София, моя малка Прага! Градоустройствени идеи за столицата

Павел Янчев, архитект и урбанист, пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 2 фев 2021 12:56 | 2 фев 2021 12:40, Анисия Иванова
77
София, моя малка Прага! Градоустройствени идеи за столицата
Снимка: БГНЕС

Общото между Антверпен, Прага и Тирана е, че предприемат радикални стъпки за промяна на системите си за планиране и се опитват да направят градоустройствени планове, които да отговорят на новите реалности и проблеми на градовете през XXI век. Това сподели Павел Янчев, архитект и урбанист, който се включи от Брюксел в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Арх. Янчев е направил анализ на градоустройствените практики в трите европейски града по поръчка на общинското предприятие „Софияплан“. Идеята е да се намерят иновативни подходи, които да вдъхновят нови модели в градското планиране на София.

В последните години в Прага е било много трудно новите сградни проекти да бъдат одобрени и реализирани, на практика частните инвестиции са били блокирани. Това е пощадило чешката столица от стихийните строителни процеси, които виждаме в София, Букурещ, Белград и други градове в региона, заяви арх. Янчев.

"Изготвеният нов градоустройствен план на Прага се опитва да отключи инвестиционните възможности в старите индустриални зони на града, които са останали пустеещи. Там ще се офорят новите квартали, но строителството в тях трябва да бъде обосновано като нужда за града и да бъде подкрепено с публична инфраструктура.“, обясни архитектът.

София може да се поучи от Антверпен по отношение на регулирането на частни инвестиции, обясни Янчев. Градоустройствените показатели в белгийския град не са строги, а по-скоро либерални, дори височината на новите сгради не е толкова добре регулирана.

"Но всички проекти над определена разгъната застроена площ минават през строг експертен съвет, състоящ се от различни институции.", каза той.

Тирана е град с близки до София проблеми, а в последно време градът е направил много за публичните пространства. В новия устройствен план на албанската столица са заложени конкретни инструменти как да бъдат увеличени данъците за новите инвестиционни проекти.

"Целта е да има средства за инфрастрактура и за обновяване на градската среда и публичните пространства.“, каз архитектът.

Общото между градоустройствените планове на Антверпен, Прага и Тирана е, че целят да спрат разрастването на града в околния ландшафт. Търси се развитие единствено в установените урбанизирани ядра, каза урбанистът пред Bloomberg TV Bulgaria.

В същото време пандемията засили търсенето на крайградски и извънградски имоти.

"Това е парадокс. Но трябва да е ясно, че строителството в нови територии без инфраструктура, без градски транспорт, без ВиК и електричество излиза много по-скъпо на цялото общество.“, предупреди Янчев.

*Πaвeл Янчeв е архитект и урбанист, живеещ и работещ в Брюксел, но със силна ангажираност в проекти, свързани с градското развитие на София. Рaбoти зa apxитeĸтypнoтo cтyдиo DDS+Аrсhіtесts c oфиcи в Бpюĸceл и Антверпен. През 2017 г. става част от екипа нa пpoeĸтa „Coфия – гpaд зa xopaтa“ в пapтньopcтвo cъc Cтoличнa oбщинa и датското архитектурно студио „Гeeл Apxитeĸтc“.

Целият разговор - вижте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минала София покрай Прага. Нали имам квартали все още без канализация, а за дупките и мизерията да не гоеорим.
44
1
 
9
 
! Отговори
Ro преди 3 години
Като видя София и Прага (или който и да е поддържан град), пускам в гащите от смях. Ние да тичаме срещу чехите няма да ги стигнем. Тука вилнее Киро Японеца и случайни клошари-пиромани начело със самоковската болонка и прочее лоботомизирани индивиди. Но те са само представителна извадка на масовия българин... е там е заровено кучето. София, мой малък Багдад! <3
43
1
 
4
 
! Отговори
Като преди 3 години
Като не можем да строим красиви комплекси и други сгради, да не се обаждаме . Презастрояването и мръсотията, не могат да се компенсират с нищо .
42
3
 
