ЕООД стопанисвало обект, свързан с оголения кабел, убил дете

Какво показаха резултатите от проверка от район "Триадица"?
Обновена: 15 фев 2021 19:03 | 15 фев 2021 19:02, Веселина Йорданова
46
ЕООД стопанисвало обект, свързан с оголения кабел, убил дете
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кметът на район "Триадица" е сформирал работна група от експерти, която днес е извършила оглед на мястото на инцидента, при който загина 16-годишно момче.

Проверката е показала, че в шахта, разположена в близост до светофарната уредба на мястото на инцидента са изведени подземно два електропреносни кабела. Тези кабели са поставени надземно в близост до шахтата и прокарани по тръбно-решетъчно ограждение и уличен стълб до два частни търговски обекта.

Още по темата
Първият търговски обект, разположен на общинска територия и свързан с единия от двата кабела, не функционира и няма схема за поставяне, се посочва в съобщение от район "Триадица".

Вторият търговски обект, свързан с оголения кабел, който най-вероятно е причинил токовия удар, е разположен на територията на двора на МБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕАД. Този обект не е функционирал към момента на проверката, извършена днес.

Съгласно наличните данни в районната администрация, обектът се стопанисва от търговско дружество "Дениа 2016" ЕООД, регистрирано в търговските регистри на общината като функциониращ обект от 2016 г. Обектът се експлоатира в двора на болничното заведение въз основа на договорни правоотношения, сключени между дружеството и болницата през 2016 г.

По отношение на този обект е водена преписка за узаконяване, но и за премахване. И двете са приключили с изискване за информация от областна управа и болничното заведение, заявено от районната администрация през м. май, 2019 г., по което до днешна дата няма отговор.

По първоначални данни, четири от петте търговски обекти в района на инцидента са били захранени с електричество от захранващ кабел, прокаран под бул. "Акад. Иван Гешов"  и след булеварда - чрез въздушно прокарване, съобразено с предписанията на електроразпределителното дружество, по светофарен стълб, който днес не е наличен. Проверката показва, че при премахването на този стълб през 2018 г. е била извършена и манипулация на кабелите към търговските обекти, прокарани по настоящото трасе.

Районната администрация е адресирала писма до Софийската градска прокуратура, електроразпределителното дружество, МБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕАД, министъра на здравеопазването, областната управа на гр. София, СДВР, "Улично осветление" ЕАД и дирекция "Управление и анализ на трафика" към Столичната община с молба за съдействие и предоставяне на информация, която да послужи на разследващите органи за изясняване на фактите и обстоятелствата, довели до фаталния инцидент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От това безхаберие, некомпетентност, безконтролност всички сме заплашени.Чиновниците никога нищо не знаят. Прехвърлят си отгорността.Все по-безсъвестни хора. Който е оставил този кабел е убиец.Момчето загинало, а бащата също усетил тока.Ще проточат делото както винаги.Срам, голям страм за столична община.
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
човекът/групата която са премахнали стълба и са вързали кабела по металното заграждение на 1 педя от земята с което направо са просили да стане такъв инцидент, заслужават да им се омотае въпросния кабел около вратовете и да се пусне тока.
21
3
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТОВА НА СНИМКАТА Е АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА !!!ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ КАБЕЛАЦИ ВЪРВЯТ ПО УЛИЦАТАА ОБЩИНАТА ЗНАЕЛА ОТ ГОДИНИ И НИЩО НЕ ПРАВЕЛА ЛИЧНО ГО ОБЯВИХА ОТ ОБЩИНАТА!!!
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е що се чудите бе, при нас таблата с електромерите беха по къщите, 2011 година ги изнесоха навън по стълбовете, после понеже 2 стълба беха много зле, сложиха нови 2 ама от другата страна на улицата :), и сега кабелите от другата страна пресичат улицатапо въздух на има няма 4 метра и влизат в къщите, напрактика там ако мине по високо превозно средство става егати е белята, отделно че всичко е опасано от кабели на кабеларки и и-нет доставчици, нали требва да взимат и наеми от тия неща....
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почти съм убеден, че ще се окаже, че детенцето се е навело до кабела. Ако наистина е починал от сърдечна недостатъчност, токът трябва да е протекъл на нивото на сърцето през една от ръцете. Надявам се патологоанатомите да си знаят работата и да отбележат контактните изгаряния и вътрешните такива.
18
0
 
