При разширяване на зелената зона в София изчезват залежалите коли

Около 600 сигнала постъпват месечно за неправилно паркиране
8 ное 2021 14:03, Анисия Иванова
30
При разширяване на зелената зона в София изчезват залежалите коли
Снимка: БГНЕС

„При разширяване на зелената зона в София изчезват залежалите автомобили, които стоят, без да бъдат използвани. След като в зелена зона има 90% запълняемост, това означава, че трябва да има допълнително ограничение. В синя зона има все по-голяма възможност да се намери място“, каза Румяна Милова, директор на дирекция „Паркиране и мобилност“ в ЦГМ.

Около 600 сигнала месечно за неправилно паркирани автомобили постъпват в Центъра за градска мобилност.

„Неправилно се паркира, предимно когато няма места за паркиране. От близо една година, освен с екипите „Паяци“, работим и с инспектори, които съставят неприсъствени фишове за нарушителите. Наблюденията са ни, че все пак има ефект от този контрол и намаляват сигналите“, каза Румяна Милова, пред БНР.

Тя посочи, че няма текст в Наредбата за организацията на движение на територията на Столичната община, която да предвижда толеранс за паркиралите в близост до болниците. Милова, каза че преди няколко години екип на Центъра за градска мобилност е имал задачата да предложи да се обособят определен брой паркоместа около болниците. Няма обаче как да се докаже, че паркиралият автомобил е на човек, който е на посещение в болница, добави Румяна Милова.

„Имахме срещи с директорите на болниците, да има назначен техен служител, който да отговаря за паркирането на тези места. Това щеше да бъде един вид служебен абонамент, специален за болниците. За съжаление, нито един от директорите на болниците, не беше съгласен, тъй като нямат ресурс да назначат такъв служител“, обясни още тя.

Въпреки това, в Столичната община се мисли в тази посока, добави Милова.

По отношение на разширяването на зоните за паркиране, ефектът е положителен за домуващите, каза директорът на дирекция „Паркиране и мобилност“ в ЦГМ.

„При разширяване на зелената зона изчезват залежалите автомобили, които стоят без да бъдат използвани. След като в зелена зона има 90% запълняемост, това означава, че трябва да има допълнително ограничение. В синя зона има все по-голяма възможност да се намери място“, добави Румяна Милова.

Тя припомни, че Столичният общински съвет прие на последното си заседание, 30% от приходите от локално платено паркиране да остават в съответния район и да бъдат инвестирани в ремонт на тротоари и площи за паркиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Непотребните таралясници за рециклиране.Хората,които работят и плащат данъци,трябва да имат къде да паркират.
26
3
 
1
 
! Отговори
Потребител преди 2 години
Много е ситно "ситото" при разрешаване на зоните. В същото време виждам познати хора, които паркират, но знам, че не живеят в този район. Няма възможност за ОБЩЕСТВЕН КОНТРОЛ. Електронна проверка на колата. Сумата на приходите и колко е платено за всяка кола. Поставям въпросът, защото местата пак не стигат и се говори, че се раздават паркоместата без право и дори без заплащане, както при соца се правеше.
25
2
 
11
 
! Отговори
ГОГО преди 2 години
Ами Вие от зоните като отидете на работа и паркирате пред нас аз какво да Ви правя тогава ?
24
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Другарката Грубова разказва анекдоти.
23
5
 
13
 
! Отговори
Жгмъц преди 2 години
Ха ха не знам да изчезват залежалите коли, но със сигурност зе пълнят празните чекмеджета....
22
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо е нужно да се ходи навсякъде с кола в София? Има обществен транспорт. Вярно, не е толкова чист и конфортен, колкото трябва, но все пак... При нужда може да се хване и такси. Излиза горе-долу на цената на паркиране в синя зона.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-хубавото е, че всичко е в името на народа...
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Откъде да дойдат теи нови паркоместа?" - Има достатъчно общински площи за изграждане на паркоместа- не само за зградно строителство-ако трябва ще се закупят такива. Може да се използват и зелените площи. След като се направят подземни многоетажни паркинги, зелените площи се възстановяват. За молове и апаратаменти има терени, а за паркинги няма-няма логика. Тогава да маркираме цяла София и да се плаща за всяко паркомясто. Боята не струва много пари. Дори не се правят ремонти на зоните.
19
10
 
