Спазват ли се мерките в магазините в София?

Екип на Bulgaria ON AIR провери на място
11 мар 2021 20:20, Анисия Иванова
29

На фона на усложнената ковид обстановка у нас и частичното затягане на противоепидемичните мерки, по места се осъществяват засилени проверки за спазването им. Именно на такава инспекция в София присъства екип на Bulgaria ON AIR.

Екипи на здравните власти, общински инспектори и полиция влязоха в столичен хипермаркет, за да проверят спазват ли се мерките. Общият брой направени проверки на подобни търговски обекти от началото на октомври месец миналата година до момента са над 80 хиляди. Като само за вчерашния ден са над 1500.

Според инспекторите, както клиентите, така и търговците стават все по-дисциплинирани. От началото на март в София са направени близо 5 хиляди проверки, а нарушителите са само 15.

"От тях всичките са за хора, които не носят правилно маска, съгласно правилата, или са без маски", заяви Янислав Чулев от Столичен инспекторат.

От страна на търговските обекти пък най-честите нарушения са свършил дезинфектант на входа или избелели обозначителни знаци, които гарантират дистанция между хората на опашката. Проверката на този магазин обаче не установи такива.

"В момента нямаше нарушения сред посетителите, но това е една момента снимка, може след 2 часа нещата да изглеждат по друг начин, затова ние продължаваме нашите проверки", добави Чулев.

Не липсваха клиенти и над 65-годишна възраст, въпреки сутрешния двучасов "зелен коридор". Те заявиха, че не се притесняват, защото мерките се спазват. Други пък не знаеха, че все още се прилага.

Глобата за неспазване на мерките от физически лица е между 300 и 1000 лв., а за юридически - от 500 до 2000 лв.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера бях в мола - магазините нагьчкани сума хора с маски на брадичката , кви мерки
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви мерки ве :))) вчера ходих в Кауфланд във варна вътре са един до друг...
24
2
 
3
 
! Отговори
НИКАКВИ МЕРКИ преди 3 години
МЕРКИТЕ САМО БАВЯТ НЕИЗБЕЖНОТО И НУЖНО ПРЕБОЛЕДУВАНЕ Като ходя навън се старая да плюя по хората, за да прихванат от моите антитела и имунитет.
23
5
 
6
 
! Отговори
Станислав преди 3 години
А бе само във Фантастико днеска в Хаджи Димитър имаше над 20 човека с маска под носа или под брадичката, включително на персонал. А тези след хиляди проверки хванали само 15 човека. Ами то като влизат с тези надписи Полиция и на туфи по 5 човека всички да ги видят отдалеко. Ами влез цивилен сам да видиш какво чудо е.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са отишли да проверяват по някво време, дето няма хора у магазина. И за по-сигурно с униформи, да не вземе някой да се обърка... И със сигурност всички са били с правилно поставени маски и петте човека в магазина са спазвали дистанция, нали!
21
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дивите *** не се научиха че колкото повече не носят маски толкова повече ще се разпространява ковид 19. И така докато в крайна сметка всички не умрат.Да ще го преболедуват 3,4,5,6,7, и тн пъти.И в един момент ще е фатално.Интересно всички се сещат че е лошо когато легнат в ковчега.
20
6
 
13
 
! Отговори
Ge преди 3 години
Какви мерки бе *** ? Кантарджиев в студиото на ,,Забраненото Шоу на Рачков,, се хили и се подиграва на простата рая. След броени дни затварят търговския център в Плевен. Значи в шоуто няма вирус, но в моловете има.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пръдльотоАбе верно ли некой са а иссрал у палатката пред парламенто. Разбрале биле след 3 дена, оти са размерисалу.Дъ не си бил ти?
18
5
 
8
 
! Отговори
пръдльото преди 3 години
Ако пусна гълъбчетата в магазина и всички са с маска, на колко процента ще усетят аромата?!
17
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово вече хората им писна и си носят маските колкото да не са без тях и за да ги пуснат в магазина. Малко останаха наплашени "уставняци" , маскирани до веждите, дето гледат лошо другите. Апропо, досега не съм чел за заразена продавачка от голяма верига...
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауБаце, като трият коментари и все нацелваш да пишеш на други...Цитирай, че да ти се разбере.
15
5
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
То софянец е баровец кви мерки го бъркат него
14
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глоби за неносене на маска падат в съда. Познавам човек, който я обжалва и я отмениха. По закона за здравето държавата или общината е длъжна да ги осигури.
13
7
 
7
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 12в София номера "няма да нося маска!" не минава. T.e си от в някое малко градче или село :D
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауНямам ги тия пари за да живея на село. Огледай се по селата около София. Едни прогимназии само.За съжаление трудно се излиза от термитника, наречен София.Беше то едно време, когато София беше хубав град. Та... джавкай си.
11
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те повечето магазинери носят маски на брадата. Очевидно нито те се притесняват, нито пък аз. Откъде-накъде ще нося *** на устата.
10
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оня ден в магазина един такъв "герой" го изритаха като мръсно коте от магазина. Поцвърча малко навън и се разкара да си показва простотията другаде.
9
5
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 8сигурно живееш на село :D
8
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен #81000 лева глоба и после и фередже ще носиш :)))))))))))))Такива "бунтари" като тебе са най-лесни.
7
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маски НЕ слагам. Точка.