"Синята зона" в София нараства - ще доведе ли това до по-малко трафик и по-чист въздух?

Столицата остава рекордьор по притежаване на автомобили от хората
19 авг 2021 10:44, Ния Христова
102
 
Двойно разширяване на "синята зона" се готви в София. Планира се и увеличаване на "зелената" с над 500 места. Предложенията ще бъдат внесени за гласуване в Столичния общински съвет до месец. 
 
Какви ще са позитивите и негативите, ако предложението бъде прието?
 
"Не говорим за сериозно разширяване на зоните за платено паркиране. Една част от "зелената зона" става "синя". Зоните за платено паркиране както в Европа, така и по света, имат една основна цел - да демотивират идването с коли по централните части на големите градове", каза в ефира на Bulgaria ON AIR зам.-председателят на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков.
 
Според него това ще доведе до по-чист въздух, по-малко шумово замърсяване и по-малко трафик.
 
"Това е и поредната стъпка, която в последната година сме обсъдили. Една част от "зелената зона", която буферира именно "синята зона". И затова нерядко "зелената зона", която е близо до идеалния център на града, се превръща в паркинг, защото са по-евтини и може престоят на автомобила да бъде повече време. Това води до по-трудно място за паркиране на живущите. Когато има по-сериозни ограничения за автомобилите, няма начин това да не доведе до намаляване на тяхното присъствие в идеалния център", допълни Зарков.
 
И подчерта, че подобряването на условията в градския транспорт също е изключително важно. 
 
"Централните градски части в големите градове са подложени на този натиск от автомобили. Също така в район "Средец", "Оборище". Нашият град остава рекордьор по притежаване на автомобили от хората. Така че това ще става все по-голямо предизвикателство. Ние ще трябва да намерим адекватните решения, за да можем нашият град да диша", заяви Зарков.
 
Запитан дали ще има по-строг контрол в крайните квартали заради неправилното паркиране, Зафир Зарков отговори: 
 
"Не е проблем, който може да бъде решен веднага, но в ЦГМ бяха обособени такива звена, които имат правомощията да контролират и да санкционират при неправилно паркиране. Ние предлагаме да бъдат премахнати трите места "Безплатен служебен абонамент", които до момента се ползваха от всички институции. Предлагаме и да се ограничи до 5 броят "Служебен абонамент" на административен адрес, защото ме свидетели на институции, които имат по 10-12 служебни места".
 
Той добави, че все още не е обсъждано въвеждането на "червена зона".
 
"Градският транспорт трябва да бъде по-удобен и да осигурява необходимия комфорт на пътниците, за да бъде предпочитан пред личния автомобил. Но в момента заради пандемията той изпитва доста сериозни финансови затруднения, защото ние не го ограничихме", коментира още Зарков.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
забойсмение преди 2 години
С решение Административен съд ги обяви за незаконни,но няма КОЙ да ги свали.А приходите отиват директно в касата на фирмата а не в общинския бюджет.Само лека справка в търг.регистър е достатъчна да се видят ЯВНИТЕ лица на това търговско дружество.За зони и новите еко стикери пълнещи джоба на един любимец от БСП да не говорим.Ние сме си за бой !
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решението не е трудно - всички, които предлагат по-високи данъци и такси, отиват да трошат камъни в каменоломните. Тогава няма да има проблем с паркирането и със задръстванията.
89
0
 
8
 
! Отговори
Истината преди 2 години
В България платените зони винаги водят до увеличаване на задръстванията и по-голямо замърсяване на въздуха. В случая имаме замяна на зелена зона с по-скъпата синя зона, т.е. целта е по-голямо печалби за мутрите.
88
0
 
9
 
! Отговори
azz преди 2 години
До Анонимен Имам лично впечатление от Малага,Испания - на всички места с повече автомобили/центъра,пристанището/ са направени достатъчно паркинги.Достъпа до тях е бърз,цената беше 1 евро на час,сега разбрах че са го намалили на 0,75.Топлата вода е измислена отдавна,не е нужно ние да я измисляме!Тук всичко е за едно огромно лапане!!
87
0
 
5
 
! Отговори
NoMercy преди 2 години
Ще цитирам: Зоните за платено паркиране както в Европа, така и по света, имат една основна цел - да демотивират идването с коли по централните части на големите градовеЕ какъв център е Яворов , Оборище и Лозенец. А за към Централна гара и ул. Константин Величков да не говориме ....
86
0
 
