Събарят къщата на Димитър Димов в София, ще има нова кооперация

Всичко това става в дните, когато отбелязваме 55 години от смъртта му
133

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Къщата на улица "Димитър Димов" в София, в която е живял именитият автор на "Тютюн" и "Осъдени души", ще бъде съборена. Всичко това става около дните, когато отбелязваме 55 години от смъртта на Димов.

По проект на мястото на къщата ще се появят две нови сгради.

Вече са изсечени и дърветата в двора, като е получено разрешение за това.

Според Министерство на културата къщата не притежава статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

Вижте още в репортажа на фотографа Димитър Кьосемарлиев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
7
 
! Отговори
@84 преди 3 години
А мислиш ли, че някой ще те помни след катоси пропилял единственият шанс да направиш нещо смислено в живота си като опазиш културна ценност за поколенията? На никой не му пука за теб и ще бъдеш забравен от историята. Както и всичките ламнали "инвеститори" дето унищожават всичко ценно за нацията, за да изкарат едно лесно милионче. Милионите се харчат бързо. Унищожавайте, пак ще си останете никои. Димитър Димов поне ще бъде запомнен. Както и всички други големи българи, които опитвате да изличите.
83
3
 
1
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 3 години
Колко ще струва един апартамент там и може ли простосмъртните да се доредим да си купим?
82
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виена - също. Цялото това неоползотворено пространство пълно с някакви катедрали-съборетини. Ужас. Ама хората ходят във Виена, не ходят в София да видят най-новия мол. Щото молове има навсякъде, че и по-големи и хубави от нашите. Ама какво ли обяснявам на хора дето пеят песни за Дубай и Барселона. Не заради Гауди, разбира се, а заради дрешките дето си ги купили на намаление. Явно е, че масата е проста, но затова им плащаме заплати на общинарите, за да не са толкова прости и да мислят за бъдещето
81
9
 
4
 
! Отговори
До 79 преди 3 години
Мислиш ли че на някой му дреме, дали харесваш на Пешо къщата или не!? След като един имот не е твой, ти не може да се разпореждаш с него - точка по въпроса. Ти може и оргазъм да получаваш когато минеш покрай някоя къща, но това не значи, че ние трябва да спрем да живеем. Не си само ти на този свят, има различни хора, които харасват и искат различни неща от живота - не може заради теб, да вържем хората да живеят в гробници и да им съсипваме живота!
80
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако един град е грозен, можеш да имаш най-якия музей, хората ще дойдат за 1 ден да го видят и ще си тръгнат. Ако градът ти е красив и предлага много малки бижута пръснати навсякъде, хората ще остават по-дълго и ще си харчат парите в него. От управниците се очаква да разпознават красивите и стойностни неща, и да ги опазват. Както е навсякъде по света. От една нова сграда взимаш пари веднъж, от една стара сграда ще се хранят малки бизнеси за десетилетия. Затова Париж и Рим и Мадрид са големи.
79
2
 
2
 
! Отговори
До 77 преди 3 години
А кой беше ти? За накякъв всесилен властелин ли се мислеш? Щял да ми определя как и къде са живея, какво да правя и как да мисля? Тоягата ще излезе на сцената в скоро време и много ще ревеш.
78
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално. И Аз съм наследник и имам имот в сграда, паметник на културата, но и през ум не ми минава да пипаме сградата. Сума народ се изреди да иска да строи там. Реставрирахме я и категорично отказваме. Тази сграда е частна собственост и Министерство на културата явно не я смята за някаква културна ценност, щом не я е взело под крилото си. Явно наследниците нямат пари и това е лесен начин да припечелят някоя кутийка и да се мислят за милионери после.
77
1
 
10
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
В Стария Несебър продадоха `Турската баня`на хитрия евреин Ставри Калинов, още преди години.Другарката Бокова 2 мандата шеф на Юнеско удобно мълчеше...На пък правиха банкети с ядене и пиене на корем.Кога не са правили ?!
76
4
 
6
 
! Отговори
@72 преди 3 години
Ако визираш чужденците, които идват само да се напият и да опикаят центъра, това си е проблем на популяризирането на София като туристическа дестинация. Красивата архитектура 1) създава по-приятно цялостно усещане за града (също като парковете и градинките) 2) има хора, които харесват точно архитектурен туризъм. Аз лично обикалям катедрали и паркове и снимам сгради като турист. Това е особено популярно за конферентния туризъм, когато просто нямаш време да се редиш на опашки за музеи.
75
5
 
14
 
! Отговори
Мдаааа преди 3 години
Краят на тази нация е започнал отдавна,просто сега вече е очевадно.
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДа. Не можеш.
73
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук пишат уникално прости розови пеперудки - не можело да си бутна собствената къща, да дам терена на стройтел и да получа апартамент, първо трябва до тях да се допитам, да им искам разрешението.
72
2
 
9
 
! Отговори
Отчислител преди 3 години
работа работа ................
71
0
 
2
 
! Отговори
ЕвроПачкаЗлатноКюлче преди 3 години
тоя Винету ли беше написал?!
70
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам собствениците колко са, ама много ми е интересно за какво обезщетение са се минали и ще вържат ли поне по една гарсониерка на човек? И това удовлетворява ли ги?
69
9
 
4
 
! Отговори
До 59 преди 3 години
Дай пример за къща-музей в София която се посещава от туристи, заради която чужденци идват за да я посетят? Пак си пишем дежурните простотии, розови фантастики. Целия център на София е осеян с гробници-пикалници - това ли е твоя стил и култура?
68
2
 
10
 
! Отговори
АК-47 преди 3 години
Министерството на културата, ръководено от случайно преминаващ, очаквам в скоро време да обяви за паметници на културата кичовите къщи на мутрите. Такова безобразие, къщата на Димитър Димов да се събаря... Такова безобразие показва умствения багаж в това антикултурно министерство. Мизерници.
67
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съдейки по финансовото положение на всички в държавата... трябва да си пълен инвестиционен провал, за да направиш нещо такова. Даже да си лесна мишена ще те запомнят като "тая грозотия, дето я направиха на мястото на къщата на оня, дето учихме в училище - дай да я надраскаме". Успех им желая на бъдещите живущи там. Привлякохте внимание. И успех на архитекта. Май си би черен печат сам. Определено сам си би шута от съюза на архитектите. Успех с гладуването. Никой няма да те наеме. Спечели си име.
66
17
 
3
 
! Отговори
До 62 преди 3 години
Ако държавата изкупува, реставрира и/или поддържа подобни къщи, които не носят никакви приходи, а само разходи, няма да има пари за пенсии и ще умреш от глад, г-н мегаум.
65
4
 
4
 
! Отговори
Българи преди 3 години
Осъдени души миришещи на тютюн.