5
 
! Отговори
варненец преди 3 години
Всъщност,София е много красив град. Не забравяйте че господарите на г-н паси евроатлантика, са унищожили голяма част от шедьоврите на австрийската архитектура.
41
3
 
2
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 години
Кратък градоустройствен план на гр.София от мен - прекъснала на втората год. Архитектура.... На първо място не само да не бъде построена и една кооперация в София но и да се намалят и премахнат драстично всички крайни квартали,така наречените"спални". Да се увеличат чувствително паркове,градини и зелени площи. На мястото на "кв. Факултета" да се построи модерен квартал от който се открива прекрасна гледка към София...
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България и Румъния,трябва да се откъснат от ориентализма(Турция) и да се присъединят към вишеградската четворка! Нямаме работа в Азия
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КойчоТе не са само гербеджии в София в управлението,всякакви има в управлението на кварталите им - и гербаджии и костовисти и червени бесепари и ОПИ да не ми обясняват,че новодошлите хора са им виновни,защо в някои други градове на България не е така неремонтирано,мръсно и изпотрошено?А хората се преселват в София,защото няколко крадци-олигарси окрадоха България,по-добре в София да се заселят,отколкото да напускат страната и да увеличаваме демографската катастрофа!
38
0
 
14
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Определено чехите има какво да научат от нас. Може да бутнат сградата с астрономическия часовник и да направят 50 етажен небостъргач на артекс с парко места и офиси. Също може уличен клошар да запали двореца, след което главболгарстрой да построи жилищен комплекс с 4 хиляди апартамента, част от които да прехвърля на активисти на управляващите за по 200 крони на квадрат.
37
0
 
6
 
! Отговори
аз преди 3 години
това е било ясно и без проучване, че фъндъка, тиквата, и остонолш пж виршго но вримитж и осрааали града тотално. И ся ко ща праим? Докога ще стоят проскубани сгради по Христо Ботев и Мария Луиза. Защо община не натисне собственици да оправят коптори? Защо община разрешава безразборно строителство без оглед на стил , инфраструктура.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прага ,Прага колко да е Прага. 1 ден е като гето Холесовице и останалите 364 дни е като Мумбай.
35
0
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Ако работят гербаджииските фирми София е виждам като градовете в Сирия по време на войната
34
1
 
11
 
! Отговори
от Мюнхен преди 3 години
имам едно парче гума и на мене като ми стане мъчно за Соофето си го паля .... и ми става едно такова уютно и хубаво
33
0
 
9
 
! Отговори
. преди 3 години
Бегайте с това гето... Толкова гадно стана след 2000 -та, че го напуснах и посещавам само по голяма нужда!
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София и Прага са по около 1.3 млн. души. Обаче София била малката Прага. Наистина има разлики, но не е в големината.
31
3
 
4
 
! Отговори
Прашки кренвирш преди 3 години
Напишете защо в Прага има "Дворец на морето" и защо в София има "дворец на културата".
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАми грешиш,в Прага винаги са управлявали леви,в Унгария пък десни,но и двете държави са по-добре от България,но явно няма значение дали са леви или десни,а дали мислят за държавата и населението си! А в България се ограбваха дори машините за производство и заминаваха за Румъния и най-вече за Турция и продължава да е така, справка - стоманените тръби за водата,които заминаха за Турция.Караме второ турско робство.
29
1
 
14
 
! Отговори
Вик за помощ. преди 3 години
Същите проблеми и във Варна. Изумително красиви стари сгради се рушат нарочно, за да може като паднат алчни инвеститор да построи поредната квадратна простотия! Ако случайно новата кооперацийка има архитектурна стойност,то за месец новонастанилите се варвари я съсипват с навеси, усвояване на тераски и пр. После като дойдат чужденците не бил красив града ?
28
4
 
10
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
В Прага не съм ходил - и там ли метрото протича всеки път като завали дъжд или падне 3 сантима сняг?
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София е по-скоро като Могадишу. Даже я управлява несменяема кметица, точно като някаква колониална плантация.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разликата е че в Прага няма толкова kyxи червени kpaтуни колкото в София