София, моя малка Прага! Градоустройствени идеи за столицата

Павел Янчев, архитект и урбанист, пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 2 фев 2021 12:56 | 2 фев 2021 12:40, Анисия Иванова
77
София, моя малка Прага! Градоустройствени идеи за столицата
Снимка: БГНЕС

Общото между Антверпен, Прага и Тирана е, че предприемат радикални стъпки за промяна на системите си за планиране и се опитват да направят градоустройствени планове, които да отговорят на новите реалности и проблеми на градовете през XXI век. Това сподели Павел Янчев, архитект и урбанист, който се включи от Брюксел в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Арх. Янчев е направил анализ на градоустройствените практики в трите европейски града по поръчка на общинското предприятие „Софияплан“. Идеята е да се намерят иновативни подходи, които да вдъхновят нови модели в градското планиране на София.

В последните години в Прага е било много трудно новите сградни проекти да бъдат одобрени и реализирани, на практика частните инвестиции са били блокирани. Това е пощадило чешката столица от стихийните строителни процеси, които виждаме в София, Букурещ, Белград и други градове в региона, заяви арх. Янчев.

"Изготвеният нов градоустройствен план на Прага се опитва да отключи инвестиционните възможности в старите индустриални зони на града, които са останали пустеещи. Там ще се офорят новите квартали, но строителството в тях трябва да бъде обосновано като нужда за града и да бъде подкрепено с публична инфраструктура.“, обясни архитектът.

София може да се поучи от Антверпен по отношение на регулирането на частни инвестиции, обясни Янчев. Градоустройствените показатели в белгийския град не са строги, а по-скоро либерални, дори височината на новите сгради не е толкова добре регулирана.

"Но всички проекти над определена разгъната застроена площ минават през строг експертен съвет, състоящ се от различни институции.", каза той.

Тирана е град с близки до София проблеми, а в последно време градът е направил много за публичните пространства. В новия устройствен план на албанската столица са заложени конкретни инструменти как да бъдат увеличени данъците за новите инвестиционни проекти.

"Целта е да има средства за инфрастрактура и за обновяване на градската среда и публичните пространства.“, каз архитектът.

Общото между градоустройствените планове на Антверпен, Прага и Тирана е, че целят да спрат разрастването на града в околния ландшафт. Търси се развитие единствено в установените урбанизирани ядра, каза урбанистът пред Bloomberg TV Bulgaria.

В същото време пандемията засили търсенето на крайградски и извънградски имоти.

"Това е парадокс. Но трябва да е ясно, че строителството в нови територии без инфраструктура, без градски транспорт, без ВиК и електричество излиза много по-скъпо на цялото общество.“, предупреди Янчев.

*Πaвeл Янчeв е архитект и урбанист, живеещ и работещ в Брюксел, но със силна ангажираност в проекти, свързани с градското развитие на София. Рaбoти зa apxитeĸтypнoтo cтyдиo DDS+Аrсhіtесts c oфиcи в Бpюĸceл и Антверпен. През 2017 г. става част от екипа нa пpoeĸтa „Coфия – гpaд зa xopaтa“ в пapтньopcтвo cъc Cтoличнa oбщинa и датското архитектурно студио „Гeeл Apxитeĸтc“.

Целият разговор - вижте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София и Братислава са разрушени от англо-саксонските бомби през ВСВ и строени наново след ВСВ,през соца имаше някакъв ред,чистота,поддръжка,но сега София се е превърнала в подобие разбомбен град, само част от центъра е добре,но ако минеш в страничните улици на центъра,пак виждаш изпочупени или хлътнали плочки,неравни улици с дупки,понякога мръсотия,грозни графити,опикано или други неуредици.Но затова са виновни тези,които изсмукват парите на България,де факто до населението на не достига нищо!
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз имам гениална градоустройствена идея - може ли да почне да има пътища в тоя град или ще я караме с някакви кални сокаци, където няма 1 метър еднакъв асфалт, всичко е в кал, локви и свинщина?#Свинщина #Бангладеш
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До чекайтепрагаТочно така,в Чехия не си съсипаха производството построено през соца,а го доразвиха и модернизираха
22
0
 
23
 
! Отговори
чекайтепрага преди 3 години
София нема нищо общо с прага ...защото там хората са с друго мислене , половината държава не е концентрирана в един двумилионен град заради иконимически причини некадърно управление, панелките са им санирани ама истински не както тука шарени квадрати а и не на последно място имат икономика производство а не далавери търговия препродаване строителство услуги кашононосци и една купчина държавни служители и милиционери!!!
21
0
 
