Въпреки пандемията, изпращама 2020 г. със скок на цените на имотите

Средната цена в София нарасна сочат данните на база реално сключени сделки
25 дек 2020 11:45, Петя Славова
139
Въпреки пандемията, изпращама 2020 г. със скок на цените на имотите
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Софийският имотен пазар изпраща пандемичната 2020 г. стабилен, с увеличение на цените през третото тримесечие на годишна база, след като коронавирусната пандемия удари сектора по-рано тази година. Това отчитат имотни агенции у нас в последните си анализи за представянето на пазара, представени по-рано през декември.

Цени на жилищата в София през 2020 г.

След като през първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове се ускориха, а средната цена в София подмина границата от 1100 евро/кв.м, през второто тримесечие тя се върна на нива от около 1080 евро/кв.м, около които се беше задържала в предходните няколко години. Това сочат данните на Bulgarian Properties на база реално сключени сделки.

Още по темата

Последва ново ускорение на пазара и през третото тримесечие средната цена на жилищата в столицата стана 1115 евро и така се върна близо до постигнатите в началото на годината нива от 1120 евро/кв.м, добавят от агенцията.

Така цените в София не само, че не отбелязаха спад през 2020 г., но към третото тримесечие отчитат ръст от 2.5% спрямо третото тримесечие на 2019 г.

Междувременно Имотека отчита около 4-процентен ръст на цените в София за двустаен апартамент през първите девет месеца на 2020 г. в сравнение със същия период за 2019 г. При тристайните жилища покачването е със 7%, показват данните на агенцията.

"Цената на сделките расте не толкова поради покачване в цената на квадратен метър, а поради измененито в профила на желания имот”, казва Юлияна Шехерова-Димитрова, мениджър в Имотека.

Засилен интерес от страна на купувачите е довел до ръст на цените на жилищата в големите градове с до 5%, а очакванията са той да се задържи на сходни нива и през следващата година. Това стана ясно по време на онлайн дискусия за състоянието на имотния пазар в София и страната, организирана от сайта Imoti.net, част от Investor Media Group, която се проведе по-рано този месец.

Атон Андонов, изпълнителен директор на "ЕРА Недвижими имоти", изброи пет фактора, които имат основен принос за засиленото търсене на имоти през тази година – доходите на населението, банковото финансиране, липсата на алтернативи за инвестиране на спестените средства, притокът на хора от по-малки към по-големи градове и очакванията на участниците на пазара.

Цените на жилищата в София са скочили със 140% за 20 години

Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), заяви в рамките на онлайн събитие на Imoti.net., че през март и април на пазара на ново жилищно строителство е имало затишие, но през следващите месеци забавянето е било компенсирано.

Според него причината за засиления интерес е фактът, че жилището е стока от първа необходимост.

"В София продължават да идват млади хора, а и да се завръщат хора от чужбина, чиято първа мисъл е да се ориентират към покупка на жилище, защото плащането на наем е по-неизгодно от вноската по ипотечен кредит. В големите градове има и огромен панелен сграден фонд, който е морално и технически остарял, околната среда не е привлекателна и всеки, който може да си го позволи, сменя жилището си в такава сграда с ново строителство, а това увеличава още повече броя на клиентите. От 30 години сме в ситуация, при която търсенето изпреварва предлагането, поради което и цените на жилищата растат", отбеляза Шопов.

Той цитира статистика на НАСП според която през последните 20 години цените на жилищата в София са нараснали със 140%, или 7 на сто на година, което според него е нормален ръст.

Профилът на купувачите се е променил не заради коронавируса, а с оглед повишаването на благосъстоянието на хората, смята Шопов.

"Те вече имат претенции каква да е средата около кооперацията, интересуват се дали има инфраструктура, детски градини, ще бъде ли озеленено наоколо, как ще се поддържа сградата, след като се нанесат, какъв е изгледът, какво е ослънчаването", каза Шопов.

Увеличен интерес към тристайни и многостайни жилища

Броят на сделките в по-високия ценови сегмент – над 100 хиляди евро, продължава да расте и през 2020 г. те още по-уверено доминират пазара, посочват от Имотека. От агенцията отчитат, че делът им към момента е 38% от всички сделки, следвани от покупките между 70 хиляди и 100 хиляди евро, които през 2018 г. представляваха най-същественият процент.

"При нас купувачите се интересуват предимно от тристайни и многостайни жилища за собствено ползване. Двустайните имоти се купуват с инвестиционна цел, поради което търсенето при тях е концентрирано в централната градска част. Когато купуват за живеене обаче, клиентите стават по-взискателни по отношение на разпределението и пространството", пояснява Шехерова-Димитрова.

От Bulgarian Properties също отчитат увеличение на търсенето на тристайни жилища през последните месеци, които вече имат по-голям дял от двустайните - доскорошен лидер при търсенията на потребителите.

През третото тримесечие на 2020 г. делът на закупените 2-стайни жилища е 40%, на тристайните – 55%, а на 4-стайните – 5%, посочват от агенцията, пише bloombergtv.bg.

