Доц. Спасков: Случаят с болница "Лозенец" по света се нарича търговия на органи

Това е нарушаване на всякакви норми, каза още бившият директор на "Пирогов"
10 юни 2021 09:00, Ния Христова
145
Доц. Спасков: Случаят с болница "Лозенец" по света се нарича търговия на органи
Снимка: БГНЕС
Случаят с болница "Лозенец" навсякъде по света се нарича търговия на органи. Това е нарушаване на всякакви норми, включително международни.
 
Това заяви пред БГНЕС бившият директор на болница "Пирогов" доц. Спас Спасков. Той посочи, че когато той е ръководел спешната болница, са се правили по 60–70 бъбречни трансплантации годишно от трупни донори.
 
"Тогава всичко минаваше през много инстанции. Винаги съм защитавал тезата, че при трансплантациите, заради много инстанции, са невъзможни такъв тип явления. Няма как тези дейности да са продължавали толкова дълго време без знанието на тези инстанции. Най-вероятно нещо се е премълчавало на всички равнища", заяви доц. Спасков.
 
Според информацията, изнесена от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в периода от 2019 г. до края на април 2021 г. в болница "Лозенец" са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори – донорите били племенници от Украйна и Молдова, а рецепиентите "чичовци" от Оман, Израел и други държави. Реална роднинска връзка между тях не е имало.
 
"Когато се прави престъпление никой, който прави престъплението не дава точна информация за него", подчерта Спасков. Той категорично е убеден, че е имало начин нарушенията да се предотвратят.
Още по темата
 
"След извършване на действията има крачки да се провери дали нещо е правилно и ако не е правилно да не се повтаря, а тук става дума за нещо, което се е повтаряло, многократно", коментира още бившият директор на "Пирогов".
 
По повод блокираните промени в ръководствата на болниците "Лозенец" и "Александровска", според доц. Спасков няма логично обяснение.
 
"Безкрайно изненадан съм, че Агенцията по вписванията може да бави вписвания. Нейната функция по-скоро е регистрационна и недопускаща нарушения при регистрацията. Ако документите са редовни, нямам никакви обяснения защо се бавят тези вписвания", каза още той.
 
На 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов, защото са извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство.
 
На следващия ден той назначи нов съвет на директорите на болницата, който включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев. Д-р Горнев, който в момента е началник на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ „Лозенец“, ще ръководи болницата до провеждането на конкурс.
 
В началото на тази седмица стана известно, че Софийският градски съд е удовлетворил искането на проф. Любомир Спасов за спиране на регистрация на новото ръководство на здравното заведение. Съдът признава молбата за основателна и разпорежда вписването на промените в ръководството на "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.
 
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира пред БГНЕС, че с тези си действия Спасов се опитва да остане в болницата. Това, според д-р Петров, навява на съмнението, че бившият директор може да се опита да укрие доказателства. „Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни“, подчерта заместник-министърът на здравеопазването.
 
На 9 юни министърът на здравеопазването д-р Кацаров остро разкритикува и действията на Агенцията по вписванията по казуса. Според него с отказа си да впише промените тя е надвишила своите правомощия, дадени й по закон. Д-р Кацаров е поискал от министъра на правосъдието Янаки Стоилов да извърши проверка и ако съмненията за нередности се докажат, тогава ще поиска смяна на ръководството на Агенцията по вписванията. 

145
Още от София
Романтика в "Пирогов": Неврохирург предложи брак на сестра
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ГeрБ в мoмeнтa ca дървo бeз кoрeн, зaщoтo бяхa прeceчeни възмoжнocтитe зa крупни крaжби, рeкeт и кoрупциoнни cдeлки. Кoлeднитe eлхи c oтрязaн кoрeн трaят мeceц-двa, в cлучaя c ГeрБ eдин-двa cлужeбни кaбинeти, взимaт им укрacaтa и пoнeжe им oпaдвaт игличкитe, cтъблoтo oтивa нa бoк лукa, a при ГeрБ - в зaтвoрa.
120
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Спасков питай спасените хорица тогава говори срещу недицината
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
БКП доцент на ятак дете
118
4
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 3 дни
доцентчето Спасков изобщо не може да ми казва какво ще правя с моите си органи !Той да прави с неговите каквото пожелае :)
117
4
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 3 дни
Така и не разбирам какъв е проблема ако някой не си иска резервния бъбрек ??!Той не взема твоя бъбрек !Аз например когато гушна букета съм съгласен да съм донор , но искам операцията да се направи във Видин и реципента да е от област Видин. Тогава дарявам всичко. Мои са си моите части и ще правя с тях каквото пожелая стига да не вредя на друг. Всичко останало е алабал.... някой си прави ПР
116
4
 
