"Синята зона" в София нараства - ще доведе ли това до по-малко трафик и по-чист въздух?

Столицата остава рекордьор по притежаване на автомобили от хората
19 авг 2021 10:44, Ния Христова
102
 
Двойно разширяване на "синята зона" се готви в София. Планира се и увеличаване на "зелената" с над 500 места. Предложенията ще бъдат внесени за гласуване в Столичния общински съвет до месец. 
 
Какви ще са позитивите и негативите, ако предложението бъде прието?
 
"Не говорим за сериозно разширяване на зоните за платено паркиране. Една част от "зелената зона" става "синя". Зоните за платено паркиране както в Европа, така и по света, имат една основна цел - да демотивират идването с коли по централните части на големите градове", каза в ефира на Bulgaria ON AIR зам.-председателят на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков.
 
Според него това ще доведе до по-чист въздух, по-малко шумово замърсяване и по-малко трафик.
 
"Това е и поредната стъпка, която в последната година сме обсъдили. Една част от "зелената зона", която буферира именно "синята зона". И затова нерядко "зелената зона", която е близо до идеалния център на града, се превръща в паркинг, защото са по-евтини и може престоят на автомобила да бъде повече време. Това води до по-трудно място за паркиране на живущите. Когато има по-сериозни ограничения за автомобилите, няма начин това да не доведе до намаляване на тяхното присъствие в идеалния център", допълни Зарков.
 
И подчерта, че подобряването на условията в градския транспорт също е изключително важно. 
 
"Централните градски части в големите градове са подложени на този натиск от автомобили. Също така в район "Средец", "Оборище". Нашият град остава рекордьор по притежаване на автомобили от хората. Така че това ще става все по-голямо предизвикателство. Ние ще трябва да намерим адекватните решения, за да можем нашият град да диша", заяви Зарков.
 
Запитан дали ще има по-строг контрол в крайните квартали заради неправилното паркиране, Зафир Зарков отговори: 
 
"Не е проблем, който може да бъде решен веднага, но в ЦГМ бяха обособени такива звена, които имат правомощията да контролират и да санкционират при неправилно паркиране. Ние предлагаме да бъдат премахнати трите места "Безплатен служебен абонамент", които до момента се ползваха от всички институции. Предлагаме и да се ограничи до 5 броят "Служебен абонамент" на административен адрес, защото ме свидетели на институции, които имат по 10-12 служебни места".
 
Той добави, че все още не е обсъждано въвеждането на "червена зона".
 
"Градският транспорт трябва да бъде по-удобен и да осигурява необходимия комфорт на пътниците, за да бъде предпочитан пред личния автомобил. Но в момента заради пандемията той изпитва доста сериозни финансови затруднения, защото ние не го ограничихме", коментира още Зарков.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименБезплатно е само сиренцето в капана. Кой ще ви строи и подържа безплатни паркинги за т.н. народ. Говарите глупости.
50
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако всички Сеяндури се върнаТ по родните си места въздуха в София ще стане кристален. Тези Сеяндурчета дето папат от сините зони защо не виждат проблема къде се корени. Или за тях е по важно да папкат а не да виждат и да решават проблема. Аз ли да ви плащам синя зона който съм 7 поколение Софиянец. На мен трябва да ми плащате защото ми нарушавате спокойствието и сте дошли в Родният ми град да ме притеснявате с рази паяци. Скоро време ще си разчистим сметките.
49
2
 
10
 
! Отговори
. преди 2 години
"Според него това ще доведе до по-чист въздух, по-малко шумово замърсяване и по-малко трафик." - Глупости!
48
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може всеки комплексар с баракуда да се разхожда по центъра и да паркира докато си пие кафето. Стои си в Люлин и Младост и това е. Не синя ами червена зона за тях с 5 лв. на час и престой един час.
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаме безплатни паркинги за народа.
46
2
 
16
 
! Отговори
ъцз преди 2 години
стига сте щавили народа бе.... лицемеери
45
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червена зона - идеален център. Паркиране 3 лв на час. Максимум 1 час
44
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още с раждането на всяко българско бебе, то се записва в регистрите на мафията с две основни цели - гавра и щавене! Това представлява "нашата"( а всъщност тяхната) "държава" (а всъщност престъпна организация)!
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еййй, не се наядохте мафиотите, които се наричате "управляващи"!
42
1
 
21
 
! Отговори
. преди 2 години
НЕ! Няма да доведе!
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Тялото -Само да не забравиш, в тия държави и градове първо пуснаха програми за финансирания за електромобили и хибриди и изградиха структура за тях. Значително по-ниски данъци за нови автомобили и т.н. Първо се правят отстъпките, после забраните. Въздуха в БГ е зле не само заради колите - тецове без филтри, строежи без мрежи и миене на камионите, по кварталите липсват места за изхвърляне на опасни отпадъци, гуми и дрехи. Ама в услуги и инфраструктура се харчи, а от синята зона само се събира.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ТялотоГлей как сам се закопаваш, що не кажеш нещо за по големи данъци на "богаташите", малко алтруизъм от тяхна страна, или викаш, кой е беден да му отрежат краката, поне да не излиза от къщи???
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, няма да доведе до по-чист въздух. Паркираната кола не замърсява, но пък увекичава печалбата на еди кой си. Така че, цяла българия да направите синя зона, единственото което ще стане е, че хората ще обеднеят още повече заради допълнителната тежест. Един ден, когато няма кой да плаща синя зона, няма да има и кой да кара коли.., е тогава ще дишаме чист въздух
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименМного ги затрудняваш, капацитета им е само до навесче на терасата :)
37
16
 
4
 
! Отговори
Тялото преди 2 години
Този проблем вече е бил решаван в други градове в ЕС. По-високи данъци за автомобили, МНОГО по-високи данъци са стари автомобили и цяла София да е зона която да започва от 100лв на месец абонамент и 300лв за центъра. Да намалеят 2 до 3 пъти автомобилите на пътя. Градския ни е достатъчно добър може да стане и по-добър.Чистия въздух и въобще град са по-важни от това всеки да може да кара "нещо".
36
5
 
3
 
! Отговори
Червена зона преди 2 години
Без спиране и паркиране
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Предлагаме и да се ограничи до 5 броят "Служебен абонамент" на административен адрес, защото сме свидетели на институции, които имат по 10-12 служебни места"." - И в тия институции има по 60+ служителя, а най-близкия паркинг на километър. Хайде стига с глупостите. Синята зона вкарва милиони на година в бюджета, а какво е изградено с тях? Нищо, даже и планове нямате и не правите. До сега да имаше поне 2-3 нови подземни паркинга под парковете. 3-4 етажа с охрана и отгоре зелена площ и готово.
34
0
 
17
 
! Отговори
Хасан от Кр.Село преди 2 години
зимаска кат почнем се топлим с гуми, у синята зона ем че плащате, ем че ми дишате най-чистия въздух
33
1
 
14
 
! Отговори
Въздуха се замърсява преди 2 години
От движещи се, а не от паркирани коли.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво е червена зона?