Според нейни експерти вероятно това е пряко следствие от пандемията и от променения начин на живот, при който се изисква повече жилищно пространство, за да се чувстваме комфортно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, бе, разбрахме, че се вдигат цените, за какво трябва да пишете всеки ден? Само дето и брокерите така си дрънкат, един ми обясняваше преди повече от месец да избързам с покупката, че апартаментът щели да го лапнат, надпреварвали се за него. Не само, че все още не е продаден, но му свалиха и 1000 евро от цената днес.Нещо на отчаяние ми намирисва цялата тази истерия по ръста на цените и ежедневните еднакви статии последните 2-3 месеца.
126
1
 
7
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
Брокерите не определят цените, те само взимат процент.Цените се определят от строителната мафия и множеството субекти в сивата икономика, които искат чрез строителство да озаконят парите си.В София цените са почти като на запад, само е тук се взима многократно по-малко, инфраструктура, демография, сигурност, законност, здравеопазване и обазование са на последно място в Европа, че дори след Македония
125
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София ще бъде новото Банско. Не само че презастрояват, ами строят "китайски стени" и комплекси приличащи повече на затвор от колкото на нещо годно за обитаване. Те и в Банско са били много отворени преди 10ина години .. това лято нова двустайка, завършена, да си донесеш само мебелите беше 40-50к.. ЛВ! Предстои в София Пловдив и Варна.
124
1
 
9
 
! Отговори
Балонът ще се спука преди 3 години
Криза ще бъде страшна !!!! Пазара на имоти се срива !!!! Балонът скоро ще се спука !!!!
123
1
 
8
 
! Отговори
Пазара се срива преди 3 години
Идва жестока криза !!!! Пазара на имоти ще се срине !!!!! Цените ще паднат главоломно !!!!
122
0
 
5
 
! Отговори
Балонът ще се спука преди 3 години
Балонът скоро ще се спука !!!. Пазарът на имот ще се срине !!!!
121
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Точно пък Шопов още колко сгради има да разпродава, че мечтае за цени?
120
1
 
25
 
! Отговори
Anonymus преди 3 години
Аман от брокери под прикритие тука! Аз заеми дето ще изплащам 30 години не искам.. Особено ако са за мизерни кутийки дето ще се срутят след 10 години. Ново строителство - шит.. старо строителство - шит.. На кое отгоре да дам 100к евро?
119
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аха, 2007 купих магазин в манастирски и сега го продавам на същата цена на каквато го купих тогава и няма желаещи.Къде е тоя 140% ръст - не го виждам от моята гледна точка.
118
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забравяте едно важно нещо.Кризата реално удари в България есента на 2020 година.Някъде след Септември,Октомври нататък.Сами си направете сметката какво предстои на пазара на имоти.
117
16
 
4
 
! Отговори
Мале, мале преди 3 години
Да, дръжте си парите в банка, точно така. Аз глупакът се чудя къде да ги набия само и само да не са в хартийки, че като гледам как се обезценяват, не всяка година, ами всеки месец, след 5 години, ако това продължава 1000 евро/кв.м ще ви се видят нищожни за апартамент.
116
12
 
4
 
! Отговори
Пепката преди 3 години
Ей много ги разбирате нещата.Определихте, кое е балон, как щели да паднат цените (слушам го от 3г), как даже видиш ли било по - добре да си държите парите в банка от колкото в имот. Дръжте ги, като ви ги хапне инфлацията да видим. *** толкова си можете. В никакъв случай не казвам,че е добре да се купи имот, който не си заслужава парите, защото строителството е некачествено и няма никаква инфраструктура. Има и хубави и лоши имоти. Някой го написа - обезценката на парите е брутална. И продължава.
115
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вижте само как изглеждат софийските квартали днес...като руските градове в сибир в края на 80 те и началото на 90 те.
114
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гладна кокошка евтина апартамент сънува.
113
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нагледахме се на безкръвната "революция" и зараждането на българската буржоа. Беше интересно да се види нещо, което хората са го направили преди сто-двеста години в нашенски вариант. Един соц вариант на див капитализъм със социалистическа структура и управление."Пази боже сляпо да прогледне" е най-подходящото заглавие на бизнеса с имоти.
112
2
 
23
 
! Отговори
.. преди 3 години
Нарича се балон.
111
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами щом я изпращате с"печалба"2020-година,радвайте се тогава,какво сте тръгнали да ни облъчвате,щях да забравя 2021-година ще я изпратите с още по голяма"печалба"
110
4
 
4
 
! Отговори
Край преди 3 години
Ако печатат много евра за да оправят ковит-кризата имотите ще вървят нагореако не печатат моного - имотите ще падат.За скега по-вероятно е печатаното и инфлация.
109
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Ботунец, квартал на София, има панелки на народни цени. Но няма много голям интерест по някаква причина. Всеки иска в къща/ново строителство апт в Бояна, Иван Вазов, Изток..
108
0
 
19
 
! Отговори
1 преди 3 години
Красота е! То от снимката се вижда, как да не ги купуват хората? Всеки си мечтае за такъв живот