6
 
! Отговори
gele преди 2 години
общината да не си играе с тия зони а на всяка новострояща се коперация да има подземни гаражи. Стига са лапали защото тия зони след време няма да имат файда
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глyпak. В пандемия транспортът не трябва да се ограничава, защото това значи повече хора натъпкани в едно превозно средство, а оттам и по-малко хора ще искат да го ползват.Градският транспорт е най-рисковото място за зараза.
84
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз също преди време си мислех че строителстовото на паркинзи е решение но не е така. Това може да стане в америка където има магистрали които минават през градовете. Ако се направят много паркинги в центъра, ще се задръстят булевардите с трафик и ще висим по 2 часа в задръствания за да влезем в центъра, защото всеки ще иска с кола да стигне до паркинга в центъра. Правилното решение е това което правят. Да се предотврати влизането в коли към централната част.
83
0
 
17
 
! Отговори
Мигко преди 2 години
Според вас,въвеждането и доведе ли до повече места и по чист въздух или доведе до поредната куче-касичка.
82
1
 
14
 
! Отговори
АВТОМОБИЛ = СВОБОДА преди 2 години
Аз НЕ желая да пълня джобовете на cвинeтe!
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"край на доставките на храна по домовете (останали такива), всеки с под 50 лева в джоба със задължителен бадж БЕДЕН. Забрана за секс, ако си с бадж, хляба да е ферментирал за добро здраве и още и още и още." - Ти *** ли си или ... Сексът, явно е твой проблем, но да намесваш хляба е грях - НИКОЙ НЕ Е ПО - ГОЛЯМ ОТ ХЛЯБА. Дано никой от близките ти не опре до хляба.
80
2
 
4
 
! Отговори
Miss преди 2 години
До ЦелуйБраво! Нека си направят офисите в Люлин, Надежда или Младост - центърът ще се освободи. Не критикувате, моля, хора дошли от провинцията, за да свършат нещо, което те няма как правят там на място / в малки градове няма дори институции към министерствата/. Те зарязват дом и имот, за да стигнат до София - с надеждата за ден-два да стигнат до някакво решение - това е тяхнаната цел. Вие, които си мислите,че хората дошли от малък град или село /за ден-двва/ са ви конкуренция... ?
79
0
 
1
 
! Отговори
до 78 преди 2 години
До ЦелуйИзкарването на предприятия и институции от София? - за съжаление вече е късно. Трябваше да се направи преди 30 години. Ако в момент столицата се премести например в Ловеч ефектът ще бъде - София остава на съшите цени, Ловеч поскъпва 10 пъти. Само това ще бъде резултата.
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите отиват в строителство на кооперации и затворени комплекси, ааа, пропуснах, боя за паркинг линии хахаха
77
0
 
11
 
! Отговори
аа преди 2 години
Никой не задава въпроса къде са парите от зоната и защо не се построи нито един подземен паркинг или на няколко етажа както в Белград. Къде са парите? Също така докато на едно семейство му е по-евтино да идва от Младост с колата си вместо с метрото да се мотае по Витошка места няма да има. В неделя не си местим колата защото освободиш ли място веднъж, край да намериш ново. С паркинги, където стикерите за зоната са валидни, няма да има проблеми
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отнемане имущетвото и автомобилите на всики бедни, показно пируване на богатите всеки петък, край на доставките на храна по домовете (останали такива), всеки с под 50 лева в джоба със задължителен бадж БЕДЕН. Забрана за секс, ако си с бадж, хляба да е ферментирал за добро здраве и още и още и още.
75
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мотивирайте софийските бизнесмени да изнесат бизнесите си в провинцията и цветните зони рязко ще загубят престиж.
74
0
 
16
 
! Отговори
Целуй преди 2 години
Изкарайте институциите от идеалния център и цветните зони рязко ще загубят престиж.
73
5
 
6
 
! Отговори
Целуй преди 2 години
Като се ограничи наплива на провинциалисти с мераци да фанат корени в Големия Град София и цветните зони рязко ще загубят престиж.
72
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Синята или зелената зона са много евтини. Трябва да се направи по 5 лв. на час и въпроса е решен. Сега всеки цър..ву.л се разхожда с трошляка си и се прави на велик.