10
 
! Отговори
a.a преди 2 години
зоната трябва да стане 7 дни в седмицата и до 22ч. За живущи трябва да е ограничена до 1 автомобил на жилище, да струва 5лв на час за неживущи, за да не ми идват от Младост и Люлин с колите си когато имат метро и най-вече да се изградят подземни паркинги. Какво пречи под църквата Св Георги да има 2-3 етажен паркинг?
18
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На София й липсват около 400 хиляди паркоместа в подземни или многоетажни общински паркинги. Затова пък си имаме вредната платена зона за паркиране.
17
2
 
14
 
! Отговори
??? преди 2 години
А къде са новопостроените общински паркинги, подземни и надземни? Няма ги. Има достатъчно много общински имоти за построяването на такива паркинги. Без достатъчно общински паркинги, платената зона трябва да е забранена със закон.
16
3
 
9
 
! Отговори
София преди 2 години
Тази женичка сигурно не е ходила през седмицата към центъра в работното време на синята зона да види как е невъзможно да се намери къде да се паркира, и как се търси в зелената зона, на 15-20 мин ходене от мястото където трябва да отидеш, и как с 300 зора се намират две-три места за паркиране. Обаче де ли бръщолеви, че в синята зона можело да се намери място за паркиране.
15
4
 
9
 
! Отговори
... преди 2 години
Абе парко места добре, ама така до колкото ми известно паркинги и гаражи фирмата винаги е на зян! т.е. не само, че нищо не прави и прибира парите амо ами и нищо не прави което да е полезно за обществото, като да внася данъци примерно! Така, че сега пак ше и се налеят едни народни пари в таз частна фирма и после собствениците и ще прибират само печалбите! Еми АЙ СИКТИР ВЕЧЕ! И с топлофикациите е така и с ВИК е така и с какво ли още не! Еми СТИГА ВЕЧЕ!!!!
14
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11И? Откъде да дойдат теи нови паркоместа? Кажи селски умнико?
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 12 Що? По-непростите нации където си искат ли могат да паркират в Лондон да речем? Дошъл селтака вчера от Горбо *** и чувства, че София трябва да му осигури безплатно паркомясто. И като му искат 60лв годишно - почва да лее помия било най*тъпата нация. Отивай си на село бе мръхльо.
12
3
 
5
 
! Отговори
Разширител преди 2 години
Да се съберем и да разширим на целия отряд обирджии нещо ! Какво...,да разширим да се уточни след масово гласуване от живущи отдавна,които след плащане на стикер въртим като гламави поради липса на места.
11
9
 
11
 
! Отговори
Направете преди 2 години
целия град зона, наложете данък на въздуха и прочие, крепостните селяни нямат против цвл живот да бъдат грабени!! Най-простата нация на Земята!! Обаче по биене в гърдите равни нямат!! По всеки показател дъно, но пак казват не е вярно! Отврат
10
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"След като в зелена зона има 90% запълняемост, това означава, че трябва да има допълнително ограничение." - Не!!! трябват нови паркоместа. Когато чевек трябва да отиде в зона с колата си, трябва да има да има къде да паркира. И не по улиците, а в новоизградени многоетажни паркинги и всички автомобили от улиците да се паркират само в тези паркинги. Това ще доведе до намаляване на задръстванията, по лесно предвижване в София и по екологична атмосфера.
9
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма грешка правят с разширяването. Ако си мислите, че София все още се пълни с хора се лъжете. Средата ни вече се подменя, хората нямат нужда от офиси, нито от гарсониери. Навсякъде има нет и мрежа, кой не би предпочел спокойствието и чистия въздух в провинцията, или наличието на свободни места по градините и осигуряването на спокойно детство на децата сред природа и чистота? След десетина години ще се чудят как да продават апартаментите и как да привлекат паркиращи!
8
7
 
21
 
! Отговори
залежал автомобил преди 2 години
Колко тактично се оправдава кражбата!