София се разширява на изток, новият хит за строителство - "Къро"

Основна причина за това е изграждането на още станции от метрото
135
София се разширява на изток, новият хит за строителство - "Къро"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В два панелни жилищни комплекса в София - “Левски В” и “Левски Г”, от година тече усилено строителство на жилищни сгради, тъй като дотам още през 2025 г. ще стига третата линия на метрото. Изграждането на още три станции след “Хаджи Димитър” се очаква да стартира през 2022 г.

Справка в регистъра на направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община показва, че от началото на 2019 г. до момента район "Подуяне" и главният архитект на София са издали над 90 разрешителни за строеж в района, съобщи "24 часа".

Освен многобройните случаи на саниране на панелни блокове или други преустройства, има 8 разрешителни за средни и големи жилищни сгради с магазини само в "Левски В" и "Левски Г" и два пъти повече за "Сухата река" и "Хаджи Димитър", които са съответно на юг от булевард "Владимир Вазов" и на северозапад от "Левски В". Такива документи губят правното си действие, ако до 3 години от издаването им инвеститорът не е започнал строителство. Но проверка на място показва, че няма такава опасност - има доста вече завършени строежи, а и такива, по които се работи.

Нещо подобно ще започне да се случва скоро и в друга част на столицата. Разширението на същата тази трета линия на метрото предвижда още 6 км трасе с 6 станции през район "Слатина". Тя ще минава през местността Къро, която е много близо до булевард "Цариградско шосе" и според строителни предприемачи също е много перспективна до степен да се превърне в нов хит.

Местността обхваща карето, което е ограничено от булевард "Шипченски проход", булевардите "Асен Йорданов" и "Цветан Лазаров", а булевард "Брюксел" е негова източна граница. Там засега са застроени само терените с лице към “Цариградско шосе”, но отзад, където е квартал “Полигона” и същинската част на местността Къро, има доста празни терени.

"Къро има голям потенциал, защото е бъдещ източен квартал, където търсенето на жилища по принцип е много голямо, близо е до артерия като "Цариградско шосе" и скоро ще бъде с метро", каза пред "24 часа" строителният предприемач Георги Шопов, който е и председател на Асоциацията на строителните предприемачи в България.
Според него обаче значителна част от местността, макар и не цялата, няма все още улична регулация.

Става дума за терените откъм булевардите "Асен Йорданов" и "Цветан Лазаров". Общината тепърва трябва да възложи изработването на цялостен регулационен план, защото иначе ще трябва да се прави парче по парче, което е доста неудобно за всички страни в инвестиционния процес.

Изработването на цялостен план ще отнеме близо 5 години, т.е. на практика там строителството ще може да започне усилено вероятно по времето, когато самото метро стигне до местността.

Друга част на столицата, която също е много перспективна и вече е набелязана от много предприемачи, са районите на запад и югозапад от околовръстното, точно там, където в момента тече разширението му.

Районите на селата Лозен и Герман и между тях и околовръстното се изпълниха в последните
години с много затворени жилищни комплекси, а малко по на север оттам - и с административни сгради. Донякъде развитието на тези райони също е свързано с метрото, което засега е само в идейна фаза - разширението на линията от Бизнес парка до началната станция на Симеоновския лифт.

Там, както и около Лозен и Герман, през последните години се появиха близо 50 по-големи или по-малки жилищни кооперации или цели малки комплекси. Купувачите са предимно млади хора, заети предимно в IT сектора, или хора, работещи в многото фирми в Бизнес парка или останалите офиси наоколо.

Много други райони на столицата обаче, които бяха хитови за строителството през последните години, достигнаха предела си и терените, както и възможностите на техническата инфраструктура вече са на изчерпване.

Например източната част на “Манастирски ливади”, където строителството започна да се развива по-късно от западната, вече почти няма терени за застрояване. Същото се наблюдава напоследък и в "Кръстова вада".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Вуйчо Ваньопък аз,гледам онзи ден в Софията един млад левент с нежни пръсти, щото работа не е побарвал през живота си, върви с едно сако, на което не му е разшил цепката отзад. И си ходи все едно е в пробната на магазина. Селенията е страшна напаст. Дойдоха времена селяните да живеят в София и да а*кат в една тръба цело село, а имотните граждани да бягат по селата в къщи с градина.
31
1
 
36
 
! Отговори
Къро преди 2 години
Мухахахаха..., винаги съм се изумявал от безумието в България... Преди години се присмивахме на познати в Гърция, че нямат канализация в малките градчета, а са на септична яма, а сега цели квартали на София са на септични ями и народа не му пука, че живее сред купища го...на, да не говорим, че се къпе лятото в *** в Черно море.... Го.в.нария...
30
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кръстова вада,гони по малоумно презастрояване Лозенец.Там вече има тапи между два успоредни пътя. Хората си надничат в апартаментите от пет метра.Майки с деца,няма къде да излязат.Всички имат джипове,или други скъпи коли и напрегнато само- чувствие.Ще има само на книга план, който няма да се спазва.Всеки, който види пет дървета,сече и прави блок.Никой не мисли за зеленина,вода,транспорт,детски градини.
29
4
 
