс до киното го откриха през декември 1995 година, но не помня тогава да имаше сергии за книги там. Мисля, че бяха на друго място и като ги изгониха се прехвърлиха на площад Славейков.
47
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До Стар СофиянецСъвсем го изкарахте като битака площад Славейков, а просто си беше пазар за книги. Имаше голям избор на едно място. Продавачите бяха услужливи, взимаха поръчки и намираха неща, които не се намираха под път и над път. Наприме помня, че за Билбо Бегинс или до там и обратно успяха да намерят изданието от 75-та, защото от близо 20 години не беше в печат и го нямаше никъде, чак години след това го преиздадоха. Същото важи и за куп други книги, които нямаше да мога да съм прочел
46
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До Стар СофиянецТова въобще не е вярно. Макдоналдс отвори на Славейков 95-та и книжният пазар от отдавна го имаше. Аз до 98-*** година (което е преди 22 г.) живеех до операта и ходех за книги с родителите ми всяка седмица от години. И не мога да разбера за каква ориенталщна става въпрос като говорим за пазар на книги. При положение, че винаги имаше хора, то очевидно е нещо в полза на обществото. За какво си мислиш всяка година на панаира в книгата в НДК също е пълно - отстъпките ги има и онлайн
45
1
 
1
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 3 години
Иванчо, София след Освобождениято се превърна в модерен европейски град и нека не връщаме средновековната ориенталщина в него. Заведения с маси навън нямаше на площад Славейков до 1990 година. После направиха едно до кино Славейков. Този книжен битпазар не е там 30 години, а по-малко, примерно 22 години и то под различни форми. Никой не го искаше там от тези дето живеехме наблизо.
44
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До Стар СофиянецТрадиционно в средновековнието до края на 19-ти век винаги е имало бити пазари в центъра на големните градове. А и тук говорим за 15-20 сергии с книги, а не за вързани животни и клетки с кокошки. То по тази логика къде са на тези снимките и заведенията за бързо хранене, панелните блокове и моловете и над милион автомобила? Имало е 50 коли на кръст в цяла София и повечето улици са били като пешеходни, ясно е че няма как да се сравнява София с население 100-200 хил. със сега
43
2
 
0
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До Стар СофиянецВсъщност от началото на миналия век до 1950-1960г. Площадът е бил алея с фонтан и от едната страна Графа с трамвайната линия и улица от другата страна - промяната на околните сгради и тротоари не се е отразила на облика на площада и алеята посредата. Някога след това улицата е махната е станал само площада с някакво заведение за 20-тина година и след това 30 години книжен пазар.
42
0
 
2
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 3 години
Иванчо, не си гледал достатъчно снимки. От стари къщи вкл.турски конак, около площад Славейков се изградиха модерни сгради до около 1950 година. От тогава е и този площад Славейков, с който всички сме свикнали, разбира се без фонтана и без битпазара. Другото, което промениха наскоро е силното стеснение на тротоарите с разни колци, перки на акули и други подобни и едни странни плочки на тротоара. Те стесниха почти двойно тротоара и не позволяват паркирането и спирането на автомобили.
41
0
 
2
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 3 години
Иванчо, а като се загледа в старите снимки къде видя "традиционния" според теб битпазар на тях?
40
2
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Всъщност като загледах старите снимки и този фонтан е копие на стария махнат през 30-те години и е на негово място. Не е центриран, защото явно поне до към 60-те години площадът е бил Графа за трамваи, улица и между тях една пешеходна алея с два реда дървета и фонтан, така че ако ще се връща стария и най-дълго просъществувал облик на площада, то трябва да се прекара една улица пред макдоналдс между Солунска и Раковски, тъкмо ще се облекчи малко движението и врътките по-малите улички.
39
3
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Какво стана с /не/правилно електрифицираният фонтан,който погуби човек преди няколко години?
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, което трябва да направят е да махнат този фонтан, а не да връщат битпазара.
37
0
 
4
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 3 години
За тези, които не знаят или не помнят.Преди години на площад Славейков имаше много дървета, от които сега виждате какво остана. Книжарница имаше до кино Култура, където сега продават фотоапарати. Имаше и антикварна книжарница на Графа в посока площад Гарибалди, Имаше градска библиотека. Сергиите с книги се настаниха там сравнително скоро, след като ги изгониха от други места. Под колоните на Гарибалди и около него е частна собственост и сергиите там може да са само с разрешение на собствениците
36
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този пазар си е голяма простотия и само развали хубавият площад Славейков. Не помня колко години бяха там тези с книгите, но не са много. Преди това се подвизаваха по Солунска и по Графа, но в един момент общината ни ги тури там. Много по-добре си е площада без този битпазар, както си беше преди години.
35
1
 
6
 
! Отговори
Физика на тъгата преди 3 години
Като уточнят вида на сергиите и прочие, моля, да се обсъдят и наложат изисквания за адекватна лична хигиена и опрятен външен вид. Докато го имаше тоя пазар 90 % от продавачите имаха вид на подпийнали клошари.
34
3
 
3
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До баба ягаЕстестено, че имам предвид баба ми и дядо ми - къде съм казал, че родителите ми са съвременици на Втората световна? И от какво на някого да му личи, че е софиянец - в семейството ми говорим без диалект и съвкупно имаме 5 апартамента в София, 3 от които са в центъра; не се плаша да стъпваме по трамвайните лини. Минавам ли теста за софиянец?
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иване, става дума за времето на съществуване на човешкия продукт "площад", а не за цялото време от сътворението насам. Иначе и ти си шепа атоми, а не мислещ изправен хуманоид, създадени при Големия взрив :)
32
2
 
3
 
! Отговори
баба яга преди 3 години
До Иван Ами не Ви личи да сте толкова "софиянец", че пък и родителите Ви да са съвременници на Втората световна...
31
4
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До 31По тази логика да го разкопават целия полощад с багера, защото много по-дълго време е било поле преди да стане площад. По Витошка е къде-къде по голяма лудница и *** - там да разкарат всички заведения и магазини, та да стане нормално за раходка.Вече колко неща заминаха - площад Славйков, Централната баня, кино Сердика, басейн Мария Луиза, мавзолея - и на мястото на нито едно от тях не беше направено нищо смислено.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 20 "Под колоните" - това е площад Гарибалди. Нещо бъркате "пространствата"
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига с тези пазари и сергии за ***, не сме страна от третия свят.