Отново протест в Герман срещу почистването на р. Искър

Унищожават ли се естественото състояние на леглото и бреговете на реката?
18 май 2021 10:28, Ния Христова
22
Протест срещу почистването на коритото и бреговете на река Искър ще се проведе отново тази вечер край софийското село Герман, предаде Bulgaria ON AIR
 
Местните хора смятат, че естественото състояние на леглото и бреговете на реката се унищожават, извършва се сеч на крайбрежна растителност, без предварителна маркировка на дърветата. 
 
Хората от селото твърдят, че почистването унищожава местообитанията на различни животни, сред които има и застрашени видове.
 

22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
онзи преди 1 месец
За никакво почистване не става дума. Става въпрос за промяна на речното корито и изсичането на крайбрежни гори за строеж на паркинг и крайречна инфраструктура с последващо изграждане на жилищен комплекс. Всичкото това в разрез с Плана за Управление и без задължителния ОВОС. Става въпрос за тотално беззаконие. Добре, че Басейнова дирекция го спря на основание "Незаконосъобразност"! Явно старото правителство спешно трябвало да усвои "едни пари".
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 5ТОЧНО ТАКА Е...ЗАЩОТО ПОЧИСТВАНЕ НА РЕЧНО КОРИТО НЕ Е -ВЛИЗА ЕДИН БАГЕР И ЗАПОЧВА ДА РОВИ КЪДЕТО МУ ПАДНЕ КАКТО СЕ СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ И ТАКА СЕ ПОЛУЧАВАТ ЗАБЛАТЯВАНИЯ И ЛУННИ ПЕЙЗАЖИ И ВМЕСТО ДА ПРЕДОТВРАТИМ НАВОДНЯВАНЕ НИЕ ПРАВИМ ТОЧНО ОБРАТНОТО.
12
0
 
2
 
! Отговори
До 5 преди 1 месец
Лапсус породен от бързане най-вероятно. "Съсипано, унищожено, разорано" са част от по-точните и подходящи прилагателни.Но по-принцип е повече от прав. Преди да влязат багерите в реката, би трябвало да има проект, който да е минал ОВОС и т.н. Речното легло би трябвало да се оформи като трапец/двоен трапец с диги от 2 страни. По-тарикатски е да се обявяви като спешни, неотложни, аварийни и други работи, които се контролират формално, и след които реката най-често изглежда като лунен пейзаж...
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак да гласуват за фигуранта и cлaвуца!!!
10
2
 
4
 
! Отговори
тишина преди 1 месец
е що мая общата не ги закара пред МС да хвърлят яйца и домати , павета , да блокират Орлов мост къде са двамата овчари , къде са тия дето системата още не може да ги убие ?
9
4
 
4
 
! Отговори
фактите говорят преди 1 месец
новоназначения министър що не реши проблема ? аааа да , всички новоназначени нямат нито планове нито идеи как да се справят с каквото и да е , иначе са специалисти , и то широки :)
8
7
 
7
 
! Отговори
Иасен преди 1 месец
Каквото и да се направи за българина ние сме във контра. Утре като ги надводни искара Герман ще реват че навсякаде са чистили а при тях не
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименОСАКАТЕНО РЕЧНО КОРИТО ОЗНАЧАВА ПРОМЕНЕНО ВСЛЕДСТВИЕ НА ЧОВЕШКА ДЕЙНОСТ.РЕКА ИСКЪР Е НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО СЪС СВЕТОВНА ВЕЛИЧИНА...РЕКА ДЪЛГА САМО 368 КМ.,НО ПРАВИ ДВА ВЕЛИЧЕСТВЕНИ ПРОЛОМА УРВИЧ И ИСКЪРСКИ...РЕКА,КОЯТО ДАВА ПИТЕЙНАТА ВОДА НА СОФИЯ И СЪЩЕВРЕМЕННО ТАКА ХИЩНИЧЕСКИ СЕ "ПОЧИСТВА" .ЦЯЛАТА ТАЗИ ТЕХНИКА ПРОМЕНЯ РЕЧНОТО КОРИТО,СЛЕД КОЕТО РЕКАТА ПРОМЕНЯ ЕСТЕСТВЕНОТО СИ РУСЛО И СЕ ПОЛУЧАВАТ ЗАБЛАТЯВАНИЯ И СЕ УНИЩОЖАВА МЕСТНА ФЛОРА И ФАУНА,КОЯТО Е ПОД НЯКАКВА ЗАЩИТА.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много добре че го почистват.Панчаревското езеро е за ТОТАЛНО почистване. Там няма място за водата вече, от водорасли и какво ли не.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 3Какво ще рече "осакатено речно корито"?
4
8
 
10
 
! Отговори
булгар мрънкач преди 1 месец
Ако почистват - защо почистват.Ако не почистват - защо не са почистили.Мрънкането - национален български спорт
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТАКАНАРЕЧЕНТО ПОЧИСТВАНЕ НА РЕКИ Е ВСЪЩНОСТ БЕЗПЛАТЕН ДОБИВ НА ИНЕРТНИ МАТЕРИАЛИ,КОЕТО ОСТАВЯ СЛЕД СЕБЕ СИ ОСКАТЕНО РЕЧНО КОРИТО И ОЩЕ ПОВЕЧЕ МРЪСОТИЯ.
2
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само у нас може да се протестира срещу почистване на отпадъци
1
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спрете се бе хора. На бай чекмеджан шкафчинциту да не е извор, трябва да се пълни.