36
 
! Отговори
Къро? преди 2 години
Както е тръгнало с тия квартали, май скоро ще дойде ред и на Ку-ро. Откъде си? От Къро. Аааа. А аз съм от Ку-ро.
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Mitakaцяла зима от мъгли не може да се отърве този район, а и е много грозен
27
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София расте, но не старее! Днес до Пловдив, утре до Варна и Бургас! Скоро направо ще си имаме град-държава!
26
0
 
26
 
! Отговори
До Митака преди 2 години
Дружбите и чисти в едно изречение? Особено около езерцето, като падне мъглата със саждите става чисто като планинско поточе. А да не говорим за беадчедите там дето се топлят с дрехи 2-ра ръка на кило и гуми.
25
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятно новите софиянци няма да искат да си купуват апартаменти там, защото ще им е неудобно като съселяните им ги питат "Къде в София живееш?", те да се похвалят "У къро!"
24
0
 
55
 
! Отговори
Гъчо преди 2 години
Много зачестиха имотните статии, нещо имат зор... Или след като излезнат данните от преброяването се очаква Пфффссссс.... и милионерите в хапартаменти ще намалеят? Оня ден се сетих как 2009 познат брокер ме убеждаваше как студио на Слънчака е инвестицията на живота ми само за 80 000 евро :) и как ще забогатея от наеми , а миналата седмица същия ми предлагаше пак студио там за 40 000 евро :) Та си викам, ейй каква сигурна инвестиция са имотите, все растат ли растат ( и понакога падат) ха-ха-ха ..
23
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днеска любезна брокерка ме налази в линкдин. Предлага ми новичка къщурка в село Бистрица на топ локация срещу едни 430 хиляди евро. Питам я за детайли - мрънка като пocpaна, но ми предлага оглед. Отварям имот бг и след двуминутно търсене откривам същата къщурка през друга агенция (работеща с колеги) на 410 хил. евро. Ей това е бизнес - копи-пейст и едни 20к евро (и едни 3% без ДДС комисион). Брутални са! Не случайно някой брокери започнаха да отлежават в бидони за зеле.
22
5
 
11
 
! Отговори
Mitaka преди 2 години
От към чистота на въздуха Дружбите и Левски -Г са по-чисти от по-голямата част от София, въпреки, че са ниско. Причината, е че по Искъра има течение и движение на въздух вечер от към Панчарево и Рила и се продухва малко
21
2
 
47
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Абе Елате поЕче ве.Има още място за конкистадори.Имам една позната баща И едър зърнопроизводител в Разград,купи И нов тристаен зад японския в Лозенец, та я питам"Добре ве Исе, баща ти има солиден бизнес, защо не го поемеш, а бачкаш тук за 1400лв? "Ами искам да се развивам!!!". Завършила Славянистика СУ и ПР в НБУ.Искала да се развива селяндурката,че чак и РОТАРИ клуб членува. Аман от такива wanna be-та.Чакам тотото и като спечеля отивам на село. Вземете я Софийката - цялата я вземете.
20
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден агитационни статии колко е хубаво в софийската жунгла и как бързо трябва да купуваме, щото ще става още по-скъпо :)))
19
1
 
32
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
на Къро цените ще са по 5000 евро на квадрат. Айде всички на хралупите, че да си турим парите в празни бетони.
18
3
 
42
 
! Отговори
Приходящ преди 2 години
Изнесох се от София преди 3 лета. Не съм си обявявал апартамента за продажба и въпреки това двама съседи ми звъняха да искат да го купят. Страшна работа.
17
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живея в София над 18 години вече ,истината е че от където е минал крака на строителните предприемачи НЕ СТАВА ЗА ЖИВЕЕНЕ ВЕЧЕ-справка Мнастирски ливади,Младостите ,Крсътова вада,това са гета с извратени нереални цени на жилищата,без пространства,без тротоари,без улици ,без зеленина /Кръстова вада и Мнастирски ливади/....
16
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На преброяването на населението задали следния въпрос на преброяваните българи - Коя част от София най много ви харесва ? 99 % от българите отговорили - Терминал две :))) Та за тва сега там строят :)))))
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гадно е в Левски В и Г, не ви трябва да се набутвате тук. Купувайте там по Южните квартали, обеля, люлин, тук сега е гадно с два големи булеварда - Ботевградско и Владимир Вазов, без задръствания, има къде да си паркираме, не е пренаселено, не ви трябва, отвратително зле е.
14
0
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Преобладаващо западните и югозападните въздушни потоци носят сички въздушни *** на Истог. Левски Г е баш дъното на котловината.
13
1
 
29
 
! Отговори
Винкел преди 2 години
Ми на изток ще се разширява...., на запад я подпират винкелите на Перник ..... :-)