19
 
! Отговори
Малка преди 3 години
Прага-Смяххх. Де да можех да кача снимки от калта пред нас до пазара Димитър Петков. Африка-какво е това внушение - София е развалина не ами РАЗВАЛИНА.
20
1
 
12
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Абе тия луди ли са?!?Ква Прага кви 5 леА?!?Всички пътища водят към СофияТА, дори Виена ни завижда.Тия от Ница гледат цените на двустайни панелки в Хаджи Димитър и завистливо цъкат с език.Е малко падна пазара покрай водите в метрото, ама от друга страна може да го направим като Венеция, купуваме няколко гондоли, а братята ромми ще пеят канцонети с акордеон. Абе пей сърце сме...кой кат' нас?
19
4
 
3
 
! Отговори
пак от мен преди 3 години
До мен1 - кому-нистите2 - селян-дурите
18
2
 
9
 
! Отговори
мен преди 3 години
Беше малка Прага преди да дойдат *** - наложени на власт прости и алчни хора. След това докараха на талази и *** - също толкова прости и държат да налагат простащината си на околните. София няма да бъде вече това, което беше. Тя се загуби в облаци от комплексарщина и чувство за малоценност на облечения във власт страхливец.
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"София, моя малка Прага!"ХА-ХА-ХАПлащат ли ви да сте глупави или ви е по наследство??????П.П. София с всичките тия селяни които се домъкнаха от прУвинцията през последните 20+ години заприлича на виетнамско общежитие.
16
3
 
15
 
! Отговори
Селяндур преди 3 години
Всички *** се изсипаха НА София и резултата е, че пренесоха селския си манталитет. Станаха кметове и съветници, започнаха да раздават разрешения и да усвояват евросредства. И го правят както си знаят - по селски. Оказа се прав Радичков - лесно вадим себе си от селото, но трудно вадим селото от себе си. Нация, която умира да плюе собствената си държава заслужава селска столица и селяни управници. И Радой беше прав - народили чукундури - хем е вливл, хем кеадливи хем ужасно завистливи. Факт
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ШопоСофия не е най-замърсения град в Европа, но че някои градове в България са по-красиви,приветливи и по-чисти от столицата София е факт!
14
1
 
22
 
! Отговори
Който преди 3 години
е ходил в Прага, знае че сравнение със София е просто нелепо. Спрямо Прага, София е коптор!
13
0
 
12
 
! Отговори
абсурдистан преди 3 години
г-н архитект Спрете да давате разрешения за строеж на тези Безумия - последните 3 етажа скосове ,та да спечелят още и още алчните строители - терасата на горния е покрив на долния -хората страдат,карат се и до бой стигат . От там идват и навесите , дето зимата се свличат ледове .Ама продължавате ,щото взимате подкупи
12
0
 
21
 
! Отговори
София ПОЗОР преди 3 години
ГРОЗНА, разбита, криви павета, дупки, ОПИКАНА и ГРОЗНИ СГРАДИ списъка е неизброимо голям колко е зле Столицата ни.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София е в котловина и въздуха се задържа и е мръсен,за какво ви е да се бутате в центъра,по-добре да я разширявате навън,като оставяте и зелени паркове в кварталите или между кварталите
10
2
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
говорим за ново строителство строи се без подземни гаражи и без слънчеви панелина покрива панелните квартали на 45 години тротоарите около блоковете саизпотрошени и хлътнали пълнят се с вода която се просмуква към основите наблока пеиките изпотрошени от новите поколения алеите към гр транспорт са вужасно състояние а населението е много застаряло
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Тошо от едни пусти земи,правеше цели квартали с жилища,ифраструктура, вода,ток,канализация,транпорт,подземни гаражи или паркоместа,градинки между жилищата, супермаркети,детски градини,модерни училища с плувни басейни,медицински пунктове или болница,как той можеше ,а вие не можете?Или пък през соца строяха инфраструктурата,вода,ток,канализация и раздаваха празни,предварително очертани места по един декар, да си строят хората сами къщите,само вие не можете
8
0
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Най-замърсеният град в европа и един от най-замърсените в света
7
2
 
6
 
! Отговори
Alex преди 3 години
Довършете околовръстното.
6
0
 
18
 
! Отговори
ич ва няа преди 3 години
Хахаа е как ще сравняваш Прага с тая клоака софия бе