Скъпото гориво опразни улиците в София, има спад на трафика

Въздухът в града е по-чист, градът пада в световните класации по замърсяване
29 яну 2022 18:18, Елка Василева
151

Снимка: БГНЕС

Високите цени на горивата в страната в съчетание с огромния брой заразени с COVID, поставени под карантина, доведоха до осезаем спад на колите в трафика на столицата, предаде БГНЕС.

В час пик в работните дни се чакаше часове в задръствания, а от няколко дни традиционното чакане по светофарите е сведено до минимум. Ако доскоро почти беше невъзможно да се паркира в центъра на София и в прилежащите райони и понякога хората обикаляха по няколко пъти, за да открият свободно място, сега този проблем е изчезнал. На паркингите могат да се намерят свободни места.

Отсъства и голямото петъчно задръстване, което се образуваше традиционно в следобедните и вечерни часове по бул. „Цариградско шосе“ от Орлов мост в посока двореца „Врана“.

Друг резултат от високите цени на горивата е, че все по-често могат да се видят да пътуват в една кола повече от един човек въпреки ситуацията с COVID.

Липсата на трафик се отрази и на въздуха в столицата, която традиционно в това време на годината е в челните места на световните класации по замърсяване. Справка в световната система за градовете с мръсен въздух Iqair поставя София на 39-то място, което е спад с около 20 места.

Цената на горивото пък на различните бензиностанции се движи в диапазона 2.35 - 2.60 лв. за литър бензин, и 2.53 - 2.64 лв. за литър дизел.

Справка за цените на горивата в системата Fuelo сочи, че от 13 януари насам започва стабилен ръст на цените на дизела и бензина. /БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни спекулации. Причината е, че 80% са хоум офис. Каква е нуждата да стоиш в трафика един час сутрин и един вечер за да стигнеш някакъв офис като може и от вкъщи. Нито някой се е спрял заради 2.50 гориво, цената стигана и преди години, нито някой е тръгнал да товари хора за да му излезе по-евтино. Просто много хора дори се прибраха от там, откъдето са и си работят. Няма смисъл всички да са физически в някаква зала. Абсолютно никакъв.
65
8
 
11
 
! Отговори
Гадна сура преди 2 години
Колко ме нападаха по форумите като обяснявах, че горивата трябва да станат по 4-5 лв...да няма вече скъсани вестници с "премиум" марки да кадят по улиците и да си избиват комплексите, застрашавайки всички на улицата. Да хващат рейсО или ел. тротинетките също са удачен избор
64
3
 
18
 
! Отговори
bref преди 2 години
Глупости. Винаги ноември и декември е било ад предпразнично. Януари рязко пада трафика. Плюс това големите ученици са онлайн т.е. никой не ги развозва напред назад. Доста използват момента да идат на почивка и да се върнат с ковид...
63
2
 
7
 
! Отговори
12лева преди 2 години
и всички на село.
62
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само мор за балканските дървени философи, иначе се вземат много насериозно и стават много важни.
61
5
 
6
 
! Отговори
ТОВА Е СУПЕР. преди 2 години
ЧИСТ ВЪЗДУХ НЯМА ЗАМЪРСЯВАНЕ. ТО ТАКА И ТРЕБЕ.ГОСПОД НИЕ ДАЛ КРАКА ДА ХОДИМ. НА ЧИСТ ВЪЗДУХ И Е ПОЛЕЗНО.
60
6
 
9
 
! Отговори
xexe преди 2 години
който не е набор 98 и надолу може да се сети и времена, когато дизела беше около 3 лева, така че има още мегдан за растеж.
59
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да благодарим на Радев и компания че се справите с мръсния въздух!
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скъпото гориво,скъпият ток,скъпият хляб хранителни продукти,ниските заплати,доходи вървим към успешна промяна
57
2
 
7
 
! Отговори
До Софиянец от Ямб.ц преди 2 години
Лошото е,че София е полу-заобградена от Витоша и няма течение на въздуха.А и едно време архитектите не са предвидили,че ще стане 2 милиона.В Ямболско е най-чистият въздух поради това,че сме в низина и стават течения от беломорието и черноморието.
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това и защото училищата затвориха.
55
0
 
23
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Има един сайт, който показва замърсяването в София. Няма да му правя реклама. Всеки може да го намери ако поиска. Най-големите замърсявания не са на Орлов и Лъвов мост, нито по други ключови кръстовища. Основен замърсител са гетата, където в печките се хвърля всичко взето от контейнерите. Гледайте *** петна точно в кои квартали са. Но софийските шофьори ще ни дерат и с новите екостикери. Ненаситна е гербавата ламя, няма наяждане, въпреки, че е преяла до задавяне.
54
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ура бе. ама основното замърсяване в столицата идва от строителството. сега въздухът е по-чист, защото не се строи, понеже температурите са минусови.
53
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все ни е едно, и без това вече никой нормален човек не иска да живее в тоя гаден град.
52
4
 
6
 
! Отговори
ЕЙСИ Кравай преди 2 години
Да живее Българо-Руско-Китайската Дружба ! И казвам това като Българин ,сърдит на Руснаците за фалшификацията на историческите истини. Не на ЕС! Не на Еврейският Съюз !
51
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петролът въобще не е скъп в момента.Сега е 90 долара за барел, а през 2008 беше минал 150 долара2011 , 2012 година пък беше около 120-130 долара
50
3
 
3
 
! Отговори
ЕЙСИ Кравай преди 2 години
Да живее Жългаро-Руско-Китайската Дружба ! И казвам това като Българин ,сърдит на Руснаците за фалшификацията на историческите истини. Не на ЕС! Не на Еврейският Съюз !
49
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 10 г. петрола беше между 120 -150 долара за барел. Не всички сме късопаметни. 86% от замърсяването в София през зимата идва от кюмбетата на избирателите на Юрдана Ал-Фандък от Филиповци, Коньовица, Орландовци, Абисинията (кв. Хр.Ботев) и някои по-малки гета. Но набедените винаги са автомобилите, особено дизелите. Защо през лятото, когато най-много се движат автомобилите няма замърсяване? Отговор от Столична община никога няма да получите.
48
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 55, а цената е дизела колко беше? 2,50 лева. Всяка година ставките се дигат с определен процент. Образовайте се малко, не бъдете неграмотни.
47
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време беше лукс да имаш кола, затова пък дядо ми палеше каруцата и коня.... и така пътувахме ...