2
 
! Отговори
Маските ВЪН преди 3 дни
Всички с АРАБСКИ маски ( бурки, фереджета) да се махат от Парламента и от Магазините, а също и арабите, които Боoклук Борисов сложи да гледат дали българите носят АРАБСКИ маски, в държавните фирми... Да бягат към Саудитска Арабия... Само такива се заразяват с вируси, или разни педдерази, еббали се с араби и китайци...Като уб.ият арабин или Мошеник с маска, хем РАЗЧИСТВАТ всякакви ВИРУСИ, хем ВЗИМАТ пари, хем СПАСЯВАТ България.
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Много точен коментар ЯТРОГЕНИЯ уикипедия
114
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 дни
Лекарите търговци умишлено използват увреждаща ТЕРАПИЯ,като извършват нехуманни пръстъпления( ЯТРОГЕНИЯ ) !!!!!!!!!!
113
0
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 дни
До МОРАЛЕС отдавна се ръководи от бюрократи, които се интересуват само собствената си далавера. Там заплатата на най-низшия чиновник започва от 20,000 евро на месец и е официално освободена от данъци. И към тези 20,000 евро се добавят командировъчни, безотчетни, транспортни, фонд за помощници, луксозни коли. И това е дребен чиновник. А един комисар сигурно започва най-малко от 100,000. Така че тях ги интересува само наличието на послушни "Йессърчета".
112
2
 
3
 
! Отговори
Напомняне преди 3 дни
През периода от 27 юли 2009 г. до 11 май 2021 г. нищо важно в страната не е ставало без знанието на един човек. Става дума за доверения човек на Реджеп ефенди в България.
111
0
 
9
 
! Отговори
Спенс Спенсов преди 3 дни
Гледах го тоя доцента сутринта. коментарът му за над 900 случая на надписани пациенти в Пирогов били "грешка". Докторче ли си доцентче ли си, ако за един пациент болницата е взела пари и е трябвало да лежи на легло в болницата според клиничната пътека, а не е лежал, това се нарича кражба. Това е кражба от всички нас, които си плащаме данъчците и осигуровките. Кражба извършена от такива на които ние им плащаме заплатите. Дали ме разбрахте? Нарича се кражба, и е престъпление, а не грешка!
110
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
България се варваризира по всички параграфи.
109
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
"Не може повече да се появява такова явление като Гешев."Права е.Обаче какво правим с Иванчева след като лъсна какво представлява Гешев? Изглежда почти сигурно, че това е било активно мероприятие под вещото ръководство на Каскета. И какво правим по въпроса от тук нататък ние?Видя се, че бе обвинена с показно скалъпено обвинение и подхвърлени пари, защото беше неудобна за Мафията и не им разрешаваше да унищожат Младост.
108
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Спрете крадеца ИБРЯМ АЛИЕВ МУСТАФОВ , който е взел болницата в Раднево чрез заплахи, насилие и злоупотреба на власт от страна на ГЕРБ и който източва здравната каса и чрез други свои фирми и взети болнични заведения!!
107
3
 
8
 
! Отговори
Спрете крадеца! преди 3 дни
Болницата в Раднево е насилствено прехвърлена с натиска и бухалките на ГЕРБ и съответно натиска на ДАНС върху персонала в началото на тази година на Ибрям Алиев,за да източват касата, защо не проверите този случай? След като превземането на болницата се е извършило чрез заплахи и злоупотреба с власт и с държавните институции-бухалки , ТАЗИ СДЕЛКА Е НЕВАЛИДНА!
106
3
 
10
 
! Отговори
справедливост преди 3 дни
На всеки е ясно, че трябва да има съд и затвор. Но..1. Кой ще повдигне обвинение? Нима Каскетурата? 2. Кого да обвинят--Би трябвало всички / лекари, медицински сестри, санитари; Чиновници по министерства и медицински надзор; ДАНС и МВР- който са знаели , но са си мълчали./ несъмнено и тиквата се е облажила. Извод: НИКОЙ НЯМА ДА ПОСТРАДА-----ДОКАТО НЕ СЕ ИЗМЕТЕ КАСКЕТУРАТА И ПРОДАЖНИТЕ СЪДИИ И ВСС. А ТОВА СТАВА САМО ПО ПЪТЯ НА ИЗБОРИТЕ. НА 11.07.2021 ДА ГИ ИЗМЕТЕМ.
105
2
 
17
 
! Отговори
???? преди 3 дни
Кой е виновен за търговията с органи???Прокуратурата ще се самосезира ли???Или тия некадърници само вземат астрономически заплати, без да вършат работа и за 5 стотинки???
104
2
 
22
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 3 дни
Гербаджиите продават всичко в името на техния бог "Чекмеджето".Продават суверенитета на страната ,свободата ни ,златото ,водите,въздуха ,горите ,крайбрежието ,природните богатства ,чистотата на природата ни само и само да си напълнят чекмеджетата си.Дано се задавят с откраднатото от всички нас.Над 800 000 млади българи просто напуснаха страната на Шайката от Герб ,начело с Боко Тиквата и Каскета.Факт.
103
1
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 3 дни
До АЗ БЪЛГАРИНАГледай уроците по български език по БНТ 2.Дано научиш нещо.
102
5
 
7
 
! Отговори
муси преди 3 дни
Далавераджията Спасков вика ,,Дръжте крадеца''.