Най-скъпият квадратен метър жилище до „Св. Александър Невски“

До Президентството цената е определена на 3000 евро/кв. м
6 апр 2021 10:08, Елка Василева
17
Най-скъпият квадратен метър жилище до „Св. Александър Невски“
Снимка: архив, БГНЕС

Най-високата цена за квадратен метър жилищна площ, платена през миналата година, е за апартамент в София в близост до катедралата “Св. Александър Невски”, показват данни на компания за луксозни имоти.
Жилището от 100 кв. м в близост до емблематичната столична забележителност е продадено за 4400 евро за кв. м., пише „Труд“.

Сред другите знакови сделки през миналата година е продажба на жилище в близост до Президенството в София при цена от 3000 евро за кв. метър.

По време на пандемията нарасна предлагането на имоти в центъра на София и особено в района на Докторската градина. Причината за това е, че много инвеститори бяха купили апартаменти в центъра на столицата, за да ги отдават за краткосрочно настаняване на туристи. Заради отлива на клиенти обаче част от тях са преценили, че е по-добре да продадат собствеността си. Цените на сделките с такива апартаменти се движат средно около 2000 евро/кв. м.

Въпреки нарасналото предлагане за разлика от всички останали райони на столицата, в които е обичайно да се договори отстъпка от първоначалната цена, в центъра на София и Докторската градина преобладават продажбите без намаление на офертната цена.

Сред другите най-търсени райони за луксозни имоти в столицата е кв. “Изгрев”, към който се насочват купувачи, които са свикнали с района и са привързани към него, обясняват брокери. При поява на добър имот тези купувачи са готови да платят 2000-2500 евро/кв. м и нагоре за ново строителство на шпакловка и замазка, а за имот в нова, луксозна сграда може да се постигнат и нива над 3000 евро/кв. м. Цените на домовете в стари панелни блокове в района се продават при нива между 1200 и 1500 евро/кв. м.

В “Лозенец” ситуацията е подобна. Купувачите предпочитат ново строителство, като в новозапочнати проекти, където има избор, началните цени са от 2500 евро/кв. м.
 


17
Още от Страната
Денят започва със студено време, после градусите скачат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия "новософиянци" минават ли някакъв психиатричен преглед преди да си закупят имота? Ще задам въпроса си по друг начин. Къде да си паркирам колата? Къде да си разходя децата? Трябва ли ми арабски разговорник? Нож? Пистолет? Трябва ли да правя основен ремонт на оловните тръби или да си пусна филма "Топло". Трябва да си тотален психопат, за да инвестираш в някаква грохнала сграда само да си "на центъро". И да работиш на другия край на града. Снобарията ще е пред селяндурщинатта винаги.
14
9
 
4
 
! Отговори
Мен преди 2 седмици
До пълна простотия

Къде ви е бил центъра с визията бе? Там е имало калища и прах преди карловските братя да построят университета. Софиянци нищо не са дали на София - само консумират. Благодарете на селяните, че без тях столицата щеше да си е същия кър както преди 100 години...
13
3
 
1
 
! Отговори
SHEFA преди 2 седмици
До Alex-Е НИЕ СЕЛЯНИТЕ ГИ КОМЕНТИРАМЕ ВЕЧЕ-НЕМА БЕЗ ПАРИ-АКО ИСКАШ.
12
2
 
2
 
! Отговори
SHEFA преди 2 седмици
ВДИГАНЕ НА ЦЕНИТЕ И В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 600-650€ КВ.М-ЗАПОВЯДАЙТЕ.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Мен
Мдаааа, друго си е да си купиш луксозен имот в квартал без канализация. Ама иначе е много фИешън да дадеш по 2000 Евро за квадрат в Манастирски ливади. И да осещаш аромата от септичната яма, че да не ти е мъчно за село.
10
4
 
7
 
! Отговори
Alex преди 2 седмици
Бая време живах до Ал. Невски, като почти всяка вечер си кимвахме с бай Васо, когото много уважавам и съжалявам, че не мина 4-те %. И второ съм учил в 133-то, та района ми е мега любим. Малко преди да удари пандемията се преместих на село и живея в къща. Центъра определено е прекрасно вясто, но не всички могат да разберат магнетизма му, защото за целта се изисква определено състояние на ***. Цените не ги коментирам :)
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До пълна простотия

Пълна простотия е да наричаш катедралата Александър Невски "циментов мастодонт с нашарени в златен цвят куполи".

За останалото си прав.
8
5
 
1
 
! Отговори
Мен преди 2 седмици
До Анонимен

Интересно защо кореняците продават все на такива, а не на други кореняци? Да не би защото не могат да изкарат толкова пари и си кесят в прашното копторче от 40-та година? И в момента в който "първенюто" с несофийски проиход дойде и хоп надупени продават :)
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Просто първенюта от селендурски произход !
6
1
 
8
 
! Отговори
циник преди 2 седмици
Гърбавите и сто тояги няма да ги изправят и брокерите по същия начин продължават да си харчат парите за платени статии с мерак да върнат миналото... Почвате много да си приличате брокерите и гербавите- щото не разбрахте,че миналото е минало и няма да се върне!
5
7
 
13
 
! Отговори
Бай преди 2 седмици
Нека се тъпчат в тая дупка София. Така на село и в другите красиви градове на България, ще си живеем спокойно и без хора с психични финансово-обременени отклонения.
4
16
 
14
 
! Отговори
пълна простотия преди 2 седмици
Да купиш апартамент за 1000000 лв в сграда с изтекъл срок на годност за експолоатация, която непрекъснато има нужда от скъпи ремонти, само за да гледаш куполите на някакъв циментов мастодонт с нашарени в златен цвят куполи все едно е гигантски *** катун, а на всичкото отгоре и да ти проглушава ушите на определени часове. А долу мръсотия и просяци. Ама налЕ сме сбъднали парвенюшката мечта на новозабогатялата от продадени ниви на село класа "Имам апартамьент в баш цьентъра на Софията".
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 2

А онзи, който печата като за последно и предизвиква главоломна обезценка на кеша.
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Очаквайте скоро цени каквито имат жилищата до Сентръл парк в Манхатън! Не е луд този,който яде баницата!
1
6
 
25
 
! Отговори
^^^ преди 2 седмици
Цените на жилищата трябва да са равни на данъчните им оценки!

Спонсорирани публикации