11
 
! Отговори
ПРОБЛЕМЪТ преди 3 години
НЕ Е ОТ 2016 ИЛИ 2018год. защото досега да са убити много повече хора. ПРОБЛЕМЪТ Е ОТ ПРЕДИ З ДНИ, КОГАТО НЯКОЙ Е РОВИЛ В ШАХТАТА. КАЗА ГО СВИДЕТЕЛ. ДА СЕ ПРОВЕРЯТ ВСИЧКИ КАМЕРИ В ОКОЛНОСТТА, ДОКАТО НЕ СА ИЗЧЕЗНАЛИ!!!! КОЙ Е НАПРАВИЛ ТОВА????
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно сега вече съм сигурен прибвало е дали може да го гепи !
16
4
 
2
 
! Отговори
пфф преди 3 години
"по светофарен стълб, който днес не е наличен." - аз го разбирам така: който е премахнал стълба реално е виновния, понеже не е обезопасил въпросните кабели след като е премахнал това по което са минавали
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2016-а година четири търговски обекта са присъединени и захранени по предвидените от закона процедури,и спазени изисквания за безопасност - през подземно трасе (шахта) и впоследствие въздушно (стълб).2018-а стълба изчезва(?),и въздушното трасе се прекъсва.Това винаги става с участието на поне две общински институции,и частно електроразпределително дружество.В същата година обектите са захранени по този безумен начин,и това е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ СЛУЧИ БЕЗ СЪДЕЙСТВИЕ ОТ ЧЕЗ -ТЕ ИЗДАВАТ И ПРОТОКОЛА
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
к'во се чудите, ся ще носят вода от 9 планини в десета и накрая като оня язовир в село Бисер, народа ще забрави и никой ни лук ял, ни лук мирисал
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕООД стопанисвало, пък кабела бил прекаран от друга фирма, която пък ползвала за подизпълнител бай Сюнай, следите на който се губят след 7 години гастарбайтлък у немско. Бай Сюнай пък всъщност тогава не бил на работа, а го заместил Кире Дамаджаната, който пък починал 2012 година. Ама община, ЧЕЗ, МЕЗ и разни там "компетентни органи" на държавна хранилка изобщо не са виновни, нееее. Те извършват проверки само на база писмени сигнали. Бог да прости момчето и да пази българите от некадърниците!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да печелят време ще тупат топката и ще прехвърлят до последно горещия картоф та дано хората забравят, после им е лесно.
11
3
 
6
 
! Отговори
от Австралия Сиднейй преди 3 години
Еми ясно, лекърска грешка. Сега щаба на обущарите да обяви карантина за всички граждани с мокри обувки
10
4
 
7
 
! Отговори
Асан Герберджията преди 3 години
Малките берачи на бакър да внимават!!
9
3
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До До 1/3Доколкото разбирам болницата е имала вземане даване с наемателя на тоя обект и също така от нея се е очаквало да вземе отношение. Тия работи не са никога прости.Между другото, докторите в болницата нямат нищо общо. Става дума за административното ръководство на болницата.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и к'во излиза че ЧЕЗ незнаят кой им влиза по шахтите и каналите :) аре малко по сериозно при всяко присъединява, се изисква документация, па се гледа таблото до което отива кабела как върви....
7
1
 
14
 
! Отговори
4232 преди 3 години
Да не размиваме повече, защото така както сая подкарали, може да попитат и Св.Синод за кабела. Има кабел, прокаран от технически лица и захранващ конкретен обект. Има собственик на обекта. Има лица, които са одобрили ообекта и неговото захранване с електричество.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом кабела излиза от шахта на каналната мрежа значи е на електроразпределителното дружество, а това до къде отива, колко обекта захранва и т.н и т.н. няма никакво значение и е само шикалкавене та да се прехвърли вината от икономически по-силния към друг, а контрол на тия неща требва да се правят от общината, ама на нема кой да прави тия неща
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много е просто министри с купени дипломиабсолютни неграмотници управляват дъпжаватапари пари пари- това е на нивото на средните специалисти е същотоняма хора с образование и отговарностне искате да си спомните българската поговорка за рибата и главатазакопалисте я дълбоко и слугувате на алчни *** и мошеннициа от това страдат децата заради родителите си дето са допуснали това
4
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лойко Българоyбиец и Лющянка Фъндъкова са убийците !То не е като да режеш лентички само!