Скъпото гориво опразни улиците в София, има спад на трафика

Въздухът в града е по-чист, градът пада в световните класации по замърсяване
29 яну 2022 18:18, Елка Василева
151

Снимка: БГНЕС

Високите цени на горивата в страната в съчетание с огромния брой заразени с COVID, поставени под карантина, доведоха до осезаем спад на колите в трафика на столицата, предаде БГНЕС.

В час пик в работните дни се чакаше часове в задръствания, а от няколко дни традиционното чакане по светофарите е сведено до минимум. Ако доскоро почти беше невъзможно да се паркира в центъра на София и в прилежащите райони и понякога хората обикаляха по няколко пъти, за да открият свободно място, сега този проблем е изчезнал. На паркингите могат да се намерят свободни места.

Отсъства и голямото петъчно задръстване, което се образуваше традиционно в следобедните и вечерни часове по бул. „Цариградско шосе“ от Орлов мост в посока двореца „Врана“.

Друг резултат от високите цени на горивата е, че все по-често могат да се видят да пътуват в една кола повече от един човек въпреки ситуацията с COVID.

Липсата на трафик се отрази и на въздуха в столицата, която традиционно в това време на годината е в челните места на световните класации по замърсяване. Справка в световната система за градовете с мръсен въздух Iqair поставя София на 39-то място, което е спад с около 20 места.

Цената на горивото пък на различните бензиностанции се движи в диапазона 2.35 - 2.60 лв. за литър бензин, и 2.53 - 2.64 лв. за литър дизел.

Справка за цените на горивата в системата Fuelo сочи, че от 13 януари насам започва стабилен ръст на цените на дизела и бензина. /БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
21
 
30
 
! Отговори
Селото преди 2 години
Много е хубаво на село. Ядем истински зеленчуци, отглеждаме прасета, яйцата са пресни. Няма тъ*и шопи, задръствания, напрежение, шум, ФПЧ...
85
2
 
16
 
! Отговори
Поредната... преди 2 години
...евтина анти ДВГ статия - лъха на поръчкова.
84
3
 
34
 
! Отговори
Метачовек преди 2 години
Да ходят пеш. И без това българите са критично затлъстяли и трябва да отслабват.
83
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо да се връщаме с 200 години назад и да се свърши с тая мъка.
82
4
 
4
 
! Отговори
Елка до 112 преди 2 години
Смятай...
81
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Елкe, обичам та!
80
31
 
11
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Айде стига с тази плоча, че хората били болни. Как пък не познавам един човек, който да е се разболявал някога?
79
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости. Учениците излязоха онлайн, а от вчера са и във ваканция.
78
11
 
29
 
! Отговори
Кой точно преди 2 години
Кой измисли тоя бълвоч, имаш претенции за статия? Разликата от 30ст. на литър, което да кажем средно повишава цената с 3-5 лв. на 100км. градско не само не е уплашило никой софиянец, но и никой български гражданин, имаш финансовата възможност да поддържа кола.
77
15
 
26
 
! Отговори
Добра новина преди 2 години
Като Копенхаген, Амстердам-тротинетки,велосипеди! Аман от мръсотия, воня и простотия на селяци от цялата задунайска губерния...наричащи се столичани!
76
8
 
49
 
! Отговори
man преди 2 години
Не е скъпото гориво, а това, че учениците са онлайн, много работещи хоум офис, има и доста заболели.
75
2
 
19
 
! Отговори
До 96 преди 2 години
Цените в България се движат 1 седмица назад от пазарните. Горивото което вие купувате днес на бензиностанцията е купено по пазарни цени от Лукойл преди 1 седмица. Нашия пазар е изцяло монополизиран от Лукойл и те си имат някакво технологично време през което рафинират петрола идващ от Русия и докато стигне до бензиностанциите минава време. През това време ако цената на пазара се покачи цената на бензиностанцията също скача. Но ако цената на пазара падне няма да намалят цените веднага.
74
15
 
15
 
! Отговори
До 99 преди 2 години
Аз съм над 100 кила, но градски транспорт не ползвам. Имам служебен автомобил и шофьор платени от данъкоплатците ходещи пеша.
73
13
 
23
 
! Отговори
До 69 преди 2 години
Едно време архитектите са предвидили тъй наречените зелени клинове откъдето да влиза чист въздух в София, но откакто пришълците избраха Бойко за кмет започнаха да ги застрояват, а после Самоковката довърши започнатото.
72
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много правилно. Все по-малко дебели *** ще се придвижват с личен транспорт. Да направят горивата над 6 кинта за литър.
71
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами не е висока. Аз нямам проблеми с цената и даже не знам колко е разхода на колата, като видя, че пада под половината спирам на бензиностанцията и пълня догоре.
70
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересното е, че от 13 януари започна спад на цената на петрола на международните борси, а у на расте. Идея си нямам откъде го купуват нашите. Сигурно от Марс им го карат
69
2
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Оди пеш полезно е за здравето
68
6
 
17
 
! Отговори
ОтНидерландияСлюбофф преди 2 години
Ще се научите да карате колелета вие ама защо все трябва да е по трудния начин.
67
1
 
33
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
Глупости! От днес учениците са в едноседмична ваканция и половин София се е изнесла на ски. Скъпите горива не са спрели никого, а ковидът още по-малко.